Sumak - choroby,szkodniki i in. problemy
Re: Sumak marnieje, może grzyb doradźcie...
Jeśli możesz obrać korę wokół całego obwodu pnia, to możesz spokojnie usunąć drzewa (jeśli nie podpadają pod przepisy ustawy) - sa to zapewne pruchniejące trupy.
Być może korzeniom nie przysłużyły się tegoroczne, wiosenne opady.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Huby na drzewie? Jego dni(lata) są policzone...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Sumak octowiec - czy możliwe żeby uschną??
Witam
mam w ogrodzie sumaka, który w tym roku nie wypuścił żadnego liścia, gałęzie pousychały. W grubszej części pnia jak zdrapałem korę jest zielonkawa, czy jest możliwe, że sumak się odrodzi??
mam w ogrodzie sumaka, który w tym roku nie wypuścił żadnego liścia, gałęzie pousychały. W grubszej części pnia jak zdrapałem korę jest zielonkawa, czy jest możliwe, że sumak się odrodzi??
Re: Sumak octowiec - czy możliwe żeby uschną??
Mam jeszcze jedno pytanie czy możliwe jest żeby sumak tak sam z siebie zaczął usychać? czy może musiał mu ktoś pomóc, pryskając go np. jakimś środkiem na chwasty czy coś takiego?
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sumak octowiec - czy możliwe żeby uschną??
Sumak to twardy zawodnik
, x lat temu sadziłem sumaka i przez kilka lat nie rósł , kilka mizernych listków ale jak już zbudował długie , wszędobylskie korzenie to rósł wszędzie i silnie .

Co się stało z tym drzewem?
Dzień dobry/Cześć
(Nie znam się na drzewach, zarejestrowałem się, żeby zadać pytanie. Jeśli w złym dziale lub z nieprawidłowym tematem to proszę moderatora o zmianę, dziękuję.)
Dzisiaj przed moim blokiem (w Krakowie) przewróciło się drzewo. Złamało się u podstawy. Nie było dziś nawet jakiegoś szczególnego wiatru. I to co widać w środku złamanego pnia dla mnie jest dziwne. Pod warstwą kory jest jasna tkanka, która wygląda trochę gumowato, chociaż w dotyku jest twarda. I pod nią głębiej jest chyba w miare twarde drewno, na zdjęciach ono jest przybrudzone ziemią, którą pewnie złapało przy przewrotce.
Czy to jest normalne, czy też wygląda na jakąś chorobę?
Zdjęcia: https://photos.app.goo.gl/2YQwMjptDgqW71gi8
Dziękuję,
Grzegorz.
(Nie znam się na drzewach, zarejestrowałem się, żeby zadać pytanie. Jeśli w złym dziale lub z nieprawidłowym tematem to proszę moderatora o zmianę, dziękuję.)
Dzisiaj przed moim blokiem (w Krakowie) przewróciło się drzewo. Złamało się u podstawy. Nie było dziś nawet jakiegoś szczególnego wiatru. I to co widać w środku złamanego pnia dla mnie jest dziwne. Pod warstwą kory jest jasna tkanka, która wygląda trochę gumowato, chociaż w dotyku jest twarda. I pod nią głębiej jest chyba w miare twarde drewno, na zdjęciach ono jest przybrudzone ziemią, którą pewnie złapało przy przewrotce.
Czy to jest normalne, czy też wygląda na jakąś chorobę?
Zdjęcia: https://photos.app.goo.gl/2YQwMjptDgqW71gi8
Dziękuję,
Grzegorz.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co się stało z tym drzewem?
To jest Sumak octowiec.
Nie jestem specjalnie ekspertem od drzew, ale u siebie osiedlu zauważyłem że dzieje się tak po dłużej utrzymujących się opadach deszczu. Na moim osiedlu kilka tych drzew właśnie w takich okolicznościach zakończyło życie.
Nie jestem specjalnie ekspertem od drzew, ale u siebie osiedlu zauważyłem że dzieje się tak po dłużej utrzymujących się opadach deszczu. Na moim osiedlu kilka tych drzew właśnie w takich okolicznościach zakończyło życie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta