Czereśnia - choroby pnia
ee tam ja kiedys (przez przypadek)zjadlem cala miske robaczywego groszku i nic mie nie bylo
w koncu robak to bialko
ale ja nie o tym w zeszlym oku moja czeresnia bardzo obficie zakwitla,pszczołki ja ładnie zapylaly ale przyszedl mroz(w maju) i mi wszystkie kwiaty czeresni scielo i nie mialem ani jednego owocu na drzewie-myslalem ze sie wsciekne-
i tu moje pytanie jak mozna sie skutecznie obronic przed taka strata chodzi mi bardziej o naturale sposoby utrzymania kwiatow czeresni.Ja mam bardzo slodka czeresnie i zalezy mi na jej owocach i dlatego chce jakims naturalnym sposobem ustrzec sie tak wielkiej straty.wisnie moje tez w tym samym czasie kwitly i jakos sobie daly rade bez zadnej opieki ale ja juz nie chce jesc tylko wisni
jeśli ktos zna jakies skuteczne sposoby na ochrone kwiatow czeresni to bardzo bylbym wdzieczny za pomoc.Nie wiem co to za odmiana czeresni bo te dzialke kupilem 2 lata temu a poprzednia wlascicielka juz nie zyje i nie mam kogo sie spytac.myslalem o okryciu jej włoknina ale nie wiem czy to wiele pomorze
wole nie uzywac chemii na swojej dzialce ale jeśli juz bylo by to konieczne to coz moge i tak
pozdrawiam i dziekuje za wszelkie uwagi

ale ja nie o tym w zeszlym oku moja czeresnia bardzo obficie zakwitla,pszczołki ja ładnie zapylaly ale przyszedl mroz(w maju) i mi wszystkie kwiaty czeresni scielo i nie mialem ani jednego owocu na drzewie-myslalem ze sie wsciekne-

jeśli ktos zna jakies skuteczne sposoby na ochrone kwiatow czeresni to bardzo bylbym wdzieczny za pomoc.Nie wiem co to za odmiana czeresni bo te dzialke kupilem 2 lata temu a poprzednia wlascicielka juz nie zyje i nie mam kogo sie spytac.myslalem o okryciu jej włoknina ale nie wiem czy to wiele pomorze

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy chodzi Ci o ochronę kwiatów czereśni przed mrozem, czy robactwem czyli nasionnicą trześniówką?kiler pisze:...ktos zna jakies skuteczne sposoby na ochrone kwiatow czeresni ... myslalem o okryciu jej włoknina ale nie wiem czy to wiele pomorzewole nie uzywac chemii na swojej dzialce ale jeśli juz bylo by to konieczne to coz moge i tak
![]()
Jak robactwem to poczytaj tematy: „Wzajemne oddziaływanie roślin...”, „Preparaty roślinne stosowane w ochronie roślin”.
Pozdrawiam Andrzej.
i to powinno obronic kwiaty
tez myslalem o włokninie ale nie bylem pewny czy ona cos wogole da
slyszalem (nie wiem czy to prawda) ze mozna opryskac kwiaty woda i ze niby od tego nie przemarzna ale pewnie to tylko jakas plotka jest wiec zostaje okrycie korony włoknina i mam nadzieje ze w tym roku będę mial czeresnie
Dzięki za rade
pozdrawiam

pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
W celu przeciwdziałania skutkom przymrozków zaleca się oprysk roślin preparatem kozłka - 507 w stężeniu 2,5 cm³ na 5 l wody. Gdzie można kupić m.in. ten preparat patrz temat: "Wzajemne oddziaływanie roślin... " - str. 2. Zabezpiecza to do temperatury - 6ºC. Aby zapobiec przemarznięciu kwiatów można stosować odymianie. Polega to na tym, że przed świtem rozpala się ognisko z materiałów wolno spalających się. Po rozpaleniu ogniska przyrzuca się je ziemią, aby wytworzyło się dużo dymu. Ogniska gasi się około 6 rano. Można też rozgrzać powietrze za pomocą spalania węgla w metalowych koszach, rozstawionych w różnych miejscach na działce. Innym sposobem jest też przy mniejszych spadkach temperatury zraszanie drzewa wodą.
Pozdrawiam Andrzej.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
To czy preparat z kozłka bedzie skuteczny zależeć będzie od tego jak szybko będzie się podnosić temperatura otoczenia(począwszy od zera) . Jeżeli będzie to powyżej 1C/godzine to kozłek nie pomoże jedynie zraszanie w celu złagodzenia skutków odmarzania(pękanie ścian komórkowych)Erazm pisze:W celu przeciwdziałania skutkom przymrozków zaleca się oprysk roślin preparatem kozłka - 507 w stężeniu 2,5 cm³ na 5 l wody. Gdzie można kupić m.in. ten preparat patrz temat: "Wzajemne oddziaływanie roślin... " - str. 2. Zabezpiecza to do temperatury - 6ºC. Aby zapobiec przemarznięciu kwiatów można stosować odymianie. Polega to na tym, że przed świtem rozpala się ognisko z materiałów wolno spalających się. Po rozpaleniu ogniska przyrzuca się je ziemią, aby wytworzyło się dużo dymu. Ogniska gasi się około 6 rano. Można też rozgrzać powietrze za pomocą spalania węgla w metalowych koszach, rozstawionych w różnych miejscach na działce. Innym sposobem jest też przy mniejszych spadkach temperatury zraszanie drzewa wodą.
Janusz
Wydzielina na drzewie czereśni i brzoskwini
Na pniach i gałeziach wydziela sie (nie wiem jak to nazwac) żywica,brunatna elastyczna gesta wydzielina.Co to jest ?Czy to trzeba w jakis sposób zwalczać? A moze wydziela sie to tylko w wyniku uszkodzeń gałezi ,pnia gdyż takie cos wystepuje?