miłe szaleństwa początki :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: miłe szaleństwa początki :)

Post »

Różowy piękny, a mi niestety dużo już uschło, choć z roku na rok coraz mniej (zbieram już prawie 6 lat). Najbardziej lubię Phalaenopsis i Vandy. Vanda to jest taki storczyk, co rośnie bez podłoża.
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p
Od: 3 mar 2010, o 16:07

Post »

Iwka witam i dziękuję - to moje najmłodsze i maciupkie dziecko...kwiaty ma niewiele większe od mojego paznokcia

Storczykowa... ja na razie walczę o jednego phal w " akwarium" i mam nadzieje że nie będzie pierwszym jakiego zabije ale ciii

Oj vandy są piekne... ale ja mogę tylko pomarzyć o takich jak Twoje :( Mi jakoś szczególnie podoba się pomarańczowa ( może tez dlatego że rzadko spotykam storczyki tego koloru ) Ja poprzestaję na phal i od czasu do czasu eksperymentuje z dendrobium abo inną miltonią... ale vanda... wyższa szkola.. i raczej u siebie nie dam rady ( z ogrzewaniem podlogowym powietrze tak szybko wysycha że raczej korzenie powietrzne vandy nie dały by rady a męczyć roslin nie mam ochoty ) Korcą mnie jeszcze czasem paphiopedilum lub inne stworki- potworki..ale najczęściej odstrasza jednak cena... i możliwość szybkiego usmiercenia :( phal sie przyustopsowuja to już wiem i daja radę chyba wszędzie byle bez nadmiernego głaskania - u mnie część zamieszkuje sypialnie czesc salon - różnica temperatur spora bo ok 5-6 st jedne okna wschodnie drugie poludniowe... i maja się dobrze i tu i tu :)

Vandy... zazdroszczę, a jakże... ale na stwarzanie dla niej specjalnego środowiska pieniążków brak więc pozostanie w sferze marzeń i zdjęć :)

Choć z takim stażem jak Twój za jakieś 5 lat... kto wie... czy się wandzia nie zabłąka ( z nutką ulotnej nadziei )
Czwartek... nie cierpię czwartków
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj na forum ;)
Ale piękności...I to cudo z 64 kwiatami, aż się wierzyć nie chce, że to żywa roślinka jest...cudna ;:108 :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vanda nie jest aż tak trudna jak się na początku wydaje. Uprawa jest inna niż Phalaenopsis, zamiast podlewania ich korzenie kąpie się w wiaderku, zamiast doniczek mają szklane wazony. Można na dno wazonu dać trochę wody, tak, by nie dotykała korzeni. Według mnie np. Miltonie, Dendrobia czy Paphiopedila są dużo trudniejsze od Vand.
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p

Post »

justus27... prawda że piękne te kwiaty multiflory ;:106 szkoda tylko ze rzadko trafiam na takie ...w stanie,w którym warto je kupić. Dzisiaj bylismy w centrum ogrodniczym...zapolować... owszem byly pomarańczowe cuda i właśnie taki miniaturowy Phal multiflora... no ale w polowie stała woda w liściu sercowym a w reszcie mech i zgnite korzenie... nic tylko powystrzelać ludzi, którzy tam pracują i "się znają" dramat ;:223

Storczykowa... a w którym roku swojego 6-letniego doświadczenia ze storczykami przygarnęłaś swoja pierwszą wandę??? Ja na razie na miltoniowate i cambrie nie narzekam... mają nowe przyrosty pseudobulwy rosną ... może za 3 lata zakwitną hehe ;) poczekam
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

No cudna jest :D

Zuzikowa- spokojnie Możesz vandy uprawiać ;) Pytaj o vandy Storczykową...Ona Ekspertka ;)

A ja, przy tak dużych różnicach temperatur, poleciłabym Ci katlejki :) Dopiero z nimi też zaczynam, ale one lubią ciepło i dużą różnicę temperatur między dniem i nocą ;)

Wiesz, nie wszystkie rośliny się kupuje...można przecież się wymieniać :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p

Post »

justus27 wymieniac się można... ale z kim ?? ;:111
mala06
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 12:37

Post »

No i następna osoba, która złapała storczykowego bakcyla STOWIRCZYKUS :!: przykro mi... to jest nieuleczlne :;230 :;230

Zuzikowa witaj na forum ;:7
Mnie najbardziej podoba się Miltonia, na której wzorek wygląda jakby był namalowany pędzlem no i oczywiście ten z kilkudziesięcioma pąkami - cudny jest.
"Kwiat jest uśmiechem rośliny."
Storczyki_mala06
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01

Post »

My tu na forum często się wymieniamy storczykami, sprzedajemy, wydajemy itp ;)
A Vanda wcale nie jest taka trudna :) Ja kupiłam ją po 2 miesiącach fascynacji storczykami, mam ją od listopada i chyba dobrze jej u mnie ;)
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p

Post »

mala06

Ech no choroba.. poważna... i ciagle jest tylko gorzej :D:D I like IT !!!

dziękuję za odwiedziny i miłe słówka :) Miltonia ładna szczeglnie że kupiona w takiej tutejszej Biedronce w pąkach tylko... kwiaty na razie miesiąc są i oby nastepny miesiąc wytrwały :)

paula_ Ja bardzo chetnie coś bym wymieniła dała oddała dostała... ale jakoś " wysyłkowe" storzcyki do mnie nie przemawiają a troszke mi do was daleko ;(.. no i na razie nie ma sie czym podzielić...ale jeśli kiedyś zawita do mnie jakiś keik to chetnie oddam w dobre ręce jak się już nim nacieszę :tan :tan Co do Vandy...pewnie sie kiedys skuszę.. skoro już tak mówicie, że wcale nie taka wymagająca jak sie wydaje... na razie mój ;:167 sie uparł że mi Paphiopedilum na dzień kobiet chce kupić... więc będzie kolejny mieszkaniec.. juz niedługo :tan
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa... a w którym roku swojego 6-letniego doświadczenia ze storczykami przygarnęłaś swoja pierwszą wandę??? Ja na razie na miltoniowate i cambrie nie narzekam... mają nowe przyrosty pseudobulwy rosną ... może za 3 lata zakwitną hehe poczekam
Pierwszą Vandę kupiłam w 2005 roku, ale wtedy były o wiele trudniej dostępne niż teraz, ale nawet teraz ciężko je spotkać. Bardzo mi się te storczyki podobają, obecnie mam 5 dorosłych Vand i 2 sadzonki, które za jakieś 5 lat może po raz pierwszy zakwitną (czytałam, że Vanda od wykiełkowania do kwitnienia potrzebuje 8-16 lat). Raczej im u mnie dobrze, w tamtym roku mi kwitły 3, jedna dwa razy, a jedną w grudniu kupiłam, więc jeszcze mi nie zakwitła ale pewnie w tym roku to zrobi.
Warunki lubi podobne jak Phal. czyli widne okno, dość ciepło, z tą różnicą, że się uprawia bez podłoża, w wazonach lub wiszące i kąpie w wiaderku z wodą (nie polecam deszczówki, dwie mi od niej uschły).
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p

Post »

hmmm sprawa wyglada na nieskomplikowaną...w teorii oczywiście ale kto nie próbuje ten nie ma storczyków :D Ale z tym że są raczej rzadkie w sprzedaży to na pewno... ja osobiście na moim zadupiu nie spotkałam żadnej jeszcze:| podobnie Cattleye to tu chyba jakies niepopularne...czasem tylko jakies zygopelatum czy Pahiopedilum sie pojawi ale ogólnie bieda straszna jeśli chodzi o cokolwiek innego niż phalenopsisy...a szkodA.

Muszę się chyba wybrać do Holandii..ale hamuje sie bo sama wycieczka i wstep to juz niemaly koszt..a jeszcze by sie chcialo coś do domku przywieźć( żeby to jedno ) no i boję się jakoś że mnie cenowo sprawa przerośnie:) Na razie cieszę się tym co mam i wielkimi Planami na przyszłość :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vandy czasami można spotkać w LM, ale tam są drogie... Można też jechać na wystawę albo poszukać w internecie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p

Post »

ech no niestety ja do najbliższego LM mam jakies 1000 km więc nie da rady :( a wystawy... niestetty kosztowana przyjemność... najpierw trzeba zebrac oszczędności a później może może będę mieć jakieś cudo jak Ty Storczykowa, alę dziękuję za kilka cennych rad na przyszłość.. :)
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

zuzikowa pisze: Goska1307 ( a propos.. czy to data twoich urodzin??? )
Masz rację to dzień i miesiąc moich urodzin ;:86 Pechowa 13 i szczęśliwa 7 .
Ja do LM i OBI mam 100 km, ale pare razy w roku tam jestem, a że córka studiuje ;:208 w Bydgoszczy to zaliczam i tam . ;:108
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”