A ja mam pytanie:
Jedna z moich hortensji najbardziej ukrytych przed wiatrem, dodatkowo zabezpieczona przed mrozem w zimie, ma czarne łodygi i oczywiście nie ma kwiatów w tym roku.
Co jest przyczyną czernienia łodyg u hortensji?
A może po prostu masz taką odmianę hortensji, są takie z prawie czarnymi łodygami i to wcale nie choroba tylko taka ich uroda.AniaZ pisze: Jedna z moich hortensji najbardziej ukrytych przed wiatrem, dodatkowo zabezpieczona przed mrozem w zimie, ma czarne łodygi i oczywiście nie ma kwiatów w tym roku.
Co jest przyczyną czernienia łodyg u hortensji?
Mam taka o identycznych lekko spłaszczonych kwiatostanach i kupowałam ją pod nazwą 'Unique'.tulipanka pisze:Helenko, też mam Limelight i ta z pewnością nią nie jest![]()
L. w początkowej fazie kwitnienia jest zielonkawa (ta nie była) no i pokrój też ma troszkę inny.![]()
No cóż. Ta najwyżej zostanie nn, a Pink Diamond i tak sobie kupię
Mam również 'Grandiflorę' i u mie też ma pokrój szerokiego rozłożystego krzewu(1,5x1,5m) gdzie część najniższych gałęzi kładzie na ziemi.Podwiązywanie niewiele daje, taki ma pokrójBartosz pisze:Mam odmianę grandiflora. Bardzo ładnie i bezproblemowo rośnie ale pędy opadają do ziemi pod wpływem ciężaru kwiatów tak,że przybiera wówczas formę kuli a po deszczu to już zupełnie są uziemione. Czy to normalne dla hortensji i czy powinno się te pędy podwiązywać ?
Może to jest taka odmiana hortensji. Dostałam ją w zeszłym roku na urodziny - taką małą sadzonkę z jednym kwiatkiem. Nie mam pojęcia jaka to odmiana, raczej któraś z ogrodowych. Liście ma zdrowe. Nie wiem tylko czemu w tym roku nie ma kwiatów.sylwekw pisze:A może po prostu masz taką odmianę hortensji, są takie z prawie czarnymi łodygami i to wcale nie choroba tylko taka ich uroda.AniaZ pisze: Co jest przyczyną czernienia łodyg u hortensji?