Jednoroczne olbrzymy
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jednoroczne olbrzymy
Ja polecam bylinę o nazwie Parzydło Leśne
Pięknie kwitnie, i dorasta do dwóch metrów...

- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alinko z jednorocznych polecam Titonię
Rośnie wysoka na ok. 2m i ma piękne gerberowate kwiaty koloru pomarańczowego i lekko kutnerowate duże liście ;)

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Madziu, coś całkiem nowego dla mnie ... miałaś ją w ogrodzie? Masz zdjęcia..

Dawidku a to parzydło to uwielbia cień, prawda ..?

Dawidku a to parzydło to uwielbia cień, prawda ..?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Ja osobiście nie miałam jej w ogrodzie - ale sąsiadka mojej mamy miała i naprawdę krzaki wielkie po 2 m. Elegancko odgradzały od spojrzeń sąsiadów... sama dałam tą roślinkę do identyfikacji bo nie wiedziała co to jest
a okazało się, że to Titonia - nasionka są w sklepach ogrodniczych na wiosnę. 

-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
skoro rzucone zostało parzydło to dorzucam wszystkie Pluskwice - problem jednak w tym ze zarówno parzydło jak i pluskwice co prawda dorastają 2 m tyle ze liście dorastają do 1m wysokości i to w porywach a wyżej jest tylko łysy badylek z kwiatostanem na końcu
Tak sie zastanoawialem co taki kompostownik mogło by zasłonić - i mam 2 koncepcje : pierwsza to jakiś stelaz kratka wokol kompostownika a wtedy po prostu jakieś pnącza a druga koncepcja ekstremalna Długosz królewski rośnie do 1,6m plusy - super to by wygladalo i mozna by sie chwalić Textem jaa umnie kompostownik zaslania szpaler zdlugosza królewskiego- takiej paproci co to jest pod ochroną
minusy: trzeba by kilka roślin co najmniej a tanie nie sa , potem wchodzi w grę kwestia stanowiska, wilgotności itp itd, no i trzeba kilka lat poczekać zanim zacznie jako tako rosnąc i osiągnie większe rozmiary- ja bym się nie szczypał i jakąś konstrukcje zrobił do tego zwykłą siatkę plastykową przytroczył i jakieś pnącza sobie posadził a wtedy wybór czy to ma być prosty groszek pachnący czy tez jakieś fikuśne mało znane pnącze należy do Ciebie chociaż jak to w prawdziwym cieniu jest to bluszcz tylko da radę - tyle ze wtedy konstrukcja powinna być w dużej części drewniana -po prostu taką bluszcz szybciej opanuje

-
zauważylem ze jest kupą propozycji tylko nie wszyscy pamiętają że to kurcze w cieniu jest
a z cienistymi tych rozmiarów jest kłopot . Kombinowalem dalej i jezeli to nie jest cień typu CIEŃ
tylko dajmy na to rozproszone światło to np lepiężnik różowy na żyznej wilgotnej glebie dorasta do 1,5 m liście a 1 liść ma do 60cm średnicy wiec zasłoni dużo
tyle ze znowu swsio sie rozbija o warunki

Skoro mowa o modraku, to jestem ciekawa jak spisuje się w naszym klimacie, czy marznie, czy kwitnie? Ciekawa jestem też czy jest dekoracyjny, bo gdzieś mi się obiło, że lubią go wszelkiej maści gąsienice, ślimaki i obżerają szpetnie liściexipe pisze:Duża bylina - modrak sercolistny a do tego pachnie "świeżym miodem z pasieki" i języczka palmowa.

O tak słonecznik w tym roku dostałem nasionka i zaznaczono ze to miniaturki , hmm tylko że wyrosły naokoło 3 m troszkę duże ale udało się w takim miejscu je posiałem ze nie przeszkadzały , a wręcz stały się ozdobą ogrodu.
- Lorrie
- Kontakt:
Kto zna skuteczny sposób na wyhodowanie rącznika? Próbowałam dwa razy i nic mi z ziemi nie wylazło ... a roślina warta grzechu...
Lorrie, ja posiałam w zeszłym roku do doniczek paczkę nasionek rącznika czerwonolistnego kupioną w jakimś ogrodniczym. To było w marcu. Nie zastanawiałam się nawet jak posadzić te nasionka, dopiero póżniej wyczytałam na forum, że trzeba sadzić na sztorc(?). Wzeszły mi cztery roślinki, które w maju wysadziłam do gruntu, na słoneczne stanowisko. Rosły jak na drożdżach, zasłoniły mi całą rabatę, bo zabrakło mi wyobrażni, ze to będą takie olbrzymy.
Ale piękne olbrzymy - wielkie liście, ciekawe kwiaty...
Ale piękne olbrzymy - wielkie liście, ciekawe kwiaty...
- Lorrie
- Kontakt:
Kochana Dalu, co to znaczy "na sztorc..?" 

Lorrie, też bym chciała wiedzieć, ale wydaje mi się, że "pionowo", zakładając, że one mają podłużny kształt, ale ja nie przejmowałabym się tym...
Pobiegłam nawet zobaczyć jak wyglądają nasionka, które zebrałam z moich rączników - to takie malutkie orzeszki, o nieco wydłużonym kształcie.
Pozdrawiam :P
Pobiegłam nawet zobaczyć jak wyglądają nasionka, które zebrałam z moich rączników - to takie malutkie orzeszki, o nieco wydłużonym kształcie.
Pozdrawiam :P
-
Pamiętajcie ze rącznik zawiera rycynę - a to jest straszliwa trucizna