Rosiczka (Drosera) - wysiew,uprawa,wymagania
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lis 2007, o 23:14
- Kontakt:
Jeśli powiesz jaka to rosiczka to spróbuje coś doradzić. Jest kilkadziesiąt gatunków rosiczek. Rosiczki z Islandii mają trochę inne wymagania niż rosiczki z Australii ;-)
Zerknij też do tematu Jak hodować Rosiczkę?
Zerknij też do tematu Jak hodować Rosiczkę?
Pytanie o sianie nasion rosiczki
Mam problem ,dzisiaj dostałem nasiona rosiczki drosera capensis i zsiałem na torfie kwaśnym.Nalałem na spodek wodę destylowaną i ciągle jest wciągana przez torf. 

Rosiczka
1.Mam torf kwasny o pH 3,5-4,5 ,czy to dobre podłoże?
2.Na zemi robią się białe plamki a są caly czas na słońcu,podlewam wodą przegotowaną ,czy to może być pleśń?(nie przykrywałem folią)
3.Jak zasadziłem nasiona D.capensis 5 maja , kiedy wyrosną?
2.Na zemi robią się białe plamki a są caly czas na słońcu,podlewam wodą przegotowaną ,czy to może być pleśń?(nie przykrywałem folią)
3.Jak zasadziłem nasiona D.capensis 5 maja , kiedy wyrosną?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 maja 2008, o 19:08
Torf powinien być dobry. Upewnij się tylko czy to jest torf wysoki (brązowy, włóknisty, słabo rozłożony). Jeżeli pojawia się pleśń to nie jest dobry znak, być może masz trefny torf. Rosiczki powinny wykiełkować w około 2 tygodnie (ale jak wiadomo w przyrodzie występuje duża zmienność także może sie to przeciągnąć). Pamiętaj żeby nie podlewać bezpośrednio po torfie tylko w podstawkę (bo można zmyć nasiona gdzieś w kąt doniczki), podobno przy siewie w podstawce też powinna stać woda ale nie jestem pewien.
- Roksana1107
- 50p
- Od: 28 kwie 2008, o 18:16
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.