Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa
troszeczę zamieszam;moja monstera stoi na podłodze,podwiązana sznurkami(nawet duzą ich iloscią)do sufitu(haczyk )jak dotąd nie zauważyłam żadnych uszkodzeń na łodygach,gdybym jej pozwoliła rosnąć tak jak chce nie weszłabym do pokoju,teletubis jak długo wytrzyma twoja szafa?
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
sznurek typu' wyjęty z szortów',monstera ma 19 lat a wisi na nim ok.10 lat na razie bez szkód i niech tak zostanie.pozdrawiam
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
miło,że się podoba,choć zdięcie nieszczególne.Odwdzięcza się tym, ze rośnie w pokoju od północy,gdzie światła zimą jak na lekarstwo,teletubis twoja też kiedyś taka będzie,a to nie doniczka tylko akwarium 

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Dlaczego moja monstera "płacze"?
Witam
dopiero zaczynam na tym forum więc najpierw serdecznie witam i szczerze powiem,że od razu mi sie tu spodobało. Uwielbiam rośliny doniczkowe a przede mną aranżacja ogrodu więc pewnie często będę tu bywac
Do poszukiwań forum skłoniło mnie dzisiejsze zachowanie mojej monstery. Jest to ogromny kwiat 2 m wysoki i na 3 m rozłożysty. DO tej pory żadnych problemów. A dziś "płacze" - z liści skapuje woda i jakby schodzi kolor ( pod światło widac jaśniejsze końcówki liści) Ostatnio po raz pierwszy nakarmiłam ją odżywką SUBSTRAL , ale to chyba nie jest nic złego??? zauważyłam też dziś ,że jeden z korzeni powietrznych zanurzył się w wodzie na spodku. Czy to jest przyczyna?
dopiero zaczynam na tym forum więc najpierw serdecznie witam i szczerze powiem,że od razu mi sie tu spodobało. Uwielbiam rośliny doniczkowe a przede mną aranżacja ogrodu więc pewnie często będę tu bywac
Do poszukiwań forum skłoniło mnie dzisiejsze zachowanie mojej monstery. Jest to ogromny kwiat 2 m wysoki i na 3 m rozłożysty. DO tej pory żadnych problemów. A dziś "płacze" - z liści skapuje woda i jakby schodzi kolor ( pod światło widac jaśniejsze końcówki liści) Ostatnio po raz pierwszy nakarmiłam ją odżywką SUBSTRAL , ale to chyba nie jest nic złego??? zauważyłam też dziś ,że jeden z korzeni powietrznych zanurzył się w wodzie na spodku. Czy to jest przyczyna?