Mam zamiar posiać dzwonek ogrodowy dwuletni i nie wiem teraz czy muszę nasiona przemrozić?
Dzwonek(campanula get mee)
Re: Dzwonek(campanula get mee)
Czy to się tyczy wszystkich dzwonków???
Mam zamiar posiać dzwonek ogrodowy dwuletni i nie wiem teraz czy muszę nasiona przemrozić?
- Jany-15
- 50p

- Od: 25 maja 2005, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Myślę,że tego dzwonka możesz wysiać.Przechłodzenie zasadniczo dotyczy bylin np. górskich , które w naturalnych muszą przetrwać długie okresy mrozu i śniegu.Niska temperatura spełni swoje zadanie tylko w przypadku napęczniałych nasion.
pozdrawiam
Wiesia -Jany
Wiesia -Jany
- Jany-15
- 50p

- Kontakt:
Nasionom wystarczy przechłodzenie w temperaturze od 0-10 stopni.W jakim stanie nasiona lawendy powędrowały do lodówki?zieloonomi pisze:A ja chciałam swoje jutro siać. Powędrują więc do lodówki - ale na ile czasu (ostatnio lawenda z lodówki w ogóle nie wzeszła). Na półkę w lodowce wystarczy czy do zamrażalnika?
pozdrawiam
Wiesia -Jany
Wiesia -Jany
- zieloonomi
- 50p

- Od: 6 lut 2010, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jany-15
- 50p

- Kontakt:
I myślę, że tu może tkwić przyczyna.Nasiona najpierw powinny być wysiane do doniczki ze świeżą ziemią z piaskiem (1:1) i pozastawić je w tem. ok.15-20 stopni na kilka tygodni (3-4) a później przechłodzić w lodówce (nie do zamrażarki) lub na dworze.zieloonomi pisze:w torebce
pozdrawiam
Wiesia -Jany
Wiesia -Jany
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kupiłam dzwonek i posadziłam na rabacie. W necie przeczytałam, że na stanowiska : umiarkowanie nasłonecznione > pełne słońce. Przyznaję wsadziłam w miejsce gdzie słońce dośc mocno daje - róże są zadowlone. Dzwonek zasadzony w poniedziałek dziś oklapł totalnie
Czy jednak przesadzić go do bardziej zacienionego miejsca?
Jakie tak naprawdę stanowiska lubią dzwonki?
Jakie tak naprawdę stanowiska lubią dzwonki?
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- efrank
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 15 kwie 2012, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam get mee od 2 miesięcy, kupiony w OBI, i właśnie się zastanawiałam, czy go można przesadzić do ogrodu... (rośnie u mnie w doniczce na parapecie). Także dziękuję zaa przydatne inf i w weekend dzwonek wędruje do ogrodu 
Moja działeczka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54063
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ten dzwonek nie zimuje w gruncie.
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
selli7
nie przeżyły nawet jednej nocki,
Dzwonek campanula
Witam!
Zakupiłam niedawno dzwonek campanula, wsadziłam go do doniczki w piątek, przyjeżdżam w niedzielę i zastałam go w okropnym stanie. Wszystkie kwiaty zeschły oraz liście również zaczęły od dołu usychać. Nie był postawiony bezpośrednio na słońcu, ale miał dostęp do światła. Był również podlany przed wyjazdem. Co się może dziać? Da się go jeszcze uratować?
Zakupiłam niedawno dzwonek campanula, wsadziłam go do doniczki w piątek, przyjeżdżam w niedzielę i zastałam go w okropnym stanie. Wszystkie kwiaty zeschły oraz liście również zaczęły od dołu usychać. Nie był postawiony bezpośrednio na słońcu, ale miał dostęp do światła. Był również podlany przed wyjazdem. Co się może dziać? Da się go jeszcze uratować?
Chyba zalany, jeśli usycha a ma wilgotną ziemię.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Dzwonki ogrodowe pierwszy raz miałam kilka lat temu i tak bardzo mi się spodobały, że staram się już je mieć co roku.
Niestety same się nie rozsiewają w moim ogrodzie a podobno jest to możliwe.
Muszę więc pamiętać o corocznym wysiewaniu.
Kupuję jakiś mix kolorów i wysiewam maj/czerwiec na rozsadnik. Przesadzam na stałe miejsca we wrześniu i kwitną w czerwcu następnego roku.
Czasami trafi się tak, że większość to same niebieskie, ale zdarzają się ciekawe perełki

Niestety same się nie rozsiewają w moim ogrodzie a podobno jest to możliwe.
Muszę więc pamiętać o corocznym wysiewaniu.
Kupuję jakiś mix kolorów i wysiewam maj/czerwiec na rozsadnik. Przesadzam na stałe miejsca we wrześniu i kwitną w czerwcu następnego roku.
Czasami trafi się tak, że większość to same niebieskie, ale zdarzają się ciekawe perełki