Witaj Kasiu !
Ja mam ogród kilka lat , częściowo jest zagospodarowany , a lista roślin, które chcę kupić ma kilka stron papieru podaniowego ! Z roślin, które wymieniłaś, część mam w ogrodzie ( hortensja Annnabelle, azalie japońskie, powojnik Toki, konwalie , zawilce japońskie , funkie ) - wszystkie polecam, u mnie sprawdziły się bardzo dobrze. Kilka z pozostałych mam na liście wymarzonych.
I jeszcze Ci powiem, że w zeszłym roku założyłam u siebie Biały Ogród...
Fajny ten faun, co chcesz przy nim posadzić ?
Z takim faunem to dopiero będzie rzygacz!!! Jak go usytuowałaś? W kierunku domu czy ogrodu?
Obsadzenie takiego elementu to dopiero wyzwanie! Rośliny powinny uzupełnić ten element ogrodu.
Trudny wybór
Rzygacz usytuowany jest w kierunku domu. Widać go doskonale przez drzwi tarasowe. Jest podświetlany, więc będzie pieknie wyglądał w nocy.
Po obydwu stornach ścianki z rzygaczem będzie żywoplot z cisu a na samą ściankę chcę puścić bluszcz z clematisem. Od drugiej stony ściana też będzie dobrze się prezentowała bo tam zaplanowałam zaciszny kąt z wodą. Zbiornik wodny też juz jest a na ścianie wyląduje duże lustro schodzące do wody. Gdy ścianka obrośnie da to ciekawy efekt. W zbiorniku woda też jest delikatnie podświetlana i dodatkowo ma mały gejzerek dla szumu wody.
Tamaryszku przez twój watek przebrnęłam w połowie, jestem zachwycona
Ciekawe ilu forumowiczów ma jeszcze "białe ogrody" może jakaś wspólna wymiana doświadczeń ?
Witaj Kasiu!
Miło mi ,że Ci się u mnie podoba ! Jeśli doszłaś do opisu tworzenia mojego Białego Ogrodu , tam znajdziesz mnóstwo pomysłów roślinnych i aranżacyjnych od koleżanek i kolegów z forum. ( od str.14, potem 25, 27-29-wymiana zdań z Vitą). Ja dzięki temu mam nową listę propozycji roślinnych, powstał też pomysł wprowadzenia KROPLI koloru, dla podreślenia bieli, co bardzo mi się spodobało. ( u mnie będzie to niebieski). Z osób, które znam na forum, wiele ma lub zakłada białe rabaty ( do niektórych trafisz przez mój wątek ). Wymiana doświadczeń - naturalnie ! Po to tu jesteśmy !
Wspomniałam Ci o słońcu - ja wymyśliłam sobie Biały Ogród w cieniu sosen. Biel w ogrodzie zacienionym stwarza atmosferę romantyzmu i elegancji, wspaniale rozświetla takie miejsca. Niestety, życie zmusiło mnie do do zmiany planów, cała koncepcja "wzięła w łeb" ( kataklizm ).
Z mojego rzygacza niestety woda nie leci, stanowi tylko rzeźbiarską ozdobę . A u Ciebie szum wody będzie chyba dobrze słyszalny, również w kąciku wypoczynkowym !
Piszesz o lustrze... Uważam,że jest to świetny pomysł aranżacyjny, wielokrotnie się zastanawiałam nad jego wykorzystaniem w ogrodzie. Czy nie przeraża Cię konieczność ciągłego czyszczenia tego lustra ?
Aha, nie widziałam na Twojej liście hortensji bukietowych - np. Limelight czy ostatni hit La Vasterival ( Great Star ) - są piękne, kompletnie bezproblemowe i bardzo długo kwitną.
Witam po małej przerwie
W związku z wykańczaniem domu ( przeprowadzka juz za 3 tyg) nieco zapuściłam temat ogrodowy. Ale staram się teraz troszkę nadrobić.
przede wszystkim walczę z chwastami, wydzierając im ziemie po kawałku pod zagonki
Czekam teraz jeszcze tydzień na założenie trawników i posadzenie żywopłotów ale kilka zdjęc udało mi sie już zrobić
tu pomalutku bluszcz zaczyna obrastać ściankę nad zbiorniczkiem z wodą
Tu posadziłam hortensje pnące
tu pięknie porośniętę łąką ( rumianki i maki i niezapominajki) miejsce pod trawnik, aż żal plewić
tu przepyszne truskawki na tarasie
a tu aniołek czeka na swoje miesce wśród kwiatów
a tu początki rosarium
gagawi poddałaś mi świetny pomysł. Już myślałam że pod różami po prostu wysypię korę ale pomysł z roślinka zadarniającą jest świetny. Tym bardziej że kwadratowe grządki różane mają być obsadzone żywopłocikami z bukszpanu, a teraz wiem jak to będzie cudnie wyglądało. Możesz mi tylko powiedzieć w jakiej formie kupuję tę roslinkę, to wieloletnia roślinka , czy tylko na rok ?