Celozja grzebieniasta, pierzasta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Celozja Pierzasta
Wysiej w marcu . Kwiecien to troche późno.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ech... w marcu...
Najchętniej to posiałabym już dzisiaj. To czekanie jest demobilizujące, a ja już bym chciała popikować. To musi być fajna robota

Najchętniej to posiałabym już dzisiaj. To czekanie jest demobilizujące, a ja już bym chciała popikować. To musi być fajna robota

-
Został jeszcze tylko tydzień.
- Dyshia
- 1000p
Aż tydzień
"Tylko" to mi zostały dwa dni wolnego, od poniedziałku trzeba wracać na uczelnię, a to oznacza mniej czasu na analizowanie po raz kolejny tych samych wątków i przyglądanie się ziemi, czy nic nie rośnie :P

Ja też proponowałabym w marcu. Dwa lata temu nie mogłam już wytrzymać i wysiałam w lutym, a do 15 maja na wpół zdziczały na parapecie i prawie nic z nich nie było po wsadzeniu do gruntu.Dyshia pisze:Ech... w marcu...![]()
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
No to już wiem dlaczego moje celozje w ubiegłym roku wyrosły na pół metra
(rosły w gruncie)

-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
No ale posiałaś je prosto do gruntu czy siałaś w domu a potem je pikowałaś?.Moje w zeszłym roku posiane w domu były bardzo liche i nie wiem co żle zrobiłam
Miłośniczka wszystkich kwiatów
-
ja siałam w domu . Potem pikowałam w doniczki 4X4. Potem wystawiałam w tych doniczkach na jakiś czas nadwór aż się przyzwyczaiły. Potem część do gruntu a część do donic. W donicach były lepsze.
- Dyshia
- 1000p
Połowa nasion celozji może się uważać za "posiane"
Zastosowałam do tego własnej roboty mini-szklarnię, czyli spód i górę od butli po wodzie. Mam nadzieję, że spodoba się im nowe lokum i szybko wzejdą, a w razie gdybym się pospieszyła, to druga połowa czeka jeszcze przez dwa tygodnie w paczuszce 

- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
No pewnie , że uszczyknąć , ciutkę później zakwitnie ale za to jakagnieszkar1978 pisze:Ja w zeszłym roku wysiałam celozje bardzo fajnie rosła. Wymaga pikowania. Ale nie wiem czy ją uszczknąć. Sama jestem ciekawa

Ja nie długo też posieję

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Dyshia
- 1000p
Wyczytałam, że celozja do skiełkowania potrzebuje światła. Mam nadzieję, że światło tylko przyspiesza kiełkowanie, a nie jest konieczne (w końcu by o tym napisali na opakowaniu, prawda?
), bo zerbanie warstwy ziemi z nasion mnie przerasta...

Nie zbieraj ziemi, sieję celozję od dobrych kilku lat i nawet o tym pojęcia nie miałam że światła potrzebuje. Ja dziś wysiałam część, a drugą cześć zostawiłam. W zeszłym roku siane wcześniej nasiona celozji - nie pamiętam dokładnie kiedy - słabo wschodziły. Druga partia była już rewelacyjna. Polecam też celozję grzebieniastą. Wygląda ciekawie, któregoś roku producentowi zaplątało się kilka nasionek razem z pierzastą. W tym roku posiałam jedną i drugą.
- Dyshia
- 1000p
Dzięki, uspokoiłaś mnie
Miałam taką nadzieję, że to światło to tylko zbędny luksus dla nasionek...

-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo lubię celozję i kupiłam w zeszłym roku gotowce. Niestety krótko była ładna. Rosła w koszu, pewnie jej się nie podobało 

-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie były fajne bardzo długo ,calutkie wakacje i dopiero padły przy pierwszych przymrozkach.Kupiłam gotowce w tamtym roku, w tym roku wysiałam ale ja wszystko muszę o miesiąc wcześniej siać ze względu na klimat.To mówicie że pasowałoby przykryć(taka mini szklarenke zrobić)?
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates