Superarlet3 pisze:Witaj Dorotodziękuję za miłe słowa i pozdrawiam bardzo gorąco, bo pochodzę z kujawsko pomorskiego
Dzięki, ale malutkichan-dzia pisze:Witaj , masz piękny storczykowy parapecik![]()
Też czasami żałuję.dorotakol pisze:Supertylko szkoda, że teraz mieszkasz gdzie indziej - mogłybyśmy umówić się na wspólne wyjazdy np. na wystawy
Dzięki serdecznepatrysia pisze:fajny zaczątek porządnej kolekcji
Jutro się postaram wrzucić fotki, życzę Ci z całego serca, aby Twoją kolekcję ominęły te wstrętne wełnowce.sylwiat26 pisze:Witaj Arleto śliczności masz u siebie zwłaszcza ten z mazami na płatkach.Jeżeli byś mogła wstaw zdjęcie z bliska.Szkoda że musiałaś wyrzucić tyle storczyków.
![]()
jeszcze nie mialam z nim do czynienia i mam nadzieje że nie będę.
Może ktoś bardziej doświadczony w walce z tymi szkodnikami Ci poradzi, ja używałam preparatu firmy Bayer, kosztował prawie 30 zł. i jest do du...Joane pisze:Łady początek. Szkoda tych co wyrzuciłaś. Ja ostatnio też przyniosłam kilka z wełnowcami. Powodzenia w dalszej uprawie. Mam nadzieję, że starczy Ci parapetów.
![]()
![]()
Mówisz maszsylwiat26 pisze:Witaj Arleto śliczności masz u siebie zwłaszcza ten z mazami na płatkach.Jeżeli byś mogła wstaw zdjęcie z bliska.Szkoda że musiałaś wyrzucić tyle storczyków.
![]()
jeszcze nie mialam z nim do czynienia i mam nadzieje że nie będę.
Na stronce o storczykach wyczytałam, że ten to np. AmabilisStorczykowa pisze:Piękne Phalaenopsis. Nazw raczej nie mają, to są nieokreślone hybrydy, a rzadko która hybryda marketowa ma nazwę.
To, co masz, to nie amabilis, ale zwykła, biała hybryda, być może jakaś krzyżówka amabilisa, ale amabilis to storczyk botaniczny i nie pojawia się w sklepach. Takich białych Phal. jest pełno, ja sama mam kilka, ale nie są to jakieś określone gatunki. Określone nazwy miewają Phal. botaniczne oraz hybrydy np. pierwszo, drugorzędowe (np. Phal. bellina x venosa to Phal. penang girl).Na stronce o storczykach wyczytałam, że ten to np. Amabilis