Czereśnia - choroby pnia

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzej_K
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2006, o 15:39

Post »

Czyli jednym słowem zwalczać wszystko co się przyplącze...
Andrzej_K
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście. Na czereśni i wiśni zwłaszcza szkodnika nasionnicę trześniówkę jeżeli nie chcesz jeść nadziewanych owoców. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Andrzej_K
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2006, o 15:39

Post »

to chyba jedyny szkodnik jakiego jeszcze nie miałem. Myślisz, że profilaktycznie trzeba coś robić żeby nie zżarł mi plonów ?
Andrzej_K
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej tak. Ja nasionnicę trześniówkę mam dopiero od trzech lat i nie mogę sobie z nią za bardzo poradzić. Lepiej "dmuchać na zimne" Radzę sprawdzać owoce czereśni w środku przed ich zjedzeniem. ;:108
Pozdrawiam Andrzej.
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

ee tam ja kiedys (przez przypadek)zjadlem cala miske robaczywego groszku i nic mie nie bylo :lol: w koncu robak to bialko :wink:
ale ja nie o tym w zeszlym oku moja czeresnia bardzo obficie zakwitla,pszczołki ja ładnie zapylaly ale przyszedl mroz(w maju) i mi wszystkie kwiaty czeresni scielo i nie mialem ani jednego owocu na drzewie-myslalem ze sie wsciekne- :( i tu moje pytanie jak mozna sie skutecznie obronic przed taka strata chodzi mi bardziej o naturale sposoby utrzymania kwiatow czeresni.Ja mam bardzo slodka czeresnie i zalezy mi na jej owocach i dlatego chce jakims naturalnym sposobem ustrzec sie tak wielkiej straty.wisnie moje tez w tym samym czasie kwitly i jakos sobie daly rade bez zadnej opieki ale ja juz nie chce jesc tylko wisni :lol:
jeśli ktos zna jakies skuteczne sposoby na ochrone kwiatow czeresni to bardzo bylbym wdzieczny za pomoc.Nie wiem co to za odmiana czeresni bo te dzialke kupilem 2 lata temu a poprzednia wlascicielka juz nie zyje i nie mam kogo sie spytac.myslalem o okryciu jej włoknina ale nie wiem czy to wiele pomorze :?: wole nie uzywac chemii na swojej dzialce ale jeśli juz bylo by to konieczne to coz moge i tak :?
pozdrawiam i dziekuje za wszelkie uwagi
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kiler pisze:...ktos zna jakies skuteczne sposoby na ochrone kwiatow czeresni ... myslalem o okryciu jej włoknina ale nie wiem czy to wiele pomorze :?: wole nie uzywac chemii na swojej dzialce ale jeśli juz bylo by to konieczne to coz moge i tak :?
pozdrawiam i dziekuje za wszelkie uwagi
Czy chodzi Ci o ochronę kwiatów czereśni przed mrozem, czy robactwem czyli nasionnicą trześniówką?
Jak robactwem to poczytaj tematy: „Wzajemne oddziaływanie roślin...”, „Preparaty roślinne stosowane w ochronie roślin”.
Pozdrawiam Andrzej.
kiler
50p
50p

Post »

owoce mojej czeresni nie mialy jeszcze robactwa ale chodzi mi o ochrone kwiatow przed mrozem tak by zawiazaly sie na niej owoce bo w zeszlym roku przyszedla mroz i scielo mi wszystkie kwiaty i nie mialem ani jednego owocu,wiec w tym roku chce jakos ochronic moja czeresnie przed mrozem :lol:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak jest taka możliwość to drzewo można owinąć agrowłókniną w razie zapowiedzianych przymrozkow. Można kupić agrowłókninę o różnych wymiarach np:5 x 10 m.
Pozdrawiam Andrzej.
kiler
50p
50p

Post »

i to powinno obronic kwiaty :?: tez myslalem o włokninie ale nie bylem pewny czy ona cos wogole da :lol: slyszalem (nie wiem czy to prawda) ze mozna opryskac kwiaty woda i ze niby od tego nie przemarzna ale pewnie to tylko jakas plotka jest wiec zostaje okrycie korony włoknina i mam nadzieje ze w tym roku będę mial czeresnie :lol: Dzięki za rade
pozdrawiam
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

dobrą metodą choć uciążliwą jest palenie ogniska w pobliżu drzewka w czasie występowania mrozu. Należy przy tym sprawdzić kierunek wiatru.
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W celu przeciwdziałania skutkom przymrozków zaleca się oprysk roślin preparatem kozłka - 507 w stężeniu 2,5 cm³ na 5 l wody. Gdzie można kupić m.in. ten preparat patrz temat: "Wzajemne oddziaływanie roślin... " - str. 2. Zabezpiecza to do temperatury - 6ºC. Aby zapobiec przemarznięciu kwiatów można stosować odymianie. Polega to na tym, że przed świtem rozpala się ognisko z materiałów wolno spalających się. Po rozpaleniu ogniska przyrzuca się je ziemią, aby wytworzyło się dużo dymu. Ogniska gasi się około 6 rano. Można też rozgrzać powietrze za pomocą spalania węgla w metalowych koszach, rozstawionych w różnych miejscach na działce. Innym sposobem jest też przy mniejszych spadkach temperatury zraszanie drzewa wodą.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Od: 9 mar 2006, o 00:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na mojej 5 letniej czereśni też występuje te raczysko.Możecie powiedzieć kiedy należy wycinać te zrakowacenia?
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

vins pisze:Na mojej 5 letniej czereśni też występuje te raczysko.Możecie powiedzieć kiedy należy wycinać te zrakowacenia?
Tematu drugi raz nie będę omawiał

Janusz
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:W celu przeciwdziałania skutkom przymrozków zaleca się oprysk roślin preparatem kozłka - 507 w stężeniu 2,5 cm³ na 5 l wody. Gdzie można kupić m.in. ten preparat patrz temat: "Wzajemne oddziaływanie roślin... " - str. 2. Zabezpiecza to do temperatury - 6ºC. Aby zapobiec przemarznięciu kwiatów można stosować odymianie. Polega to na tym, że przed świtem rozpala się ognisko z materiałów wolno spalających się. Po rozpaleniu ogniska przyrzuca się je ziemią, aby wytworzyło się dużo dymu. Ogniska gasi się około 6 rano. Można też rozgrzać powietrze za pomocą spalania węgla w metalowych koszach, rozstawionych w różnych miejscach na działce. Innym sposobem jest też przy mniejszych spadkach temperatury zraszanie drzewa wodą.
To czy preparat z kozłka bedzie skuteczny zależeć będzie od tego jak szybko będzie się podnosić temperatura otoczenia(począwszy od zera) . Jeżeli będzie to powyżej 1C/godzine to kozłek nie pomoże jedynie zraszanie w celu złagodzenia skutków odmarzania(pękanie ścian komórkowych)

Janusz
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
luc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2006, o 06:54

Wydzielina na drzewie czereśni i brzoskwini

Post »

Na pniach i gałeziach wydziela sie (nie wiem jak to nazwac) żywica,brunatna elastyczna gesta wydzielina.Co to jest ?Czy to trzeba w jakis sposób zwalczać? A moze wydziela sie to tylko w wyniku uszkodzeń gałezi ,pnia gdyż takie cos wystepuje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”