Która roślina jest najłatwiejsza w hodowli?
-
- 100p
- Od: 19 gru 2010, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Która roślina jest najłatwiejsza w hodowli?
Najlepiej kupić pierwszą jaką się spotka, bo później jak się jakiejś szuka to się okazuje, że nigdzie nie ma 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Blufi, zerknij tu:
- http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Tam masz listę wszystkich roślin jakie forumowicze uprawiają na swoich balkonach...
Czytaj, czytaj, czytaj, a dopiero potem pytaj... Lista roślin jest baaaardzo długa, trudno wszystkie wymienić...
Siej te, które ci się na zdjęciu spodobają, no i jeśli masz balkon słonczny, to twoje rośliny musza lubić słońce i suchszą ziemię, jeśli masz w cieniu, od strony północnej, to rośliny musza lubić takie właśnie warunki.
A ty nie piszesz jaki masz balkon, tylko chcesz dostać listę roślin balkonowych... A my mamy zgadywać, jakie masz na balkonie warunki...
Wybór roślin uzależnia się od warunków. Wysiejesz sobie fasolkę w cieniu, to urośnie, ale wyciągnie się szukając światła. Posiejesz cieniolubne begonie na "patelni", to wyschną w jeden dzień...
- http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Tam masz listę wszystkich roślin jakie forumowicze uprawiają na swoich balkonach...
Czytaj, czytaj, czytaj, a dopiero potem pytaj... Lista roślin jest baaaardzo długa, trudno wszystkie wymienić...
Siej te, które ci się na zdjęciu spodobają, no i jeśli masz balkon słonczny, to twoje rośliny musza lubić słońce i suchszą ziemię, jeśli masz w cieniu, od strony północnej, to rośliny musza lubić takie właśnie warunki.
A ty nie piszesz jaki masz balkon, tylko chcesz dostać listę roślin balkonowych... A my mamy zgadywać, jakie masz na balkonie warunki...
Wybór roślin uzależnia się od warunków. Wysiejesz sobie fasolkę w cieniu, to urośnie, ale wyciągnie się szukając światła. Posiejesz cieniolubne begonie na "patelni", to wyschną w jeden dzień...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Mam balkon od strony północnej - w cieniu, ale czasami zagląda słońce 

Pozdrawiam Justyna 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
No to posadź pelargonie bluszczolistne i begonie.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Pelargonie mam od zeszłego sezonu, ale o begoniach nie wiedziałam, bardzo dziękuję

Pozdrawiam Justyna 

Lepiej kupić sadzonki begonii, czy nasiona?
Pozdrawiam Justyna 

- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Plufi ? jeśli chodzi o rośliny balkonowe, to w poniższym poście znajdziesz moje subiektywne odczucia na ich temat: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p1901994
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Locutus, Bardzo dziękuję - już przeczytałam 
Kupiłam dzisiaj sansewierię, jest łatwa w hodowli?

Kupiłam dzisiaj sansewierię, jest łatwa w hodowli?
Pozdrawiam Justyna 

Bardzo dziękuję! Już zasiadam wygodnie do lektury

Pozdrawiam Justyna 

Od kiedy z grubosza tak liście odpadają? I że patyk zostaje??
- Locutus
- Kontakt:
Spróbuj go wystawić na balkon na słońce w upalny, letni dzień, to zobaczysz.Cymbidium pisze:Od kiedy z grubosza tak liście odpadają? I że patyk zostaje??

Pozdrawiam!
LOKI
ja swoim roślinom nie zapewniam hardcorowych warunków a co do słońca i balkonu i zrzucania liści-to pewnie nie podlewane usycha.Moje kiedyś stały na słonecznym balkonie ale i tworzyły drobniejsze liście więc już ich nie wystawiam na balkon na lato
- Locutus
- Kontakt:
To nie to? On sobie na balkonie postał z jeden czy dwa dni. Jakoś wtedy wystawiłem na balkon nogę słonia (bo w doniczce pokazały się grzybki kapeluszowe i stwierdziłem, że może jak słoneczko im przyświeci, przygrzeje i podsuszy, to znikną) i doszedłem do wniosku, że skoro grubosz wygląda na roślinę pustynną, to może słońce doceni. Pomyliłem się. O ile noga słonia tylko się... opaliła (autentycznie liście nabrały czerwonawego koloru ? przy czym nic złego roślinie się od tego nie stało, ani liście nie zaczęły odpadać, ani wzrost nie spowolnił), o tyle grubosza po prostu spaliło... Stracił większość liści a nawet kilka całych gałązek.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI