Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
Witaj GEORGINIO - masz piękne wiosenne kwiaty.Ja koronę cesarską sadziłam kilka razy, ale mi nigdy nie zakwitła.Pozdrawiam. 

- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Witam Izo.Byłam w Twoim ogródku żeby sprawdzić te "chude roślinki" i stwierdziłam że to kokieteria .Masz zdrowe piękne i wyrośnięte podopieczne.Patrząc na lilie ,zrobiłam szybko dla nich miejsce u siebie,są cudne.Widziałam je w markecie azjatyckie to chyba te pachnące.Zdjęcia róż przysypanych śniegiem powaliły mnie na kolana.Dwie skrajne pory roku a razem jaki efekt
Jeśli jednak chcesz żeby rośliny wyglądały bardziej okazale sadź je w większych grupach.Pozdrawiam.Wpadaj Izo 

- Georginia
Witam Cię Asiu w moim ogródku.
.Ogródek mam rzeczywiście spory ok.25 arów.Trzeba odliczyć miejsce na dom i budynek gospodarczy,od północnej strony zamknięty naturalnym stawem o podobnej powierzchni.Staw jeszcze nie zagospodarowany a ogródek w trakcie urządzania.Jesienią rozpoczęłam nasadzenia dwóch rabat.Jedna z różami parkowymi i bylinami na wzór rabaty w stylu angielskim,druga z różanecznikami,azaliami,hortensjami i iglakami.Co z tego wyjdzie zobaczymy,pewnie jak zwykle natura zweryfikuje moje zapędy
.Pozdrawiam.Alicja 

Witaj ALICJO
w Twoim kolorowym ogrodzie .
Bardzo ładnie pokazałaś i zaprezentowałaś kwiaty.Moja uwagą przykuł wiąz holenderski.Powiedz czy są duże problemy w pielegnacji i czy można go przycinać

Bardzo ładnie pokazałaś i zaprezentowałaś kwiaty.Moja uwagą przykuł wiąz holenderski.Powiedz czy są duże problemy w pielegnacji i czy można go przycinać

Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
- Georginia
Ewuś, Adrianno bardzo dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa.Zapraszam częściej i pozdrawiam gorąco.Alicja 

- martinez_82
- 500p
- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jednym słowem Pięknie
. Widziałem że masz szachownice cesarską . Pięknie wygląda będe chciał u siebie takie wsadzić tylko muszę namierzyć cebulki . Pozdrawiam Marcin

- Georginia
Witaj Wiosenko
.Również bardzo go lubię,ślicznie wygląda wiosną,gdy ma młode przyrosty.Dorasta do 10 m wysokości,lubi lekko kwaśną glebę,raczej ciężką ,gliniastą z domieszką piasku lub żwiru.Znosi okresowe susze.Stanowisko widne,lecz nie bezpośrednio na słońcu-w ostrym słońcu ulegają poparzeniu,w cieniu nie uzyskują złocistego koloru.Znosi cięcie,najlepszym okresem jest początek lata ,wówczas wypuszcza dużo złocistych pędów/tyle literatura/.Mój rośnie w piaskowej ziemi,nigdy go nie przycinałam.Zapewniłam mu tylko odpowiednie stanowisko,podobne jak dla różaneczników.Może ale nie musi zapaść na śmiertelną chorobę-holenderską chorobę wiązów.Naczyniowa choroba pochodzenia grzybowego.Myślę że warto mieć go w swoim ogrodzie .Pozdrawiam.Alicja. 

- Georginia
Witajcie Tajko i Marcinie
.Wiem że korony cesarskie to kapryśnice,ale odpowiednio posadzone muszą zakwitnąć nie mają wyjścia.Przepis jest nastepujący
Na ok.powierzchni pół m2 wybierz ziemię na głębokości ok. 30cm./na głębokość szpadla/ połowę tej ziemi odrzuć .Pozostałą wymieszaj w proporcji 1:1 z piaskiem.Do tej mieszanki dodaj 2 łyżki stołowe preparatu Dithane 45 WP co zabezpieczy cebule przed chorobami grzybowymi.Na dnie wykopanego dołka kładziemy warstwę piasku ok.10 cm.przysypujemy cienko kompostem i układamy cebule bokiem aby w dziurce nie zbierała się woda.Przysypujemy przygotowaną ziemią.Sadzimy w dużych odstępach nawet do 40 cm.Można pozostawić je w glebie na ok.10 lat,aby mogły tworzyć kolonie. Nie wkopujemy cebul na zimę,przykrywamy tylko liśćmi bo gdy przemarzną nie zakwitną.Im większe cebule tym większe kwiaty.Jeśli będą miały za ciasno też nie zakwitną.Termin sadzenia to sierpień-wrzesień gł.sadzenia 20cm. Po przekwitnięciu obetnij zielone szypułki na których były kwiatki-pióropusz zostaje.Tak posadzone na pewno zakwitną.Pewnie już wiesz co było nie tak.Czekam na zdjęcia w przyszłym roku
Pozdrawiam.Alicja.

-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Witaj Alicjo!Cieszę się, że jest nas z tych okolic coraz więcej.Ja pochodzę z Teresina, chodziłam do "Chopina" w Twoim mieście.Masz piękny ogród i dorodne kępy kwiatów,pozdrawiam.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
-
- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
W całości ogród musi prezentować się bosko, fragmenciki
które pokazałaś są pięknie wyeksponowane, masz racje
ze każda roślina posadzona w większej ilości daje cudowny
efekt, czekam na więcej fotek
które pokazałaś są pięknie wyeksponowane, masz racje
ze każda roślina posadzona w większej ilości daje cudowny
efekt, czekam na więcej fotek

- Georginia
Witaj Marysiu
Bardzo cieszę się że będę miała blisko bratnie dusze.Pewnie równie zakręcone w temacie ogrodniczym jak pozostali ludziska na tym forum.To tylko dobrze o nas świadczy im więcej takich osób tym piękniejsze nasze otoczenie
.Malujemy świat kwiatami .Pozdrawiam i zapraszam.Alicja 

- Georginia
Danusiu cieszę się że zajrzałaś do mojego ogródka.
Witam Cię serdecznie.Ogródek dopiero w realizacji,tyko niektóre zakątki już zagospodarowane.Na dzień dzisiejszy
Podejrzewam że tyko patrzeć jak zmieni się koncepcja i znowu będzie przesadzanie,czy wszyscy tak mają? Może to jakaś choroba niuleczalna 

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Georginio
pięknie dziękuję za cudne fotki
Jestem zachwycona Twoim ogrodem
Będę tu często zaglądała

Jestem zachwycona Twoim ogrodem

Będę tu często zaglądała

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Witaj GEORGINIO - dziękuję Ci za cenne rady odnośnie uprawy szachownic.Widzę, ze jesteś wielką znawczynią wymagań roślin.Wpiszę sobie Twoje wskazówki do zeszytu,gdyż pamięć ludzka jest zawodna i jesienią podejmę jeszcze jedną próbę ich uprawy.
.Pozdrawiam.