Storczyki początkującej empe...

ODPOWIEDZ
Kermit40
ZBANOWANY
Od: 19 wrz 2009, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki początkującej empe...

Post »

Cattleya cudnista no i phal też niczego.
empe88 pisze:Zastorczykowało mnie! :)

Skoro już jesteś w tym dziale forom to bankowo ;:138 ;:138
empe88 pisze: Pani chciała po dyszce za oba, ale wytargowałam na 15 za dwa. Pierwszy raz się targowałam. ;-)) Satysfakcja ogromna!
No to tylko pogratulować. Toć to za półdarmo. ;:138 ;:138
empe88 pisze:Zaraz biorę się chyba za przesadzenie tego żółciutkiego. Co ogólnie myślicie, mają jakieś szanse?
Jednego i drugiego przydałoby się ale jeśli nic niepokojącego się nie dzieje to póki kwitną szkoda je ruszać bo mogą stracić kwiaty. One są na takową ingerencje ludzką wrażliwe. Ja osobiście bym ich teraz nie ruszał . no ale znowu ta Cattleja raczej tego już by wymagała , musisz zadecydować sama. Tak to wygląda mi na zdrową roślinkę. Phalkowi zrób w doniczce po bokach dziurki , ma zbytnio drobne podłoże i będzie wolno przesychało.... za wolno.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Obydwa piękne. Czasem się opłaca brać przecenione, choć ja i tak zdecydowanie wolę kwitnące, ze świeżych dostaw.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Haha...ale wypad do Castoramy owocny :D Gratuluję taaakich zakupów za te pieniądze ;) ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Cuda ci się trafiły za cudownie niską cene ;:138
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

A teraz pokażę Wam zaległości. :) Kupione kilka dni temu, niepokazywane, żeby moja Mama się na nie nie natknęła oglądając tę stronę. :)
ObrazekTen jest u mnie, a tego drugiego dostała od nas Mama : Obrazek Ma dużo pączków. :)

A dziś... oto jak wygląda kolekcja.Różowy z przeceny odżywa. :) Biały stracił wszystkie kwiaty, ale jego nowa łodyżka pięknie rośnie. Czerwony maluch rozwija kolejne pąki. I wypuszcza coś... Pewnie to korzonek ale dziwnie zawinięty do góry. ;-)

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Żółta cattleya nadal trzyma swego jedynego kwiata, reszta trzyma się zdrowo, z wyjątkiem bidulka reanimowanego.

No i na koniec... Oto...
Nowy nabytek :)
ObrazekObrazekObrazek

Niestety, był zdecydowanie przelany,a w domu zauważyliśmy to coś na 3 zdjęciu. Co to i co z tym zrobić? Postawiliśmy go daleko od reszty, żeby się nie przeniosło. No i najlepsza wiadomość: ile kosztował ten cudny ciapek, o którym marzyliśmy? 10 zł :)
Magda
Kermit40
ZBANOWANY

Post »

To ja też chcę takiego ...... czemu u mnie nie ma :cry:

Gratuluję udanych zakupów. Na jednym z nich widać młodziutki pędzik kwiatowy, piękni, gratulacje. :P :P

A czy ten z tym czymś po wygląda mi troszkę na wynik żerowania przędziorka teraz kwitnie ? Szkoda by było kwitnienia.
Mania246
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 wrz 2009, o 15:48

Post »

Śliczna ta cattleya. ten falek czerwony i łaciaty też piękne :D
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05

Post »

Ten czerwony i pomarańczowy i ten ciapek i w ogóle eh aż dech zapiera. Taki ciapek to moje marzenie :D
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Super zakupy za super cenę :uszy oby tak dalej się trafiało.Ciapek śliczny a to na zdjęciu co rośnie to z pewnością pędzik ;:63 Gratuluję
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
empe88
200p
200p

Post »

Boję się, że może to być jednak korzonek i staram się nie cieszyć za mocno. Bo tyle szczęścia na raz to jakby zbyt wiele ;-)))) Tym bardziej że ten korzonek/pędzik to u tego czerwonego ;-))

No a co do tego przędziorka, to znajduje się on na tym nowym ciapku. Ma kilka kwiatów i pąków. Ziemię kompletnie przelaną, dlatego pani obniżyła cenę i kazała nie podlewać 2 tygodnie. Przesadzenie w tym momencie miałoby bardzo destrukcyjny wpływ na niego? Szkoda by było, ale jeśli można by w ten sposób uratować całą roślinę...
Magda
Kermit40
ZBANOWANY

Post »

Zasada pierwsza - nie przesadza się roślin podczas kwitnienia. Robi się to jedynie w koniecznych wypadkach w celu jej ratowania, a czasem nawet i tego co jeszcze pozostało nam z rośliny. Każda kwitnąca roślina zawsze to odchoruje.
empe88 pisze:Obrazek

Niestety, był zdecydowanie przelany,a w domu zauważyliśmy to coś na 3 zdjęciu. Co to i co z tym zrobić? Postawiliśmy go daleko od reszty, żeby się nie przeniosło. No i najlepsza wiadomość: ile kosztował ten cudny ciapek, o którym marzyliśmy? 10 zł :)

Poradźcie coś na to kochani bo sam jestem ciekaw co w razie takiej awarii zastosować u storczyka ? W zwykłych doniczkowcach ostatecznie można zastosować Actellic-50SC bądź też Mospilan , wiadomo też że one nie lubią wody i można zanóżyć na jakiś czas doniczkę z roślinką , można zrobić oprysk z łupin cebuli a nawet tym podlać . A co zrobić w wypadku storczyka :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Wszystkie piękne, najbardziej mi się podoba pierwszy i ostatni.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piekne nowości :)
Też mi wygląda ta pajęczynka na przędziorka...miałam podobną :) Spryskaj i będzie dobrze :)
parapetowce
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
empe88
200p
200p

Post »

To poradźcie jeszcze, czym to spryskać... Nigdy nie zajmowałam się kwiatami... :oops:
Magda
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A Masz balkon albo ogród? Hmm...wtedy można na zewnątrz mocniejszymi środkami pryskać, żeby sobie nie zaszkodzić.
Ja pryskałam ostatnio : Talstar100C firmy Target. Ale oprysk oczywiście na zewnątrz, i to w maseczce i rękawiczkach. :)
parapetowce
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”