Nazwa produktu do zaprawiania nasion.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ZAPRAWIANIE NASION

Post »

Ankho, jak nie wiem czy robiłem to dobrze, ale u siebie robiłem tak;
Brałem kieliszek, taki ze 20 ml i wsypywałem trochę tej zaprawy tak na oko i potem dozowałem małe ilości wody. Kroplownikiem z apteki, tak aby była dośc gęsta packa potem w to nasiona i mieszałem. Gdy po wymieszaniu odstało to w tym kieliszku tak z 10-15 min, wykładałem to na ligninę i na grzejnik. Taki więc, zaprawianie jednej paczki nasion 5g trwało 30 min z wysuszeniem. Aha, jeśli Ty chcesz zaprawiac naprawdę małe ilości, to do takiego kieliszka "wlej" dwie, trzy może 4 krople wody i do tego środek zaprawiający. Wymieszac i potem wsypac nasionka, wymieszac... i resztę już wcześniej opisałem.

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
tbet
100p
100p
Od: 2 maja 2007, o 12:15
Kontakt:

Post »

tak aby była dość gęsta packa
To pewnie stężenie było straszne. Nie odważyłbym się stosować takiej metody. Na każdym środku ochrony roślin jest instrukcja jego stosowania i tego się trzymam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p

Post »

Jak zrobiłem rzadką packe to te nasionka nie były w ogóle kolorowe, tak jak byś w wodzie moczył.
Zresztą nie było instrukcji stosowania, na necie też nie mogłem znaleźc. Wiec zrobiłem wedle uznania, tak jak robię wszystko gdy nie wyczytam lub nie wiem. Cebula trzyma się dobrze, do jedenj komórki wsadzałem po 2 nasionka i teraz(tak na oko) w 99% muszę robic przerywkę.

tbet
100p
100p
Kontakt:

Post »

Każdy środek ochrony roślin musi być sprzedawany z odpowiednią kartą informacyjną, a jak jej nie było to moim zdaniem powinieneś o nią poprosić. Środki ochrony nie są obojętne dla zdrowia - jaki to był środek o którym nic nie znalazłeś w sieci? Ja swojej cebuli nie zaprawiałem - zobaczę co wyjdzie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spróbuję coś tam poprzeliczać, ale cienko będzie z odważeniem małej ilości zaprawy i nasion, niemniej dzięki, Kubuś, masz nazwę tej zaprawy? :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p

Post »

Tak, mam nawet jeszcze zaprawę. Nazwa to; DITHANE NeoTec 75 WG

Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

ankha pisze:Czy ktoś ma sposób na zaprawianie na sucho bardzo małej ilości nasion. Z ok 60 nasion cebuli wzeszły mi 3 szt. Co do przyczyny, prawdopodobnie zgorzel przedwschodowa, kilka wydłubanych nasionek mimo całej okrywy była zgniła w środku... :( Do takiego samego podłoża i w takich samych warunkach były posiane szalotki dwie odmiany i jest ok. Mam jeszcze porcje nasion, które chciałabym zaprawić Dithane NeoTec, ale mam obawy, żeby nie przedobrzyć.
Mój sposób na zaprawianie na sucho jest bardzo prosty, może zechcesz go przetestować Aniu.

Wysypuje potrzebną ilość nasion na drobne sitko i mocze je wodą, troszeczkę obciekną, następnie daje je na papierowy ręcznik kuchenny i delikatnie osuszam. W zależności od ilości nasion przesypuję je do kieliszka lub słoika, posypuję niewielką ilością środka, potrząsam aż całe pokryją się. Nigdy nasionka w taki sposób zabezpieczane nie są obklejone a jedynie lekko oprószone i od razu je wysiewam. W taki sposób zaprawiałam nasiona pomidorów, papryk i niektórych kwiatów.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p

Re: Nazwa produktu do zaprawiania nasion.

Post »

Oooo, faktycznie Elu ten sposób jest chyba lepszy. Sam będę tak robił.

Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Kubuś , ja jestem z tego sposobu zadowolona, naprawdę polecam. Nie jestem za chemią ale jeśli już trzeba :(
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie wydaje się bardzo racjonalny. Dzięki za pomoc. Wam wszystkim. ;:196
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Po przykrych doświadczeniach z porem i rudbekią, stosuję Previcur Energy podlewając przed wysiewem podłoże. Pomidorki te które zeszły, nie padły, póki co rosną.
Pozdrawiam! Gienia.
tbet
100p
100p
Kontakt:

Post »

To dziwne, że nie znalazłeś nic na temat tego środka - zob. tu
http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozy ... em_id=3633

Do odważania niewielkich porcji polecam szeroko dostępne wagi elektroniczne - ja taką stosuję i jestem zadowolony. Pisano już o tym tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=14

Z tego co czytałem w ulotce o tym środku to stosuje sie go 2-5g na 1 kg nasion więc malutko. Jeśli zaprawić chcesz kilka gram nasion to by odważyć tak małą ilość środka potrzebna by była waga z rozdzielczością 0,01g - takie można kupic np. na allegro za ok. 50 zł. Moim zdaniem warto - obawiam się, że Kubuś znacznie "przedobrzył" z ilością tego środka.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie sprawa jest bardziej skomplikowana, bo na 11 m2 warzywniaka paczka nasion starcza na 3 sezony (bo kończy się ważność ), a większość nasion wysiewam na sztuki. Przy kilku gramach nasion ok, ale jeśli w grę wchodzi np 15-20 nasion ogórka (dwa rządki, z rezerwą już na te które nie wzejdą) razy dwie odmiany, po 60 nasion cebuli i t.p. nie wiem, czy nawet taka waga poradziłaby sobie z odważaniem - na pewno odważaniem nasion, środka już niekoniecznie ... :roll:
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Ja wam powiem jak zaprawiałam nasiona pomidorów - po 5 - 10 szt. Otóż robiłam to w rękawiczkach oczywiście - na jednej dłoni układałam nasionka a palcem drugiej przenosiłam minimalna ilość zaprawy na nie i mieszałam wszystko - po dokładnym wymieszaniu siałam. Bez żadnego ważenia - nasiona mają zostać tylko lekko poprószone środkiem :)
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdamisia, czy nawilżałaś wcześniej nasiona? Bo jeśli nie, to może można by było tak zaprawiać nasiona bezpośrednio w torebce z nasionami, od razu na przyszły sezon... (dopytać zawsze można) :wink: :wit
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”