KFC z pąków lilii

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: KFC z pąków lilii

Post »

Witaj Roman.Rozumiem dla ukochanej kobiety wszystko.Ile pąków ma Twoja Red Dutch? Moja ma 7 kwiatów i jeszcze 2 pąki nie rozwinięte.Jest b .ciepło więc kwiaty szybko się rozwijają ,czemu Twoja jest taka ospała nawet jednego kwiatka jeszcze nie ma?Spróbuj ją podlać będzie szybciej.Alicja
Awatar użytkownika
DiRom
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lip 2010, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No moja ma zapewne 7 pąków kwiatowych nie kwitnie bo mam północny ogródek:/ i przez to mniej mają słońca i słabo się rozwijają:/ a te lilie kupiłem w tym roku jak zakwitną mam nadzieję że o jednakowej porze to zrobię sweet focię moich lilii ;) Są w klombiku takim różne odmiany lilii orientalnych podlewam jak trzeba i być może dziś jeszcze się zawaham je podlać dwoma wiaderkami wody ;D późną porą kupiłem również jakąś azjatycką która też za niedługo będzie kwitła to foto będzie gdzieś na forum bądź założę swój mały post ogródek ;D
Mój początkujący ogródekhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=36574
Pozdrawiam Roman
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roman. Fajnie by było gdybyś założył wątek o swoim ogrodzie.Wtedy można pokazać to co martwi i stwarza kłopoty, jak również pochwalić się tym co nam się udało.Wszyscy tu pokazujemy swoje osiągnięcia a i na kłopoty znajdzie się rada. ;:108 Pozdrawiam.Alicja.
howlit
200p
200p
Od: 14 lis 2009, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam! Odnośnie uszkodzeń na Twoich liliach, to na 99% są to ślimaki. Właśnie obżerają lilie w fazie pąka.Najlepiej sprawdzic to późnym wieczorem, lub wczesnym rankiem. Ptaka bym przeprosił. Co do lilii Montego Bay to jest to ta odmiana. Zobacz moją.

Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Howlit.Dzięki że zainteresowałeś się tym tematem.Dla mnie też było to dziwne i niespotykane.Dlatego napisałam o tym na forum . Ślimaków nie było i nie ma,a jakby były, skutecznie bym sobie z nimi poradziła.Wyjaśniając do końca.Rabata znajduje się w miejscu całkowicie nasłonecznionym ,czego ślimaki raczej nie lubią.Lilie są wysokie i posadzone w małym zagęszczeniu.Podłoże wysypane korą i brak śladów po ślimakach.Następnie.. widziałam ptaszka dziobiącego te pąki,kilkakrotnie go przeganiałam.Prawdopodobnie była to Pokrzewka czarnogłówka,do jej smakołyków należą bogate w cukier i białko pyłek i nektar kwiatowy.Widocznie wyczuła go w rozwijających się pąkach.Zobacz na pierwszym zdjęciu tak dziobała aż wióry leciały.Zniszczone zostało tylko kilka pąków na początku.Reszta lilii do tej pory rozkwita bez problemów.
Dziękuję również za potwierdzenie nazwy lilii,już myślałam że nastąpiła pomyłka przy zakupie.Alicja.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”