Kłącza bylin sadzenie

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
hazard
100p
100p
Od: 28 paź 2009, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kłącza bylin w woreczkach

Post »

O rany, nie wiedziałam że trzeba wysadzać do doniczek. Ja dostałam tydzień temu cały karton kłączy, które kupiłam przez neta. Jest ich koło 20. gdzie ja to pomieszczę w doniczkach?????????????????
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dwadzieścia ... ? To tylko pozazdrościć :) Ja mam trochę więcej ... i też stoje przed dylematem doniczkowania ich ....
x_P-42

Post »

Lorrie pisze:A jak długo maksymalnie można trzymać kłącza w takich woreczkach z dziurkami i w chłodnym miejscu?
Lorrie , ciężko powiedzieć.
Przedwczoraj dostałam 2 paczki z roślinami z All. Obie zawierały kłącza w kapersach, ale ... No właśnie : woreczki z pierwszej paczki zawierały kłącza w takim , no nie wiem, jak to nazwać, świeżutkim torfie.Widać było na pierwszy rzut oka,że te mogłyby poleżeć i to dość długo. Natomiast drugie kapersy, to była masakra! Torf suchy, jak pieprz a kłącza były w takim stanie, że przed wysadzeniem do doniczek moczyłam je przez prawie cały dzień.
Myślę,że każdy musi indywidualnie ocenić stan kłączy i torfu. ;:7
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie. Ja ogólnie dostałam kłącza w świeżutkim torfie. Jednak jedno kłącze pustynnika jest niesamowicie suche i leży w suchym torfie ... Mam je wymoczyć przed posadzeniem..?
tomass
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2009, o 11:30

Post »

ok mamy 20 marca mrozy odpuściły , więc sadzić kłącza do gruntu czy za wcześnie?
tomass
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Kłącza bylin

Post »

ponieważ w temacie o bylinach nie otrzymałem odpowiedzi zapytam tutaj

mamy 20 marca i brak mrozów czy mogę już wysadzić do gruntu kłącza host, lilli i innych a także cebul kwiatowych?
czy lepiej je przetrzymać w tych foliowych woreczkach z odrobiną torfu?
AgnieszkaG.
200p
200p
Od: 12 wrz 2008, o 13:24

Re: kłącza bylin

Post »

Nie dostałeś odpowiedzi w dziale bylin, gdyz trzeba troche poczekac, aż ktos przeczyta twój post i będzie znał odpowiedź. 4 minuty (słownie: cztery) to stanowczo za krótko aby stwierdzić, że nikt ci nie odpowie i dublować wątki w różnych działach.
Myśle, że przeczytałeś cały wątek i fakt, ze wszyscy wypowiadający się piszą, że sadzą rośliny w doniczki, trzymają w chłodnej piwnicy, garażu, trzymają w tunelu dał ci odpowiedź na pytanie. Ja osobiście nie sadze teraz do gruntu.
tomass
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

wow miałem na myśli nieznalazłem odpowiedzi ,bardzo przepraszam. pytam ponieważ zdania są podzielone ja np. zakupiłem między innymi hosty lilie i na odwrocie opakowania jest wyrażnie napisane ,, wysadzić do gruntu najszybciej po zakupie,, co do 4 min chyba jestem zbyt konkretny i wydaje mi się że lepiej po 4 min niż po 30 napisać tę samą odpowież jakich pełno w temacie.
Jednak masz prawo mnie pouczyć zgadzam się z Tobą. Mających praktykę proszę o odpowiedż.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

tomass jaka jest pogoda -każdy widzi,w poprzednich latach bywao raz lepiej raz gorzej.Ja także zakupiłem hosty i lilie.Wsadzam je do doniczek i do ciepło-chłodnego pomieszczenia.(jutro,bo muszę lecieć z rana po doniczki przemysłowe).
Powodzenia.
tomass
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

wydaje mi się że zapewnienie kłączom komfortu na początku ,, ( nawet w piwnicy niema mrozu ) a potem wysadzenie ich w grunt niedaje pewności że w kwietniu maju niebędzie przymrozków a takie praktyki mogą im zaszkodzić bardziej niż wysadzenie teraz w warunkach kiedy i tak nieruszy wegetacja.w jednym z artykułów o hostach znalazłem termin sadzenia po rozmarznięciu ziemi.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie weszlam na tu specjalnie po to żeby zadać to samo pytaie co Tomass - sadzić już czy nie..? Ja mam zamiar zacząć wysadzać kłącza od jutra...
tomass
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ja od niedzieli to ostateczny termin,do piwnicy szkoda czasu i kłącz.
Awatar użytkownika
hazard
100p
100p
Od: 28 paź 2009, o 09:45

Post »

U mnie worki z kłączami zaczynają już dziwnie pachnieć, więc też wysadzę do gruntu. Patrzyłam an prognozę pogody i w przyszłym tygodniu mają być przymrozki nocą. czy kłącza można wsadzone do gruntu trzeba zabezpieczyć???
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Rośliny w woreczkach, które w naszym klimacie zimują w gruncie można już spokojnie wysadzać. Co najwyżej gdy zapowiedzą przymrozki przykryć to co wyjdzie z ziemi doniczką i już.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Będę wysadzać tawułki, serduszki, funkie, floksy, łubin, pustynnika. Czy któreś z tych roślin mogą nie przetrwać przymrozków..?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”