Brzoskiwnie - kiedy ciąć

Drzewa owocowe
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Brzoskiwnie - kiedy ciąć

Post »

Ja z kolei nie twierdzę, że cięcie wykonane po zbiorze owoców będzie miało fatalne następstwa - drzewa pozamierają, wymarzną w "pień" itd. Oczywiście, nie :wink: Mało - zaryzykuje stwierdzenie, że jeszcze kilkanaście lat temu cięcie późnoletnie było częściej stosowane i bardziej popularne od tego wiosennego. Teraz też bywa praktykowane, szczególnie w sadach o dużej powierzchni i na drzewach starszych, przy których konieczne jest usunięcie nadmiaru masy (pędów). Ale jeśli tylko jest możliwość (a ogród i kilka nawet drzew brzoskwiniowych to żaden problem) - lepiej ograniczyć zabieg do tego okresu przed kwitnieniem (jak ładnie to nazwano w jednym z postów - jakby w fazie wybarwionego pąka). To stosunkowo krótki czas, ale też ile zajmuje przycięcie kilku drzewek w ogrodzie? W sadach i owszem - nieco się to cięcie siłą rzeczy przedłuża. Co do zamieszczonych zdjęć - prawda, zamiast tego 19 kwietnia (data na zdjęciu) lepiej było to zrobić 12-14 kwietnia... ale jak to zostało też podkreślone - grupa się zbierała, wyznaczono termin... i - o zgrozo - w kulminacyjnym momencie się rozpadało :( To oczywiście był pokaz i trzeba było go przeprowadzić - w normalnych warunkach najprawdopodobniej (mimo wykonania zabiegu Topsinem) cięcie zostało by przerwane.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pomolog pisze: Co do zamieszczonych zdjęć - prawda, zamiast tego 19 kwietnia (data na zdjęciu) lepiej było to zrobić 12-14 kwietnia... ale jak to zostało też podkreślone - grupa się zbierała, wyznaczono termin... i - o zgrozo - w kulminacyjnym momencie się rozpadało :( To oczywiście był pokaz i trzeba było go przeprowadzić - w normalnych warunkach najprawdopodobniej (mimo wykonania zabiegu Topsinem) cięcie zostało by przerwane.

Na drugim i trzecim zdjęciu widać ufoludka z pędzelkiem i środkiem grzybobójczym, który to za sekatorem zabezpieczał pole operacyjne pacjenta. :D
Jeśli działkę, ogród mamy blisko, pod ręką i czas, to możemy odpowidnią porę cięcia dobrać optymalnie. Zdarza się że działki mamy 10, 30, a znam takich co i 100 kilometrów od miejsca zamieszkania, w dodatku, jeszcze pracują, a nikt z nas nie ma wpływu na pogodę to ścisłe terminy zabiegów nie mogą być dotrzymane.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

waw pisze:...Na drugim i trzecim zdjęciu widać ufoludka z pędzelkiem i środkiem grzybobójczym, który to za sekatorem zabezpieczał pole operacyjne pacjenta. :D ...
Tak, też zwróciłem uwagę na te zdjęcia, choć pod nieco innym kątem... o ile ufoludek jak widać "uwija się" jak może :D - jestem ciekaw na ile skuteczne były jego działania... nie padało zbyt mocno? Nie zmywało Wam tego Funabenu?
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

pomolog pisze: Tak, też zwróciłem uwagę na te zdjęcia, choć pod nieco innym kątem... o ile ufoludek jak widać "uwija się" jak może :D - jestem ciekaw na ile skuteczne były jego działania... nie padało zbyt mocno? Nie zmywało Wam tego Funabenu?
Dodam tylko, że te zdjęcia robione były 2-go sierpnia 2008

Obrazek

Mała brzoskwinka też była cięta w ramach szkolenia.

Obrazek
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Ja tnę brzoskwinie dwukrotnie,zarówno latem jak i wiosną .Po zbiorach w lecie koryguję sobie koronę z myślą o przyszłym sezonie(rany po takim cięciu szybciej się goją).Na wiosnę natomiast tnę na tzw.owocowanie w czasie kiedy pąki kwiatowe nabrzmiewają i widać już które są żywe a które przemarzły.Redukuję wtedy nadmiar pąków kwiatowych skracając jednoroczne pędy.Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
sosi1975
50p
50p
Od: 22 lut 2010, o 23:09

Post »

Na jesieni kupiłem brzoskwini,teraz ją oglądałem i widziałem że zmarzła tylko 3 oczka od dołu zostały.I mam pytanko,przyciąć ją teraz czy jeszcze poczekać? :( :( :(

Pozdrowienia dla wszystkich i Wesołych Świąt
aro
50p
50p
Od: 6 mar 2009, o 20:49

Post »

Witam oto moja posadzona jesienią brzoskwinia Inka , kiedy i jak najlepiej ją przyciać Obrazek
Marcin221
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2009, o 23:01

Post »

Nie przesadzaj :shock: :shock: :shock: daj jej spokój tyle przeszła a ty jeszcze na nią z sekatorem, niech sie najpierw przyjmie :heja :heja :heja :heja
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Powinnaś mocno przyciąć brzoskwinie po przesadzeniu, gdyż trudno się one przyjmują. Ale jak to musisz sobie sama odpowiedzieć, zależy jaka chcesz mieć koronę, koltowa, czy może kolumnę. To zależy od Ciebie.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aro ja bym radził Ci jak najszybciej przyciąć to drzewko. Z tego co widać drzewko od góry już usycha. A to by znaczyło że ma za słaby system korzeniowy i nie jest w stanie wyżywić tak dużego drzewka, nie jest w stanie pchać do góry soków.

Ja bym Ci radził przyciąć w ten sposób.

Obrazek

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
aro
50p
50p

Post »

Czy na pewno tak mocno mam skrócić przewodnik,z pędami bocznymi ok rozumie .Może mi ktoś jeszcze doradzi
Awatar użytkownika
Dziadek2
50p
50p
Od: 30 maja 2006, o 21:21

Post »

Po posadzeniu trzeba przyciąć bardzo mocno

Obrazek Obrazek
pozdrawiam Roman
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aro to nie jest mocne cięcie. Przewiduję że za miesiąc będziesz musiał skrócić przewodnik jeszcze bardziej. Tnij jak najszybciej i jak najmocniej. Przytnij także pozostawione boczne pędy o połowę.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aro
50p
50p

Post »

Ok może masz racje, teraz tak przeanalizowałem ,że kilka dni temu widziałem że dół drzewka jest zielony na przewodniku ,a góra ciemno brązowa i zastanawiałem się kiedy zaczną krążyć soki , przecież już długo jest ciepło To samo mam ze śliwką Amers musze u niej też skróćić przewodnik, ale nie tak mocno jak u brzoskwini Pozdrawiam i dziękuje :lol:
aro
50p
50p

Post »

Leosta dziękuje ci za podpowiedz w sprawie cięcia brzoskwini , bo było już blisko i drzewo by uschło Wyciołem prawie wszystko ,tylko 20cm od ziemi nie było przemarznięte, teraz musze poczekać ,aż wypuśći nowe przyrosty i będe prowadził je jednym pędem od nowa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”