fajna sprawa
opaska z granitu
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świetna lekcja poglądowa. Właśnie wiosną zamierzam zrobić takie obwódki woł drzewek, bo bardzo podobają mi się obsadzone roślinami cebulowymi, lub niskimi bylinami.
Mam teraz gotową ściągawkę. Dziękuję
Dorota
Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- karmad

- Od: 3 maja 2008, o 15:07
goni@k pisze:Bardzo ciekawe rozwiązanie z wykorzystaniem resztek kostki brukowej.Bradzo estetyczny wygląd![]()
Na pewno bardzo ułatwia koszenie zabezpieczając drzewka przed uszkodzeniem kosiarką.
Ja równiez zrobiłam sama obrzeża wykorzystując płytki kamienne pozostałe po budowie skalniaka.
u mnie podobnie było z wykorzystaniem resztek kostki z podjazdu. Po usunięciu darni i ze trzech cm ziemi kostkę ułożyliśmy na suchej podsypce pisakowo cementowej. potem tylko trochę polać wodą aby cement zaczął wiązać a resztę dokończyła natura. I kostka jak wmurowana się trzyma.
Tatuś od 24-12-2008
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Wykonanie obwódki rabaty
Bardzo się cieszę że trafiłam na ten wątek - już wiem jak wiosną wykorzystam moje kamienie.
Jak już zrobię to pokażę, bo moje m\kamienie to takie trochę cudaki pochodzące z wykopków ogrodowych
Jak już zrobię to pokażę, bo moje m\kamienie to takie trochę cudaki pochodzące z wykopków ogrodowych
- iwciach

- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A my polecieliśmy po całości!
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 215a206ac7
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 215a206ac7
- aleksandra2323
- 500p

- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Sloneczko22
- 100p

- Od: 22 sie 2009, o 17:54
Bardzo ladnie to wyglada:)Musze spróbowac zrobic cos podobnego wokól moich drzewek.
- anita
- 10p - Początkujący

- Od: 5 mar 2006, o 11:48
Re:
Danio pisze:Świetna lekcja poglądowa. Właśnie wiosną zamierzam zrobić takie obwódki woł drzewek, bo bardzo podobają mi się obsadzone roślinami cebulowymi, lub niskimi bylinami.
Dorota
no to i ja mam ściagawkę. na pewno wykorzystam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Ania
- coccinella
- 1000p

- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
kurcze rewelacyjnie! próbowałam zrobić coś podobnego, ale nie pomyślałam o tej taśmie pcv i tera zmi trawa włazi w rabatę :d
ale ja tu z innym problemem... Ze względu na skos mam rabaty ograniczone drewnem... Nie podoba mi się to wcale i zmieniłabym to, ale pomysłu nie mam... Doradźcie coś. Przy okazji wymieniłabym te słupki od strony trawnika, przy czym poziom trawnika jest wyżej od poziomu rabatki o jakieś 10-15cm

ale ja tu z innym problemem... Ze względu na skos mam rabaty ograniczone drewnem... Nie podoba mi się to wcale i zmieniłabym to, ale pomysłu nie mam... Doradźcie coś. Przy okazji wymieniłabym te słupki od strony trawnika, przy czym poziom trawnika jest wyżej od poziomu rabatki o jakieś 10-15cm

- Kryniu
- 10p - Początkujący

- Od: 8 lut 2010, o 17:52
Ja swoją rabatkę oddzieliłem krawężnikami od trawnika.
Pozdrawiam Krzysiek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czytałaś ten wątek?
- Co zamiast rollborderów??
- Co zamiast rollborderów??
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re:
Jak dla mnie rewelacja! Wygląda to bardzo naturalnie.......chyba zgapięgoni@k pisze:Dla porównania ,po roku![]()
Roślinki skalne (rojniki,rozchodniki i skalnica) pięknię sie rozrosły . xxx Zdjęcie wycięłąm, jest na poprzedniej stronie. N.
- Kryniu
- 10p - Początkujący

- Od: 8 lut 2010, o 17:52
Mam trochę kamieni i zrobię sobie takie obrzeża , fajna sprawa i ułatwia koszenie.
Pozdrawiam Krzysiek
ja podpatrzyłamświetny pomysł z podkładami kolejowymi , ( ponieważ cięcie ich i wpuszczanie w ziemię pionowo powoduje duże zużycie - a wcale nie wychodzą tak tanio ) Więc -widziałam położone wzdłuż rabaty jeden podkład a na końcu wpuszczony w ziemię nieokorowany pieniek np. sosnowy ( gruby oczywiście ) i trochę wystający wysokością ponad ten podkład, potem znowu leżący podkład , potem znowu pieniek i tak na zmianę . Powstaje z tego piękna rabata
duduś