Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
Re: Chore liście fikusa spężystego
Moim zdaniem za dużo wody dostał w pewnym momencie, nastąpiło zatrzymanie asymilacji i stąd takie objawy, suche powietrze do tego dołożyło swoje, przeczytaj w naszej forumowej Encyklopedii o fikusach są tam opisane warunki jakie powinny mieć fikusy. 

- ingga
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam ten sam problem z fikusem
Jak zaczął się sezon grzewczy odsunęłam go od okna w głąb pokoju i tez zastanawiam się czy nie brakuje mu światła. Musze wygospodarować mu lepsze miejsce ale ponieważ jest spory jest to trochę trudne.
Zaczęłam go tez podlewać nawozem i czekam na poprawę.
I tez musze zainteresować się jakie warunki mu najlepiej by pasowały, bo na razie zajmuje się kwiatami trochę na wyczucie.
Jak zaczął się sezon grzewczy odsunęłam go od okna w głąb pokoju i tez zastanawiam się czy nie brakuje mu światła. Musze wygospodarować mu lepsze miejsce ale ponieważ jest spory jest to trochę trudne.
Zaczęłam go tez podlewać nawozem i czekam na poprawę.
I tez musze zainteresować się jakie warunki mu najlepiej by pasowały, bo na razie zajmuje się kwiatami trochę na wyczucie.
Witam wszystkich, dopiero raczkuję na tym forum, ale już jestem mile zaskoczona
Podłącze się pod ten temat, bo mam podobny problem jak agrazka i pestka z tym ,że u mnie chore liście nie opadają. Problem jest od samego początku, tj. od 4 lat. Na razie wyglądało to na plamy poparzeniowe, jednak to nie to. Roślina stoi niedaleko okna, jest doświetlona, dokarmiana, szkodnika nie zaobserwowałam. O co więc może chodzić? Pomóżcie proszę.

Podłącze się pod ten temat, bo mam podobny problem jak agrazka i pestka z tym ,że u mnie chore liście nie opadają. Problem jest od samego początku, tj. od 4 lat. Na razie wyglądało to na plamy poparzeniowe, jednak to nie to. Roślina stoi niedaleko okna, jest doświetlona, dokarmiana, szkodnika nie zaobserwowałam. O co więc może chodzić? Pomóżcie proszę.

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Opisz podlewanie, nawożenie temp w jakiej był zimą i pokaż doniczkę z ziemią. 

Początkowo, od szczepki stał na zachodnim oknie, od początku był zraszany, jak pojawiły się objawy, zdjęłam myśląc, że to z nadmiaru słońca. Dotychczas stał w pobliżu zachodniego okna. Zimą podlewałam raz w tygodniu, a w sezonie 2 razy . Nawożenie raz na miesiąc; temp. zimą ok. 22st. Widok podłoża w tej chwili nic nie podpowie, bo tydzień temu przesadziłam. Przyznam się do jednego grzechu jaki mi teraz przychodzi do głowy... w ostatnim czasie zaniedbałam zraszanie, ale jak już pisałam, objawy pojawiły się niedługo po posadzeniu młodej szczepki. Może to jakiś grzybisko przywlokłam do domu razem z zaszczepką, ale to już może Wy rozstrzygniecie. W głowę zachodzę o co mu chodzi 
Myślałam też by odmłodzić przez odkład powietrzny, ale nie wiem, czy w obecnej sytuacji to ma sens...

Myślałam też by odmłodzić przez odkład powietrzny, ale nie wiem, czy w obecnej sytuacji to ma sens...
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Czy system korzeniowy był bardzo przerośnięty jak przesadzałaś? Co zaś do odmłodzenia polecam inny sposób Jak rozkrzewić fikusa....?, daj zdjęcie rośliny zrobione tak bym widział całego fikusa razem z doniczką to pozaznaczam Ci jak go pociąć w celu odmłodzenia. Poczytaj też posty w temacie jaki podałem może chciałabyś uzyskać coś takiego? 

Bryłę miał naprawdę nieźle przerośniętą...
Na chwilę obecną, tak na szybko dysponuję tylko takim nędznym foto
jeśli da się to jakoś wykorzystać to dobrze, jeśli nie to jutro postaram się o lepsze.
Roślina na dole ma 3 młode odrosty.
Za resztę info dzięki, skorzystam:)
Na chwilę obecną, tak na szybko dysponuję tylko takim nędznym foto

Roślina na dole ma 3 młode odrosty.
Za resztę info dzięki, skorzystam:)

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Da się wykorzystać w ostateczności to zdjęcie ale dobrze by było jak byś zrobiła nowe zdjęcie za dnia i troszkę z oddali by w kadrze aparatu zmieściła się cała roślina włącznie z doniczką. Jak zapoznasz się z tematem jaki podałem w linku i się zdecydujesz na odmładzanie, no i zamieścisz jutro zdjęcie zaznaczę Ci na nim moją propozycję odmłodzenia rośliny. 

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Teraz ekstra, moja propozycja poniżej

zbędne liście zaznaczyłem by usunąć, czubki do wody do ukorzenienia, ten środkowy kawałek pinka również do ukorzenienia. I metoda jaka podałem w linku wcześniej by rozkrzewić ładnie fikusa. Dodatkowo polecam zacząć zasilanie rośliny Eko-użyźniaczem a jak zaczną wybijać młode gałązki zastosuj dodatkowo nawóz mineralny dla fikusów lub jakiś dla roślin zielonych.

zbędne liście zaznaczyłem by usunąć, czubki do wody do ukorzenienia, ten środkowy kawałek pinka również do ukorzenienia. I metoda jaka podałem w linku wcześniej by rozkrzewić ładnie fikusa. Dodatkowo polecam zacząć zasilanie rośliny Eko-użyźniaczem a jak zaczną wybijać młode gałązki zastosuj dodatkowo nawóz mineralny dla fikusów lub jakiś dla roślin zielonych.

Po miesiącu przybiegłam pochwalić się efektem wcześniejszych działań za radą Czarodzieja .

Pomogło, a jakże by inaczej, odcięte części jeszcze sie ukorzeniają, ale juz widać malutkie zawiązki nowych przyrostów; i korzonki też. Dziękuję

Pomogło, a jakże by inaczej, odcięte części jeszcze sie ukorzeniają, ale juz widać malutkie zawiązki nowych przyrostów; i korzonki też. Dziękuję

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Dzisiaj zaserwuję fotorelację z odmłodzenia mojej roślinki i pozyskanego ze szczepek okazu
Roślinka mateczna

tu pozyskane, ukorzenione szczepki /dwa łyse badylki niestety padły/

A tu świeżo posadzone szczepki stworzyły piękny gąszczyk

Czarodzieju - dziękuję

Roślinka mateczna

tu pozyskane, ukorzenione szczepki /dwa łyse badylki niestety padły/

A tu świeżo posadzone szczepki stworzyły piękny gąszczyk

Czarodzieju - dziękuję

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Fikus sprężysty - choroby i szkodniki
Witam,
dzisiaj zobaczyłam, że na moim kwiatku pojawiła się na liściach taka delikatna pajeczynka. Widziałam też poruszające się malusieńkie białe robaczki. Jak z tym walczyć? Dwa nowe liście są takie jakieś poskręcane.
dzisiaj zobaczyłam, że na moim kwiatku pojawiła się na liściach taka delikatna pajeczynka. Widziałam też poruszające się malusieńkie białe robaczki. Jak z tym walczyć? Dwa nowe liście są takie jakieś poskręcane.
Re: fikus sprężysty - pajęczynka
Przędziorek musi...
Re: fikus sprężysty - pajęczynka
Jak mam walczyć z tymi przędziorkami?