Takiego wina jeszcze nie piłem więc nie będę się wypowiadał na jego temat ale nie sądze aby smak takiego wina był powalający.mirzan pisze:Powoli,nie rozpędzaj się.Jak dojrzewają truskaki,możesz dodać jagody kamczackiej,bo dojrzewa
mniej więcej w podobnym czasie.
.
Faktycznie jest drobny i na dodatek krzew jest kolczasty ale znajdują się amatorzy którzy mają dużo czasu i cierpliwości aby zrobić z niego dobre wino.mirzan pisze: Nie rozpędzaj się,bo jeśli chcesz robić wino z berberysu,to znaczy,że masz małe doświadzenie w tej
dziedzinie.Berberys jest tak drobny,że nawet na nalewkę nie warto go zbierać,nie mówiąc o winie.
Jesteś pewny że te gruntowe dojrzeją szybciej od tych szklarniowych?mirzan pisze: .
Posadź w szklarni wczesne odmiany,deserowe,aby z przyjemnością korzystać z owoców.Nie sadź
późnych,aby szklarniowe nie dojrzały później od gruntowych.
Może te najwcześniejsze gdy ominą je zimowe mrozy, późne wiosenne przymrozki,gradobicia,opady w trakcie kwitnienia ,opady w trakcie dojrzewania owoców,ataki ptaków i choroby będą miały szansę aby dojrzeć przed tymi uprawianymi w pod osłonami.