Jednoroczne olbrzymy

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jednoroczne olbrzymy

Post »

Ja polecam bylinę o nazwie Parzydło Leśne :wink: Pięknie kwitnie, i dorasta do dwóch metrów...
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alinko z jednorocznych polecam Titonię :) Rośnie wysoka na ok. 2m i ma piękne gerberowate kwiaty koloru pomarańczowego i lekko kutnerowate duże liście ;)
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Madziu, coś całkiem nowego dla mnie ... miałaś ją w ogrodzie? Masz zdjęcia.. :?: :)

Dawidku a to parzydło to uwielbia cień, prawda ..?
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak ;:108
x-d-a

Post »

Potwierdzam, parzydło jest piękne i rośnie do 2 metrów, ale nie jest to roślinka jednoroczna, to bylina. Z jednorocznych polecam rącznika; w tym roku po raz pierwszy wysiałam tę roślinkę i wyrosłą mi na wysokość 2,5 metra, a pień miała grubości męskiego ramienia!

Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Ja osobiście nie miałam jej w ogrodzie - ale sąsiadka mojej mamy miała i naprawdę krzaki wielkie po 2 m. Elegancko odgradzały od spojrzeń sąsiadów... sama dałam tą roślinkę do identyfikacji bo nie wiedziała co to jest :) a okazało się, że to Titonia - nasionka są w sklepach ogrodniczych na wiosnę. :)
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

skoro rzucone zostało parzydło to dorzucam wszystkie Pluskwice - problem jednak w tym ze zarówno parzydło jak i pluskwice co prawda dorastają 2 m tyle ze liście dorastają do 1m wysokości i to w porywach a wyżej jest tylko łysy badylek z kwiatostanem na końcu :idea: :) Tak sie zastanoawialem co taki kompostownik mogło by zasłonić - i mam 2 koncepcje : pierwsza to jakiś stelaz kratka wokol kompostownika a wtedy po prostu jakieś pnącza a druga koncepcja ekstremalna Długosz królewski rośnie do 1,6m plusy - super to by wygladalo i mozna by sie chwalić Textem jaa umnie kompostownik zaslania szpaler zdlugosza królewskiego- takiej paproci co to jest pod ochroną :idea: :) :twisted: minusy: trzeba by kilka roślin co najmniej a tanie nie sa , potem wchodzi w grę kwestia stanowiska, wilgotności itp itd, no i trzeba kilka lat poczekać zanim zacznie jako tako rosnąc i osiągnie większe rozmiary- ja bym się nie szczypał i jakąś konstrukcje zrobił do tego zwykłą siatkę plastykową przytroczył i jakieś pnącza sobie posadził a wtedy wybór czy to ma być prosty groszek pachnący czy tez jakieś fikuśne mało znane pnącze należy do Ciebie chociaż jak to w prawdziwym cieniu jest to bluszcz tylko da radę - tyle ze wtedy konstrukcja powinna być w dużej części drewniana -po prostu taką bluszcz szybciej opanuje :idea: :wink:
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zauważylem ze jest kupą propozycji tylko nie wszyscy pamiętają że to kurcze w cieniu jest :idea: :? a z cienistymi tych rozmiarów jest kłopot . Kombinowalem dalej i jezeli to nie jest cień typu CIEŃ 8-) tylko dajmy na to rozproszone światło to np lepiężnik różowy na żyznej wilgotnej glebie dorasta do 1,5 m liście a 1 liść ma do 60cm średnicy wiec zasłoni dużo :wink: tyle ze znowu swsio sie rozbija o warunki :idea: :wink:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

xipe pisze:Duża bylina - modrak sercolistny a do tego pachnie "świeżym miodem z pasieki" i języczka palmowa.
Skoro mowa o modraku, to jestem ciekawa jak spisuje się w naszym klimacie, czy marznie, czy kwitnie? Ciekawa jestem też czy jest dekoracyjny, bo gdzieś mi się obiło, że lubią go wszelkiej maści gąsienice, ślimaki i obżerają szpetnie liście :roll: Wszak od 'kapustowatych' zdaje się pochodzi i wymaga opryskiwania.
rzutnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2009, o 22:06
Kontakt:

Post »

O tak słonecznik w tym roku dostałem nasionka i zaznaczono ze to miniaturki , hmm tylko że wyrosły naokoło 3 m troszkę duże ale udało się w takim miejscu je posiałem ze nie przeszkadzały , a wręcz stały się ozdobą ogrodu.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kto zna skuteczny sposób na wyhodowanie rącznika? Próbowałam dwa razy i nic mi z ziemi nie wylazło ... a roślina warta grzechu...
x-d-a

Post »

Lorrie, ja posiałam w zeszłym roku do doniczek paczkę nasionek rącznika czerwonolistnego kupioną w jakimś ogrodniczym. To było w marcu. Nie zastanawiałam się nawet jak posadzić te nasionka, dopiero póżniej wyczytałam na forum, że trzeba sadzić na sztorc(?). Wzeszły mi cztery roślinki, które w maju wysadziłam do gruntu, na słoneczne stanowisko. Rosły jak na drożdżach, zasłoniły mi całą rabatę, bo zabrakło mi wyobrażni, ze to będą takie olbrzymy.
Ale piękne olbrzymy - wielkie liście, ciekawe kwiaty...
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kochana Dalu, co to znaczy "na sztorc..?" :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Lorrie, też bym chciała wiedzieć, ale wydaje mi się, że "pionowo", zakładając, że one mają podłużny kształt, ale ja nie przejmowałabym się tym...
Pobiegłam nawet zobaczyć jak wyglądają nasionka, które zebrałam z moich rączników - to takie malutkie orzeszki, o nieco wydłużonym kształcie.
Pozdrawiam :P
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętajcie ze rącznik zawiera rycynę - a to jest straszliwa trucizna :idea:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”