Przeterminowany nawóz - konsekwencje użycia
Re: Stary nawóz azotowy
Dziękuję! Przede wszystkim chodziło mi o to, czy nie zaszkodzi - takie nawozy raczej trzeba stosować z umiarem. W takim razie zostawię, jak jest, i będę stopniowo upłynniać 

-
- 100p
- Od: 24 kwie 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Termin ważności nawozów
to jedynie nadgorliwość producentów
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Termin ważności nawozów
Osmocote ,jako nawóz wolno działający , składniki pokarmowe są wtopione w żelatynę i aby prawidłowo długo działały na pewno mają określony czas ważności po tym terminie lub zmiennych warunkach (temp. wilgotność ) zmienią wielkość uwalniania składników w czasie .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 100p
- Od: 24 kwie 2010, o 22:59
na pewno nie zaszkodzi, moze tylko pomoc 

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Po tylu latach to on nie jest już bardzo azotowy - azot ulotnił się. Te resztki, które zostały, nie zaszkodzą.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- 50p
- Od: 20 wrz 2008, o 11:26
A mnie zostało pół beczki gnojówki z pokrzyw. Zostawić na zimę czy wylać i gdzie ?
pozdrawiam
Aga
Aga
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na kompostownik. 

Przeterminowany nawóz
Mam nawóz floramix zielony, ale jest on przeterminowany. Czy można go stosować?
Mogę go wlać np. do frezji?
Mogę go wlać np. do frezji?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Przeterminowany nawóz - konsekwencje użycia
Tak sobie myślę, że nasza szukajka jest niepotrzebna chyba... (nawet temat wątku jest ten sam, nie trzeba było specjalnie kopać...) 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Z tego co mi wiadomo niektóre nawozy azotowe są bezterminowe czyli jeśli są szczelnie zamknięte w oryginalnym opakowaniu bez dostępu wilgoci to z upływem lat nie tracą swoich właściwości i % N.
Pozdrawiam Kamil
Jeśli w płynnym nawozie (oczywiście po dacie ważności) zauwazymy osad lub 'gluty' to może to świadczyć o tym, że część składników pokarmowych sie uwsteczniła - przeszła w formy niedostępne dla roślin. Taki nawóz nie powinien zaszkodzić, lecz też nie spełni swojego zadania 

- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Z informacji jakie dostałam kiedyś od ogrodnika to ten termin jest związany z już otwartym np. workiem nawozu. Jednakże po upływie terminu może będzie słąbszy (zależy ile lat ktoś go przechowywał)
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny