Zaraza Ziemniaczana
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: zaraza ziemniaczana i stonka
Kupuje się w aptece krople walerianowe, wkrapia się co nieco do gnojóweczki i nie ma tak intensywnego smrodku.
Waleria
zaraza ziemniaczana, możliwe?
Powiedzcie mi proszę, możliwe jest, żeby o tym czasie występowała zaraza ziemniaczana?
Jestem początkującym ogrodnikiem, ale czytałam kilka wątków tu na forum i dzisiaj oglądając ziemniaki u babci na grządce zauważyłam podobne objawy jak tu były opisywane...?
O tyle się obawiam, że dwa kroki dalej od tych grządek mam zasadzone moje nieszczęsne pomidory

Jestem początkującym ogrodnikiem, ale czytałam kilka wątków tu na forum i dzisiaj oglądając ziemniaki u babci na grządce zauważyłam podobne objawy jak tu były opisywane...?
O tyle się obawiam, że dwa kroki dalej od tych grządek mam zasadzone moje nieszczęsne pomidory

Pozdrawiam
Edyta
Edyta
Re: zaraza ziemniaczana, możliwe?
Na tej stronie możesz sprawdzić czy na Twoim terenie występuje już zagrożenie np.zarazą ziemniaczaną
http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
dziekuje
, niby u mnie jeszcze nie wystepuje, co nie zmienia faktu, że na ziemniaku podejrzanie to wygląda

Pozdrawiam
Edyta
Edyta
I co ? Przymrozku w okolicach Myślenic nie było w nocy z czwartku na piątek ubiegłe?.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale po takich uszkodzeniach swobodny wstęp mają choroby.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety tak, ale chyba jeszcze nie ma zarazy, a pod koniec lata jest pełno jego zarodków w powietrzu.ekopom pisze:Ale po takich uszkodzeniach swobodny wstęp mają choroby.
pozdrawiam, Gunnar
W gruncie nie ma. Ale pod folią może pojawić się już teraz. Pierwszym objawem może być zwijanie liści w trąbkę.GunnarSK pisze:chyba jeszcze nie ma zarazy
Do ochrony przed zarazą kupiłem m.innymi Revus 250SC. Na ulotce w opakowaniu nie było żadnej podejrzanej uwagi
Natomiast w Internecie znalazłem etykietę w której jest napisane ,,..stosować nie póżniej niż do fazy BBCH49...''
Moje pomidory już kwitnę i maję małe zawiązki.
Czy stosowanie tego środka jest jeszcze bezpieczne?
Natomiast w Internecie znalazłem etykietę w której jest napisane ,,..stosować nie póżniej niż do fazy BBCH49...''
Moje pomidory już kwitnę i maję małe zawiązki.
Czy stosowanie tego środka jest jeszcze bezpieczne?
pozdrawiam
Kazik
Kazik
Lipne plamy na liściach pomidorów!!
Witam, jestem tu nowy to mój pierwszy post więc jeżeli nie ten dział z góry przepraszam, ale potrzebuję szybkiej pomocy specjalistów. Więc mam 20 krzaków pomidorów w tunelu foliowym, pomidory rosną w donicach 20 l wkopanych w ziemię. Od około tygodnia z liściami zaczęły dziać się dziwne rzeczy zaczeły dostawać plam i zasychać. Zrobiłem oprysk od chorób grzybowych nie pomogło. Co dalej proszę o szybką pomoc. Pozdrawiam

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Re: Lipne plamy na liściach pomidorów!!
Wygląda na to ,że masz zarazę ziemniaczaną.
pozdrawiam Ludwik
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Zaraza ziemniaczana pomidorów
Co dolega moim pomidorom? Na łodygach przebarwienia ewidentnie świadczą o jakiejś chorobie. Z początku myślałem że spaliłem rośliny zbyt świeżym nawozem. Przy tych dniach deszczowych w ostatnim tygodniu zalało mi kurnik. Wybrałem blisko 150 10l wiader wody. Kilka wiader poszło pod krzaki. Najpierw pomyślałem że stężenie nawozu w stosunku do wody będzie nie więcej jak 1:20 nie zaszkodzi, no ale potem myślę że cholera przecież to za świeże było. Jak myślicie czy zepsułem sobie tym pomidory czy to efekt faktycznie ataku jakiejś choroby 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Re: Chore pomidory czy za świeży nawóz?
Marek-BB, to jest zaraza ziemniaczana. To już praktycznie koniec z uprawą.
pozdrawiam Ludwik
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Re: Chore pomidory czy za świeży nawóz?
O masakra 

Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1