irysy amerykańskie-sezon 2011
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2010, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: irysy amerykańskie-sezon 2011
Justynko, kotów mamy 5, bo ranczo mamy duże, a serducho dla zwierząt jeszcze większe ... Możliwe, że kłącza podjada mysza, czy coś takie, bo nie ma głębokich nor, jak po krecie, czy tym podobne. Coś jakby od góry wlazło pod kłącze i degustowało - cicho i niezauważalnie. Jest też w tym wszystkim dużo mojej winy, bo zapomniałam, że pomiędzy kłączami irysów posadziłam w koszyczkach właśnie cebulki tulipanów i to najwyrażniej "ściąga" degustatorów... Czyli sprawa się wyjaśniła... gdzie ja mam głowę ... Zapomniałam o tych tulipanach ... upsss
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może sprawcą jest turkuć podjadek? U mnie niestety zaczęły pojawiać się kilka lat temu i podżerać warzywka, irysów nigdy mi nic nie tknęło, ale diabli wiedzą czy z braku warzyw nie przerzuci się na kłącza 

-
- 100p
- Kontakt:
Niewykluczone, bo w pobliżu jest zbiornik wody, a w tych terenach -wg. encyklopedii- turkucie bytują ... Wprawdzie żadnego nie widziałam, ale będę czujna. Dziękuję.
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja typowałam podziemne gryzonie z tego względu, że pod iryskami był tunel, a i rosnący obok łubin dostał za swoje
- ale też nie zżarły całej karpy. Rozumiesz, były na miejscu zbrodni ;-) więc do nich przylgnęło oskarżenie.

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Żeby się przekonać co to jest , może wkop 3 l słoik w pobliżu irysów, jak turkucie to powpadają. Od góry zakryj deską lub płytą, ok3-5cm nad słoikiem, słoik trzeba głębiej wkopać. Tak mi wpadały krety, myszowate i inne.
Pozdrawiam
Ismena
Pozdrawiam
Ismena
-
- 100p
- Kontakt:
Witam. U mnie powoli zaczynają wypyszczac pąki !!! Już nie mogę się doczekac tej ferii barw i zapachów ! Mam nadzieję, że już jutro pierwszy "otworzy swoje wnętrze" ...
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Witam!
U mnie iryski malutkie zaczęły kwitnać w gruncie, a duże nie mają jeszcze pąków. Ostrzegam kupowania na Allegro irysów. W tamtym roku kupiła od firmy Nasiono, to co pokazywali to były piękne irysy a zakwitł kundel. Jakie było moje zdziwienie , że takie straszydło mi zakwitło, malutki kwiat kremowo-fioletowy. Takie to ja wyrzucam na śmietnik, a tu płaciłam i czekałam, roślinka ładnie się rozrosła, tylko kwiat byle jaki. Nigdy nie zamówię od żadnej firmy na Allegro irysów, to pomyłka. Lepiej zamawiać od osób z forum, myślę ,że to będzie lepszy pomysł. Jak mogą tacy oszuści funkcjonować nadal pod inną nazwą.
Pozdrawiam
Ismena
U mnie iryski malutkie zaczęły kwitnać w gruncie, a duże nie mają jeszcze pąków. Ostrzegam kupowania na Allegro irysów. W tamtym roku kupiła od firmy Nasiono, to co pokazywali to były piękne irysy a zakwitł kundel. Jakie było moje zdziwienie , że takie straszydło mi zakwitło, malutki kwiat kremowo-fioletowy. Takie to ja wyrzucam na śmietnik, a tu płaciłam i czekałam, roślinka ładnie się rozrosła, tylko kwiat byle jaki. Nigdy nie zamówię od żadnej firmy na Allegro irysów, to pomyłka. Lepiej zamawiać od osób z forum, myślę ,że to będzie lepszy pomysł. Jak mogą tacy oszuści funkcjonować nadal pod inną nazwą.
Pozdrawiam
Ismena
-
- 100p
- Kontakt:
Pani Grażynko, masz rację. A co ja przeżyłam z tą firmą ...
A co do irysów, to najlepiej kupowac u kolekcjonerów - sprawdzonych. Rok temu nagle pojawił się pewien użytkownik i sprzedawał rarytasy za grosze, z tym, że w każdej nazwie irysa amerykańskiego zmienił jakąś literkę. Ciekawa jestem, co kupującym zakwitnie w tym roku...
A co do irysów, to najlepiej kupowac u kolekcjonerów - sprawdzonych. Rok temu nagle pojawił się pewien użytkownik i sprzedawał rarytasy za grosze, z tym, że w każdej nazwie irysa amerykańskiego zmienił jakąś literkę. Ciekawa jestem, co kupującym zakwitnie w tym roku...
-
- 100p
- Kontakt:
Orszulko - dziękuję za wiadomośc i namiary strony. Na szczęście teraz nic nie podjada kłączy, to zjawisko występowało w okresie zimowym, więc raczej ucztowały w irysach nornico - podobne.
A to irysek, który parę dni temu zakwitną mi powtórnie :

Więcej zdjęc coś mi nie chce wskoczyc, zapraszam więc na bloga. Pozdrawiam.
A to irysek, który parę dni temu zakwitną mi powtórnie :

Więcej zdjęc coś mi nie chce wskoczyc, zapraszam więc na bloga. Pozdrawiam.
Kapitalne zdjęcia
Przypominają najpiękniejszą porę kiedy to kwitną irysy. Widzę, że i Ty cenisz "rogate irysy"
Pozdrawiam serdecznie

- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Kontakt:
Piękny! Cieszę się,że go mam

Nie wiedziałam,że powtarza kwitnienie.
do
Washka
Nie udało mi się zamieścić komentarza na Pani blogu, więc robię to tutaj, mając nadzieję,że inni się nie obrażą...
Wspaniałe, wytrącające z równowagi
, najbardziej zmysłowe ujęcia tęczówek, jakie spotkałam w całym bródkowym kosmosie. Oddane absolutne piękno brodaczy. Te fotografie są doskonałym wytłumaczeniem dlaczego Irysiarze popadają w tęczowy obłęd. I dlaczego rujnują swoje finanse 
Pozdrawiam wszystkich Irysowych szaleńców i życzę wspaniałej słonecznej jesieni
Washka
Nie udało mi się zamieścić komentarza na Pani blogu, więc robię to tutaj, mając nadzieję,że inni się nie obrażą...
Wspaniałe, wytrącające z równowagi

Pozdrawiam wszystkich Irysowych szaleńców i życzę wspaniałej słonecznej jesieni
-
- 100p
- Kontakt:
justako - dziękuję za te piękne słowa, no cudnie to brzmi ! Chyba zacytuję Cię na moim blogu, jeśli pozwolisz ... No nie mogę, jeszcze mi nikt tak nie powiedział ... ale mnie zatkało ...
adamian - mnie też brakuje tego irysowego szaleństwa ... Cieszę się, że moje fotki się podobają.
Pozdrawiam serdecznie.
adamian - mnie też brakuje tego irysowego szaleństwa ... Cieszę się, że moje fotki się podobają.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- 100p
- Kontakt:
A co do irysów, to najlepiej kupowac u kolekcjonerów - sprawdzonych. Rok temu nagle pojawił się pewien użytkownik i sprzedawał rarytasy za grosze, z tym, że w każdej nazwie irysa amerykańskiego zmienił jakąś literkę. Ciekawa jestem, co kupującym zakwitnie w tym roku...[/quote]
Nie tak dawno pisałam te słowa ... A tu parę dni temu na All pojawił się kolejny użytkownik, który sprzedaje irysy odmianowe w niemalże hurtowych ilościach, za śmieszną cenę 3,00 do 4,00 zł pod ... MOIMI ZDJĘCIAMI z bloga. Dlatego chcę wyraźnie zaznaczyc, że NIE MAM Z TYM UŻYTKOWNIKIEM NIC WSPÓLNEGO !!! Na mój mail o usunięcie zdjęc nie odpowiedział, z ingerencji All też nic sobie nie robi ...
Nie tak dawno pisałam te słowa ... A tu parę dni temu na All pojawił się kolejny użytkownik, który sprzedaje irysy odmianowe w niemalże hurtowych ilościach, za śmieszną cenę 3,00 do 4,00 zł pod ... MOIMI ZDJĘCIAMI z bloga. Dlatego chcę wyraźnie zaznaczyc, że NIE MAM Z TYM UŻYTKOWNIKIEM NIC WSPÓLNEGO !!! Na mój mail o usunięcie zdjęc nie odpowiedział, z ingerencji All też nic sobie nie robi ...
Na przyszłość podpisz zdjęcia "Do jednego kłącza trzy gratis"
Pomoże