Zakochalam sie w koronie cesarskiej!

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakochalam sie w koronie cesarskiej!

Post »

man211 pisze:Według mojego doświadczenia mit cesarskich koron o odstraszaniu gryzoni jest trochę przesadzony .
.
Niestety, ale muszę potwierdzić. Odstraszają je tylko od siebie samych ;-) - dookoła żerują bezczelnie.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj moje korony wygladaly tak:
Obrazek Obrazek

czy ktos jest w stanie podpowiedziec mi kiedy zakwitna?
Pytam, bo mam wizyte czlonka rodziny na przelomie kwietnia i maja. Bardzo bym chciala pokazac je w czasie pelnego rozkwitu bo juz tyle o nich naopowiadalam ze teraz bedzie przykro jak zostana tylko przekwitniete badyle :oops: . Jak mozna spowolnic ich rozwoj? Moze przeniesc do garazu?
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiula z wyspy pisze:
Czy ktos jest w stanie podpowiedziec mi kiedy zakwitna?
Pytam, bo mam wizyte czlonka rodziny na przelomie kwietnia i maja. Bardzo bym chciala pokazac je w czasie pelnego rozkwitu bo już tyle o nich naopowiadalam ze teraz bedzie przykro jak zostana tylko przekwitniete badyle :oops: . Jak mozna spowolnic ich rozwoj? Moze przeniesc do garazu?
Asiu muszę Cię zmartwic , ale twoje cesarskie korony będą zakwitły na przełomie marca - kwietnia ewentualnie początek kwietnia czyli ok. miesiąc za wcześnie niż byś chciała.
W tym wypadku trzeba opóżnic kwitnienie tak jak już to zauważyłaś .Wysoka temperatura powietrza i wiosenne słońce przyśpiesza ich kwitnienie .W tym przypadku opóżnic nie jest tak prosto .
Chłodna ( ok 2- 5 stopni w dzień oraz ok 0 stopni w nocy ) i jasna oranżeria mogła by rozwiążac twój problem. Garaż chyba nie jest dobrym miejscem chyba że jest zimny i jasny. Można spróbowac .
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Nic się nie da wykombinować,jak wstawisz donice do szklarni,to przecież nie bedziesz
jej chłodzić.Ogrzać sie da,ale odwrotnie,trudno.
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

No i kwitną! Muszę powiedzieć że najsilniej wydzielały zapach jak były małe. Albo to jest tak że jak się już te cudne kwiaty zobaczy to już nic nam nie przeszkadza :;230

Obrazek Obrazek

na razie mam tylko ten kolor, czy ktoś może mi podać jak go nazwać?
Mam nadzieję że w mojej innej rabacie, gdzie jest zimno i bezsłonecznie, będzie żółta. Tamta dopiero się podnosi z ziemi i będzie kwitła pewnie za parę tygodni.
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Asiu pięknie Ci zakwitły korony cesarskie, ich zapach podobno odstrasza nornice.
Ale nie zapach się liczy tylko piękne kwiaty, ja mam problem bo moje rosną jak głupie , a nie kwitną, co pojadę na działkę podglądam - a tu nic :(
pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Według mnie to kolor pomarańczowy, a odmiana ,,Aurora,,
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Dziękuję Grzegorzu. Nie byłam pewna czy jest może jeszcze inna pomarańczowa odmiana. Podpiszę sobie teraz że mam "Aurora"

Bożeno te moje też trochę oszukały. Mam w donicy 5 cebul i tylko 2 kwitły. A kwitły też nie 6 dzwoneczkami tylko mam 3 na jednej i 4 na drugiej. Myślę że to wszystko zależy od wielkości cebul. A który to już rok tak ci nie chcą kwitnąć? Co do nornic to już przedyskutowane że one odstraszają podobno tylko od siebie, bo są trujące dla wszelakich oprawców.
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Asiu może masz rację , może moje są za młode , ale na pewno mam je ze 3 lata , albo 4 , pierwszy rok jak kupiłam to pierwszy raz mi kwitła, nastepnego roku kwiaty zmarzły , a chyba ze 2 lata wcale nie kwitną :( :(
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Ha, to teraz wiem co wyrosło u mnie z boku na rabatce. Mam działkę 3 rok i za każdym razem coś w środku zjadało mi tę roślinę. W tym roku widać nie dała się i rośnie w górę.
Dzięki zdjęciom Asiuli wiem, że to korona cesarska. Ciekawe czy doczekam się kwiatów. :D
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Miałem kiedyś cesarską koronę ,nawet czasami kwitła .Dwa lata temu zniknęła ,w tym roku tam gdzie rosła pojawiły się dwa takie maluchy
Obrazek

co z nim zrobić ,wydłubać, zaprawić i wsadzić ,czy dać im sobie rosnąć jeszcze jakiś czas .
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Ja bym wyciągnęła i zobaczyła co to. Z listków nie wygląda na koronę :roll: Mam kilka małych przyrostów i wyglądają inaczej, zresztą maja specyficzny zapach, poznasz na pewno!
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Przy najbliższym pobycie w ogrodzie jedno wyciągnę i zrobię fotkę .Może rozpoznasz bo tam nigdy nic innego nie rosło ,możne jakieś goździki :?: , ale to przecież nie one .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”