u Lesi cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: u Lesi cz. 2

Post »

dominikams pisze:Wiesz co? Ja myślę, że za rok, dwa wytniesz część krzewów i zostawisz dwa - może to go trochę opanuje (podobno tylko większe formy go satysfakcjonują :lol: ).
Pewnie będę musiała tak zrobić, zwłaszcza, że w takim zagęszczeniu łatwiej łapie mączniaka prawdziwego...
Fotki owoców z przed 2 dni (obecnie są już mocniej wybarwione)
Obrazek
Obrazek

Historyczne zdjęcie - po piątkowej nawałnicy, jabłonka kosztela straciła swoje jedyne jabłuszko :evil: :( Całe szczęście obyło się bez innych zniszczeń...
Obrazek

Zła wiadomość - mam kreta... :evil: :evil: :evil:
A wszystko dzięki sąsiadom - zainstalowali sobie wibrująco-dźwiękowe odstraszacze kreta i ahojek przewędrował do nas ... Nie ma to jak sąsiedzi :evil:
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Piękne owoce!!! U mnie spadło wszystko - żadne drzewko nie ma już owoców.

Cholerny kret, może jakąś pułapkę zastawić? :roll:
Grzegorz B

Post »

U mnie, takie urządzenia przeciw kretom nie działały, i tak ryły :roll:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu, witaj w nowym wątku :D
Liliowce bardzo ładne, ale zwróciałam uwagę na cieniste rabaty i hosty!!
U mnie na szczęście nawałnica nie wyrządziła żadnych szkód. U sąsiadów wyrwało wielką brzozę z korzeniami :shock:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

JLG pisze: Zła wiadomość - mam kreta... :evil: :evil: :evil:
A wszystko dzięki sąsiadom - zainstalowali sobie wibrująco-dźwiękowe odstraszacze kreta i ahojek przewędrował do nas ... Nie ma to jak sąsiedzi :evil:
Te odstraszacze działają równie skutecznie jak woda święcona. Poustawiałem kiedyś takie u siebie, to kret je powywracał :wink: No chyba, że ten mój kret jakiś głuchy był :wink:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko - u mnie w tym roku z owoców były tylko borówki amer. (ale tylko na 1 z 3 krzewów), 1 słownie wisienka, 5 kiści czarnej porzeczki (reszta opadła przed dojrzeniem), 1 jabłuszko... aronia, dereń i brzoskwinia w ogóle nie kwitły. Jedynie winogrona wyglądają na tym tle imponująco.
A co do kreta - gdzie będzie miał tak dobrze w okolicy, skoro w moim ogrodzie ma wykwitną restaurację z importowanymi dżdżownicami, prosto z Kaliforni...

Grzesiu, Pawle - chyba to urządzenie u sąsiadów jest skuteczne, skoro przepłoszyli kreta ze swojej działki na moją, ponoć odstraszacze są skuteczne pod warunkiem ich przestawiania co 2-3 dni (a tego sąsiedzi jak widzę nie robią) inaczej ahojek się przyzwyczaja.. i ściąga kumpli i rodzinę :twisted: Zresztą zobaczymy - to co przeczytałam na forum o walce z kretem jakoś nie nastraja mnie optymistycznie... Najgorszy jest brak czasu na regularną bitwę, w ogrodzie jestem z "doskoku"...

Moniko - witaj w nowej części, i od razu prostuję u mnie hosty rosną nie koniecznie w cienistych miejscach i mają się dobrze :wink:
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Melduję się :wit
Ale masz winogronka ;:138
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Beatko - ja niestety nie mogę obiecać, że częściej będę zaglądać do Twojego wątku
Asiu, nie przejmuj się. Rozumiem :wit Przy maluchu zawsze jest cos do zrobienia.
A jak sie trafi chwila wolna, to i tak do ogródka lecisz, albo na twarz do łóżka :D
X_r-o
---

Post »

Asiu- jedyne co jest w miarę skuteczne w walce z kretem to jeżdżenie po jego tunelach kosiarką :;230 Odkąd zacząłem regularnie kosić trawnik krety się wyniosły. Tfu, tfu! Żebym nie zapeszył :wink:
Grzegorz B

Post »

U mnie krety znikły, jak bardzo ograniczyłem metraż trawnika :D
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Atka-a1 pisze:Asiu, nie przejmuj się. Rozumiem :wit Przy maluchu zawsze jest coś do zrobienia.
A jak sie trafi chwila wolna, to i tak do ogródka lecisz, albo na twarz do łóżka :D
Albo biorę się za dom :? fajnie mieszkać we własnym domku, gorzej jak przychodzi do sprzątania go...
Ogólnie nie jest źle - wczoraj mój Wojtek kosił trawkę, Zuzia spała w wózku (przy pracującej kosiarce :shock: ) a ja przycinałam Marszałka, trochę pieliłam itp. Niestety po 30 min. Zuzka stwierdziła, że jest głodna i prace ogrodowe trzeba było szybko skończyć.

Pawle, Grzesiu - kret u mnie niestety buszuje głównie w rabatach (pod ściółką z kory jest pełno dżdżownic i innych drobnych zwierząt), ziemia tam jest taka zapadająca się, choć póki co nie widzę świeżych kopców. Trawnik bardzo chętnie bym ograniczyła (tyle jest fajnych roślinek, które można by upchnąć jeszcze wtedy), ale mąż się wyraźnie sprzeciwia tym planom.. No i musi zostać trochę trawki dla Zuzi, żeby miała gdzie biegać w przyszłym roku..
linki Lesi
aktualny
X_r-o
---

Post »

Jeśli na rabatkach to spróbuj posadzić gdzie tylko się da czosnek. Podwójna korzyść :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie wiedziałam, że czosnek pomaga na krety :D
Ale pięknie wygląda i jest sporo różnych odmian, więc warto go mieć :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym czosnkiem to jest myśl - bardzo podobają mi się fioletowe kule czosnku olbrzymiego...
Choć boję się, że czosnek tak mi odstraszy kreta jak zioła odstraszą mszyce od róż - czyli wcale. Jedyne potwierdzam, że mięta jest skuteczna na poskrzypka liliowego :uszy

A propos lilii..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Joasiu to nie wiesz, że najlepsze usypianie przy odkurzaczu albo suszarce?

Lilie piękne. A co z różami?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”