Niebieskie Róże
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niebieskie Róże
Ta moja róża to Sandra.
A wspomniana informacja już była wielokrotnie przytaczana na forum:
http://www.roses.webhost.pl/2008/05/niebieska-roza/
A wspomniana informacja już była wielokrotnie przytaczana na forum:
http://www.roses.webhost.pl/2008/05/niebieska-roza/
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
Dzięki Halino,pocieszyłaś mnie,bo już miałam takie myślihal1959 pisze:Ja jestem zadowolona z Waltztime,nie chorowała,ładnie kwitła,zakup tamtej wiosny,przezimowała super

Czy masz fotkę swojej Walztime ?
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Mam fotkę proszę bardzo

mam też Waltztime pnącą,też zdrowiutka,przeżyła zimę i wypuszcza listki,zero chorób grzybowych tamtego sezonu,kupiona w Castoramie chyba

mam też Waltztime pnącą,też zdrowiutka,przeżyła zimę i wypuszcza listki,zero chorób grzybowych tamtego sezonu,kupiona w Castoramie chyba

- Silwan
- 50p
- Od: 3 wrz 2008, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękna
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- raistand
A ja jeszcze taką dygresję...
Sprawdziłem właśnie na All czy w tym roku są niebieskie róże. I są. I tradycyjnie sprzedają się jak świeże bułeczki.
Sprzedający ma niemal 10% negatywnych komentarzy, zdjęcia na aukcji kolorowane, róże w kolorze nieba. I kupują to...
Nigdy mnie to nie przestanie dziwić.
Sprawdziłem właśnie na All czy w tym roku są niebieskie róże. I są. I tradycyjnie sprzedają się jak świeże bułeczki.
Sprzedający ma niemal 10% negatywnych komentarzy, zdjęcia na aukcji kolorowane, róże w kolorze nieba. I kupują to...
Nigdy mnie to nie przestanie dziwić.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Kiedyś pisałam o moich "niebieskich" różach.
TUTAJ, jeśli kogoś to interesuje albo jeszcze wierzy w niebieskie róże...
TUTAJ, jeśli kogoś to interesuje albo jeszcze wierzy w niebieskie róże...

- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Mylisz się jest niebieska róża w roku 2004 japończycy ja wychodowali ,dzięki wszczepieniu genu bratka,więcej na ten temat jak wpiszesz w wyszukiwarce "niebieska róża".raistand pisze:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e+r%F3%BFe
Nie ma niebieskich róż.
Niebieski to znaczy mniej więcej taki:
- raistand
Gdybyś tak przejrzała ten wątek i podawane linki...Reniak pisze: Mylisz się jest niebieska róża w roku 2004 japończycy ja wychodowali ,dzięki wszczepieniu genu bratka,więcej na ten temat jak wpiszesz w wyszukiwarce "niebieska róża".

- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Niebieska róża: spełnienie marzeń pokoleń ogrodników
04-02-2008 20:04
Suntory ? Florigene ? niebieska róża ? Japonia ? sprzedaż
Przed czterema laty japońska firma Suntory Ltd. ujawniła pierwszą na świecie niebieską różę. Udało się to dzięki wszczepieniu genu kodującego niebieski barwnik bratków delfinidynę. Błękitna królowa kwiatów to efekt 14-letnich badań, w które zaangażowani byli m.in. naukowcy z australijskiego Florigene. W przyszłym roku ma się rozpocząć sprzedaż pięknych roślin w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Japończycy i Australijczycy zastosowali technologię wyciszania genów, która pozwoliła wyłączyć gen odpowiedzialny za produkcję czerwonego pigmentu. W ten sposób powstała luk uzupełniona genem bratka.
Dostępne wcześniej na rynku niebieskie róże były de facto wariantami kwiatów z czerwonym pigmentem. W przyszłości powinno się udać uzyskać bardziej błękitne niebieskie róże (japońska jest w zasadzie jasnofioletowa). Trzeba tylko zmniejszyć kwasowość płatków, ponieważ niskie pH niekorzystnie wpływa na niebieski barwnik.
Rzecznik firmy Kazumasa Nishizaki ujawnia, że każdego roku Suntory ma nadzieję sprzedawać kilkaset tysięcy kwiatów. Ponieważ cena może być nieco wyższa, skupiamy się na zapotrzebowaniu na luksusowe kwiaty cięte, np. na prezenty. Nie podjęto jeszcze decyzji dotyczącej ceny ani nazwy handlowej.
Aby uzyskać odpowiednie pozwolenia, niebieskie róże są uprawiane również w USA i Australii, ale na razie nic nie wiadomo o terminach tamtejszych premier.
Autor: Anna Błońska
04-02-2008 20:04
Suntory ? Florigene ? niebieska róża ? Japonia ? sprzedaż
Przed czterema laty japońska firma Suntory Ltd. ujawniła pierwszą na świecie niebieską różę. Udało się to dzięki wszczepieniu genu kodującego niebieski barwnik bratków delfinidynę. Błękitna królowa kwiatów to efekt 14-letnich badań, w które zaangażowani byli m.in. naukowcy z australijskiego Florigene. W przyszłym roku ma się rozpocząć sprzedaż pięknych roślin w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Japończycy i Australijczycy zastosowali technologię wyciszania genów, która pozwoliła wyłączyć gen odpowiedzialny za produkcję czerwonego pigmentu. W ten sposób powstała luk uzupełniona genem bratka.
Dostępne wcześniej na rynku niebieskie róże były de facto wariantami kwiatów z czerwonym pigmentem. W przyszłości powinno się udać uzyskać bardziej błękitne niebieskie róże (japońska jest w zasadzie jasnofioletowa). Trzeba tylko zmniejszyć kwasowość płatków, ponieważ niskie pH niekorzystnie wpływa na niebieski barwnik.
Rzecznik firmy Kazumasa Nishizaki ujawnia, że każdego roku Suntory ma nadzieję sprzedawać kilkaset tysięcy kwiatów. Ponieważ cena może być nieco wyższa, skupiamy się na zapotrzebowaniu na luksusowe kwiaty cięte, np. na prezenty. Nie podjęto jeszcze decyzji dotyczącej ceny ani nazwy handlowej.
Aby uzyskać odpowiednie pozwolenia, niebieskie róże są uprawiane również w USA i Australii, ale na razie nic nie wiadomo o terminach tamtejszych premier.
Autor: Anna Błońska
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
Strona niebieskiej róży - Applause - Suntory:
http://www.suntorybluerose.com/#
Jest trochę sklepów - ale wszystkie w Japonii
Pytanie czy ktoś w Europie prowadzi sprzedaż.
P.
http://www.suntorybluerose.com/#
Jest trochę sklepów - ale wszystkie w Japonii

Pytanie czy ktoś w Europie prowadzi sprzedaż.
P.
Moje Róże czyli nowe hobby.
- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Witajcie ja kiedys zamówiłam "niebieską'' róze na Allegro a gdy zakwitła okazało sie że jest CZERWONA 
trzymam kciuki zeby wam sie trafiła niebieska gdy bedziecie kupowac

trzymam kciuki zeby wam sie trafiła niebieska gdy bedziecie kupowac