Przyśpieszanie kiełkowania nasion

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiełki, hodowla, gatunki

Post »

Maciej P-ce pisze:(...)i z jednej "kiełki" rzeżuchy są dwa nasionka.(...)
Nie z jednej rośliny, tylko z jednego owocu powstałego z jednego kwiatka (jest ich wiele na jednej roślinie).
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Maciej P-ce
50p
50p
Od: 28 lut 2010, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to przepraszam, źle doczytałem. W takim razie będzie duuużo nasionek mam nadzieję :)

A tą rzeżuchę się sieje w połowie marca to się chwilkę powstrzymam jeszcze, posadzę i pokaże jak będzie rosła zdjęcia, a jak będą kwiatki za kilka miesięcy to wątek odświeżę, chociaż może wątek będzie cały czas na topie i nie będę musiał pisać po kilku miesiącach dopiero postu kolejnego. i potem sfotografuję ile nasionek mi wyjdzie, jeśli za każdym razem będzie może nawet z 10 nasionek z jednej roślinki to w takim razie zacznę sam nasionka hodować sobie, trochę będę odkładał na hodowlę na kiełki do spożycia a resztę będę siał na nowe nasionka i sam wyhoduję ich miliony, obiecuję. Niektórzy pomyślą, ze chyba zwariowałem jak chcę sam sobie nasionka hodować, ale ja mam takie "odchyły od normalności" :D

Pozdrawiam
Nieduża kolekcja Maćka
Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia.
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewko, gapa ze mnie :;230 ale na szczęście jesteś i czuwasz :wit
Maciej, fajna jest taka ogrodnicza zabawa, jak masz taką chęc to ok. Ciekawa jestem, czy uda Ci się zebrac nasionka. Ja właśnie kiełkuję kapustę czerwoną i pszenicę. Do tej pory udawało mi się wszystko z jednym wyjątkiem - nie skiełkowały mi brokuły. Może nasiona były jakieś trefne. Rzeżuchę możesz siac już teraz, nie musisz czekac do połowy marca.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Macieju posiej sobie gorczycę będzie ładny dorodny krzak i dużo nasion do ogórków konserwowych.A rzeżuchę pozostaw na lato ,to będziesz miał większą pewność ,że uzyskasz dużo nasion.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Tez mam ochote wysiac gorczyce ale przerazil mnie wpis na wikipedii:
Roślina trująca.
Wyjasni to ktos, bo ja juz calkiem zbaranialam :roll:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dużo jest roślin trujących ,ale je uprawiamy ,chociażby http://pl.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%9Bliny_truj%C4%85ce
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, ale w gorczycy wlasnie nasiona, ktore wykorzystujemy do zapraw sa trujace :shock: Czy sa trujace tylko gdy sie zje tego wagon???
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

Też się dziwiłem rzekomą szkodliwością gorczycy, ale przecież w musztardzie również są nasiona gorczycy białej. Kiełki gorczycy jadłem, ale strasznie trudno się je spożywa, ponieważ trudno pozbyć się łupinek nasiennych. Poza tym lubią się psuć i są ostre.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Soku z marchwi też zaleca się tylko jedną szklankę dziennie.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Nasiona gorczycy białej nie są trujące. Mogą wywołać podrażnienia skóry lub błon śluzowych u wrażliwych osób. Uważa się natomiast że trująca może być roślina po wytworzeniu nasienników. Natomiast młode liście mogą być dodatkiem do sałatek, można też jeść kiełki gorczycy - ale ze względu na ostry smak nie każdemu one odpowiadają.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na stronie wikipedii podaja, ze to wlasnie nasiona sa trujace
gorczyca biała (Brassica hirta, Sinapsis alba ) ? ziele, szczególnie nasiona
jest to napisane w linku, ktory podal ekopom.
Ale w takim wypadku musztarda bylaby trujaca.
Teraz to wiem, ze nic nie wiem :roll:
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz że na tej liście roślin trujących Wikipedii jest też sałata siewna? Czyli zwykła sałata, jaką się powszechnie uprawia i spożywa. A dalej podążając tropem sprawdzam w tejże Wikipedii ową toksyczną sałatę i w opisie gatunku o rzekomym truciu nie ma wzmianki. Do wiadomości z Wikipedii naprawdę nie radzę podchodzić jako do ostatecznego i niepodważalnego źródła.
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Kiełki próbowałam póki co, tylko rzodkiewki i grochu - rzodkiewka pycha, groch mi nie smakował (ciężko określić smak, taki "surowy"). Rzodkiewki kupiłam wobec tego duże opakowanie 0,5kg, do pierwszych wiosennych zielenin powinno wystarczyć. Moim zdaniem warto wydać na duże opakowanie zamiast np. na suplementy diety :D
Kiełki robię w słoiku owiniętym gazą, płuczę 4-5x dziennie.
Oczywiście jeszcze jest rzeżucha, ale ją wysiewam na wacie/ligninie i ucinam "zielone" do jedzenia, bo jest z nasion zwykłych, nie kiełkowych.

P.S. Co to trujących roślin, ostatnio teściowa słyszała w radiu, że szczypiorek z cebuli jest rakotwórczy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, Dzięki. Uspokoilam sie, poza tym biorac na chlopski rozum jem gorczyce w roznych postaciach i zyje :D
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiele roślin ma pewne właściwości trujące, tylko wszystko zależy od skali spożycia, albo od części rośliny, fazy rozwoju itp. Np. jagody (szyszkojagody ściśle mówiąc) jałowca są przyprawą ale w dużych ilościach mogą powodować uszkodzenie nerek. Ale kto je zjada w takich ilościach. Być może podobnie jest z gorczycą, że w jakiejś olbrzymiej dawce zaszkodzi, ale tak może zaszkodzić cokolwiek.
A co do sałaty znalazłam w wiarygodnym źródle informację że dojrzała roślina jest lekko trująca - ale niech ktoś spróbuje zjeść taką sałatę, powodzenia, przecież jest taka gorzka że się nie da :lol: Z kolei w liście trujących Wikipedia nie wymienia choćby pomidora, też powinien trafić, z dopiskiem - wszystkie zielone części :roll:
Z kiełków najbardziej lubię rzodkiewkę i brokuł. Niezły też jest burak. Nie zasmakowałam w strączkowych - ani groch, ani soja- mam takie odczucia jak Esmeralda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”