Dzien Dobry, Mam nadzieje,ze uzyskam pomoc na tutejszym forum.
Mieszkam w Szkocji, gdzie zim nie ma takich jak w Polsce, a jezeli juz jest snieg w okolicy mojego domu,to szybko znika,a i mrozow tutaj w tej czesci kraju nie. Jedynie silne wiatry wieja i potrafi wiac od listopada do marca, gdzie nie ktore wieja grubo powyzej 100-130kmh.
Kilka miesiecy temu przeprowadzilismy sie do nowego domu i kilka roslin zostalo nam, poniewaz nie zmiescily sie juz z tylu w ogrodku. Zostaly mi dwa pierisy, dwa glogowniki frasera red robin i jedna rozplenica. Nie jestem designerem i jedyne co to umiem sadzic, pielegnowac, wiec licze na Panstwa pomoc.
Szukamy koncepcji do zagospodarowania miejsca przed domem i posadzenia tego co juz mamy i dokupienia tego,co by Panstwo nam polecili. Chcialbym by to miejsce bylo male, moze miejsce pomiedzy studzienkami, moze nie pelny polokrag wlaczajac te dziękuję oraz po drugiej stronie podjazdu.
Zona myslala,by zrobic tak, by wszystko bylo po obu stronach podjazdu jednakowe, by nie bylo miszmasz. Myslala,by wkopac cos pomiedzy widoczne dziękuję po okregu i przysypac to sliwkowym lupkiem i dac cos dokola tego okregu. Jestem calkowicie otwarty na zupelnie inne propozycje, bo mowiac szczerze nie umiem tego sobie wyobrazic, a jednoczesnie moja wiedza na temat roslin/krzewow jest znikoma, by pozniej nie bylo tak,ze jedna roslina wypiera druga. Pierisy rosna w tym kraju bez problemu i nic nie przemarzaja, tak samo jak glogowniki, wiec chcialbym przynajmniej pierisy wykorzystac do tej kompozycji. Chcialbym by widok za oknem cieszyl oko, byl elegancki. Co do pozostalych krzewow, roslin, ktore chcialbym by tam sie znalazly,to by byly zimozielone i idealnie by bylo gdyby mialy kwiaty wiosna czy latem. Jestem calkowicie otwarty na propozycje i mowiac szczerze nie wiem, nawet jak mialbym to wszystko wsadzic, czy pierisa przed glogownikiem, czy na odwrot czy jeden za drugim. Probowalem szukac inspiracji na gardenpuzzle i nie powiem, jest tego duzo, ale nadal nie potrafie tego przeniesc na teren przed domem. Strona jest wschodnia, a gleba bardziej gliniasta,ale moge przekopac ziemie i ja wzbogacic.
Dodatkowo szukam tez inspiracji, by posadzic cos pod plotem pomiedzy domami(widoczne na kolejnym zdjeciu). Tam nie ma w ogole slonca i trawa nie chce rosnac, wiec chcialbym tam cos ladnego, zimozielonego wsadzic.
Dziekuje z gory za pomoc.