Jeśli wszystkie klony kupowane w szkółkach są szczepione, to ten wątek będzie odpowiedni, żeby zadać pytanie o to,
jaki klon zasadzić na mojej działce. Wystawa zachodnia, słońce i półcień, ziemia próchniczna (30 cm), niżej czarna, z wysokim poziomem wód gruntowych (wczesną wiosną jakieś pół metra), tłem są olchy i dalej młode modrzewie. Klon rósłby jako soliter, albo jako tło dla innych niedużych krzewów (których jeszcze nie wymyśliłam i jeszcze nie mam

) Ma być nieduży, wytrzymały (niskie temperatury). Pstre liście odpadają, klony palmowe chyba też, wszystkie szczepione w kształcie kuli czy inne ekstrawagancje też nie będą pasować do ogrodu naturalnego. Na razie najbardziej odpowiada mi # Klon zwyczajny 'Globosum' - Acer platanoides 'Globosum', albo # Acer tataricum subsp. ginnala, Acer ginnala Maxim. – klon ginnala, albo # Acer pensylvanicum L. – klon pensylwański, albo # Acer campestre L. – klon polny, albo... No tak, wybór jest spory, moja wiedza jest żadna, nie wiem, który byłby odpowiedni do moich warunków, który można kupić, a który jest w szkółkach niedostępny, nie wiem, który pięknie się przebarwia jesienią, który wytrzyma mrozy, który nie wyrośnie do 40 metrów, a tylko do 25

, ratunku!!!
Proszę o pomoc