Dzbanecznik (Nepenthes)- pielęgnacja i problemy w uprawie
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak. na pewno za niska wilgotność.
Czytałem dość niedawno artykuł o pogodzie. Pisali, że we Wrocławiu jest wilgotność 25% co porównali z jakimś tropikalnym miastem w którym była identyczna.
Ja bym wsadził roślinke do akwiarium a na dno nalał trochę wody i posypał np. kermazytem.
Ale bardziej znam się na rosiczkach.
W sklepach ogrodniczych można rówinież nabyć temrometr z higrometrem. Wydatek coś koło 15zł w mojej miejscowości.

Czytałem dość niedawno artykuł o pogodzie. Pisali, że we Wrocławiu jest wilgotność 25% co porównali z jakimś tropikalnym miastem w którym była identyczna.
Ja bym wsadził roślinke do akwiarium a na dno nalał trochę wody i posypał np. kermazytem.
Ale bardziej znam się na rosiczkach.

W sklepach ogrodniczych można rówinież nabyć temrometr z higrometrem. Wydatek coś koło 15zł w mojej miejscowości.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Delete
No też to jest dobry pomysł.
Ale to już chyba zależne od gatunku

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 lut 2010, o 14:01
Re: Dzbanecznik, Identyfikacja i porady
Cześć, wiem na pewno, że rośliną owadożernym należy zapewnić dużą wilgotność powietrza. Wymagają też specjalnego traktowania, podłoże torfowe, i podlewa się je tylko wodą destylowaną (nie kranówką!) ani nie nawozi żadnymi nawozami, ani substratami, ponieważ substancje odżywcze czerpią z owadów,które złapią w pułapki, i to im wystarcza, są wrażliwe na zasolenie podłoża. Można je dokarmiać poprzez wrzucenie do "pułapki" owada. Pousychane" liście "należy odciąć ostrym nożem.To by było na tyle z mojej strony. Pozdrawiam. Jak sobie coś przypomnę jeszcze to dam znać. Xenia
- Delete
Nie wszystkie owadożery przepadają za dużą wilgotnością. Większej wilgotności potrzebuje właśnie dzbanecznik czy kapturnica. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Ja do karmienia moich roślinek zimą kupiłam robaki wędkarskie, jest ich sporo (około 200 szt w opakowaniu), zamroziłam je i co jakiś czas partię rozmrażam i wrzucam do dzbanków i kapturków. Roślinkom bardzo smakują.
Asia
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
zimą się nie karmi owadożerów
wtedy się je zimuje
(prócz dzbaneczników ) nie mylić z kapturnicami
a i owady podaje się żywe(bo inaczej roślinka nie strawi owada) i dokarmianie nie jest konieczne
Przepraszam zdublowało się
myślałem że edytuję

Przepraszam zdublowało się

- asiaa
- 100p
Zimowe dokarmianie zaczęłam bo mi dzbanecznik jednej zimy zaczął bardzo marnieć, a że dało znakomite efekty to dokarmiam wszystkie rośliny.
Nie zimuję moich roślinek bo nie mam odpowiednich warunków, a ponieważ mają terrarium ze sztucznym oświetleniem to utrzymuję im lato przez cały rok.
Dzbaneczniki i rosiczki bez problemu jedzą trupy, natomiast muchołówce po włożeniu robaka podrażniam łapkę żeby się dobrze zamknęła.
Nie zimuję moich roślinek bo nie mam odpowiednich warunków, a ponieważ mają terrarium ze sztucznym oświetleniem to utrzymuję im lato przez cały rok.
Dzbaneczniki i rosiczki bez problemu jedzą trupy, natomiast muchołówce po włożeniu robaka podrażniam łapkę żeby się dobrze zamknęła.
Asia
- luczek95
A ty masz dzbanka czy kapturka w końcu?
do zimowania nie jest konieczne terrarium/wiwarium po prostu ograniczamy podlewanie
Zimowanie jest konieczne w przypadku muchołówek, rosiczek, kapturnic
A jeśli chodzi o martwe owady dla muchołówki to można podrażnić pułapkę wkładając martwego owada ale roślinka z całą pewnością go "wypluje" bo owad po zamknięciu łapki musi się jeszcze przez parę minut ruszać
Jeżeli damy martwego owada pułapka na drugi dzień się otworzy- więc tylko marnujemy jej siły bo roślina nie strawi muchy ;)
O resztę pytać "M@tiego"
do zimowania nie jest konieczne terrarium/wiwarium po prostu ograniczamy podlewanie
Zimowanie jest konieczne w przypadku muchołówek, rosiczek, kapturnic

A jeśli chodzi o martwe owady dla muchołówki to można podrażnić pułapkę wkładając martwego owada ale roślinka z całą pewnością go "wypluje" bo owad po zamknięciu łapki musi się jeszcze przez parę minut ruszać
Jeżeli damy martwego owada pułapka na drugi dzień się otworzy- więc tylko marnujemy jej siły bo roślina nie strawi muchy ;)
O resztę pytać "M@tiego"
- asiaa
- 100p
Dzbanecznika, dwie kapturnice, dwie rosiczki i dwie muchołówki.luczek95 pisze:A ty masz dzbanka czy kapturka w końcu?
Zimowanie jest konieczne w przypadku muchołówek, rosiczek, kapturnic![]()
O resztę pytać "M@tiego"
Terrarium zrobiłam żeby miały odpowiednią wilgotność powietrza. Nie zimuję roślin bo utrzymuję wysoką temperaturę w mieszkaniu i obawiam się że nie przeżyły by ograniczenia podlewania przy utrzymaniu tak wysokiej temperatury. Poza tym jedna z rosiczek jest tropikalna wiec jej nie można zimować, no a kiedyś jak próbowałam zimować muchołówkę to padła.
Do do owadów w muchołówce to drażnię je wystarczająco, bo łapki mi się nie otwierają (faktycznie pierwszy raz mi się otworzyły, ale potem się nauczyłam że trzeba je tak długo drażnić aż końce łapki się jakby wywijały).
Asia
- luczek95
Tak słyszałem że tropikalnych się nie zimuje
Ach no to w karmieniu muchołówek jesteś specjalistką
A z tym zimowaniem to w końcu już nie wiem poczekajmy na opinię experta 

Nie ma przymusu by zimować owadożery o ile zapewni się im stałe warunki przez cały rok zarówno świetlne jak i temp. oraz wilgotnościowe. Zimowanie wpływa oczywiście korzystnie na te rośliny ale pod warunkiem że ma się możliwość zapewnienia odpowiednich warunków do zimowania. 

- luczek95
A jeśli chodzi o zimowanie to jaka temperatura?
- Delete
Z muchołapem to 0-10oC. Podlewać oszczędnie żeby korzenie nie pogniły. Lepiej przesuszyć niż przelać.
Kapturnica ok. 5-10oC.
Dzbaneczników się z tego co wiem, nie zimuje. Zapewnia się im stałe warunki przez cały rok.
Kapturnica ok. 5-10oC.
Dzbaneczników się z tego co wiem, nie zimuje. Zapewnia się im stałe warunki przez cały rok.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce