można - ale nie przy samych berberysach
moja propozycja:
ziemie przy samych krzewach obsyp korą tak by każdy berberys rósł jakby w kółku z kory o średnicy ok 40cm (koła zapewne się połączą, tak więc możesz z kory usypać równy pas przy krzewach lub stworzyć jakieś bardziej fantazyjne kształty - kora jest dobra bo łatwiej będzie roślinkom utrzymać wilgoć i nie będą przerastały chwasty)
natomiast w dalszej odległości, czyli jakieś 30 cm od berberysów polecam Ci posadzić byliny takie jak:
Tojeść rozesłana odm. 'Aurea' - jasne żółte liście, kwiaty żółte, roślinka niska, płożąca, pędy co 50zm długości, "pełznące" po ziemi, stanowisko słoneczne,, kwitnie czerwiec-lipec, wymaga dość wilgotnego stanowiska (będzie pasowała, bo młodych berberysów zasuszać nie wolno), sadzić po 7 roślin na m2.
Bodziszek korzeniasty w odmianie 'Album'- kwiaty białe z różowymi pylnikami, wys. do 40cm, kwitnie maj/czerwiec, sadzić po 8-10 roślin na m2
Rogownica kutnerowata - silnie rosnąca bylina rozłogowa - od krzewów najlepiej oddzielić ją niską, wkopaną w ziemię plastikową obwódką - wysokość do 15 cm, kwiaty liczne, białe, sadzić po 12 roślin na m2, uwaga, bo się bardzo rozrasta ;)
chyba tyle ode mnie... ładnie będą tam wyglądały rośliny z białymi kwiatami nie tylko z żółtymi... nic więcej mi do głowy nie przychodzi żeby dobrze się czuło w słonecznym ale nie suchym stanowisku i nie było wysokie... jak mi coś przyjedzie jeszcze do głowy to napisze