Jakie to kaktusy

Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jakie to kaktusy

Post »

Artur89 pisze: [...] * stanowisko - pełne słońce
Nie polecam dla kaktusa typu Seleni (tak go nazwijmy) ode mnie! Dwa lata temu mojego poparzyło zachodnie słońce, bo wystawiłam go na zewn. parapet! Był ładnie rozrośnięty i musiałam go mocno przyciąć!
Od teraz latem stoi w głębi pokoju, zimą bliżej okna zachodniego, ale zaczął się lekko wyciągać.

A i lekkie przesuszenie mu zaszkodziło, co można było przeczytać w moim wątku.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
bena
100p
100p
Od: 1 cze 2005, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A mój stoi już 2- gi miesiąc w chłodnym pomieszczeniu ,nieogrzewanym tem .ok 15 st ,ma sucho i trzyma się na razie dobrze.
Pozdrawiam serdecznie Bożena
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Okno zachodnie nie jest najszczęśliwszą lokalizacją nie tylko dla kaktusów, ale także dla wszystkich innych roślin. Rośliny do południa są w półcieniu a po 13:00 dostają pełne słońce, co po pierwsze nie jest dla nich naturalne a po drugie prowadzi właśnie to częstych poparzeń.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, niestety jeśli chodzi o tego kaktusa to nie mam wyjścia. Wschodnie okno jest od zadaszonego balkonu, więc jest w nim dość ciemno i tam kaktus bardzo się wyciągał. Pozostało stanowisko zachodnie.

Inne kaktusy latem są na zewnątrz, zimą na jasnym poddaszu.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

blabla pisze:Okno zachodnie nie jest najszczęśliwszą lokalizacją nie tylko dla kaktusów, ale także dla wszystkich innych roślin. Rośliny do południa są w półcieniu a po 13:00 dostają pełne słońce, co po pierwsze nie jest dla nich naturalne a po drugie prowadzi właśnie to częstych poparzeń.
A jakby je hodować (na balkonie zachodnim) w pseudoszklarence o scianach z folii (tej mleczniej fakturze/kolorze) to jest ryzyko poparzeń? Wydaje mi sie ze pod folią słonce nie operowałoby tak ostro - ale pewności nie mam. Już 3 lata trzymam moje kaktusy na zach oknie i tylko Melocactus troche mi sie poparzył - ale na szybie jest naklejony arkusz folii także promienie nie operuja tak mocno.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...o taka sobie pseudo-szklarenka

Obrazek

*rysowałem przed chwilą :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, talent nam rośnie. Piękny, czytelny rysunek :)

Wygląda to dość dobrze, ale nie wiem czy jest sens zasłaniać od góry, bo promienie zachodzącego słońca padają bardziej pionowo, nie z góry. Już Ci mówiłam, że mnie folia nie przekonuje. Raczej wybrałabym agrowłókninę, jakoś mnie bardziej przekonuje. Może to głupie, ale bałabym się, że folia zbytnio podniesie temperaturę wewnątrz konstrukcji. Choć z drugiej strony tylko jedna ściana ma być zasłonięta, tak?

A w ogóle jako miłośniczka zieleni, próbowałabym zacienić balkon jakimś krzaczkiem, pnączem puszczonym na drewnianej konstrukcji np. z bambusów. Poszperaj na forum, na pewno do wiosny znajdziesz konkretny pomysł :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do przewiewu to na pewno takowy bedzie :wink: Nie zrobie przecież kaktusom piekarnika :lol:
Na górze "być musi" folia bo jak słońce wytoczy sie o tej 13:00 to spali mi od góry wyższe kaktusy :wink:

Przenieśmy sie do mojego wątku żeby komuś "nie zaśmiecać" :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Grzdyl

Post »

bena pisze:Władku czy chodzi o takie rozgałęzienia
Tak, o to mi chodziło.

Jeśli podział na człony nie odbywa się samorzutnie, znaczy to, że jest on na pewno mieszańcem.
Jeśli zaś chodzi o zimowanie, zalecana jest dla S. testudo temperatura 10-13 C. i jasne stanowisko oraz ograniczenie podlewania do ok. 1 raz w miesiącu. Wyższe temp utrudniają tworzenie kwiatów. Latem stanowisko jasne lub pół cieniste, toleruje też trochę słońca. Podłoże takie jak dla innych epifitów, przepuszczalne o pH 5-6. Bogate podłoże powoduje nadmierny wzrost kosztem kwitnienia.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli Selenicereus jest już 'obcykany' :wink: oczywiście jeśli nie jest mieszańcem. Czyli chowam go do lodówki la kaktusów. Zobaczymy co bedzie na wiosne :D
Władek - Dzięki za info :)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie i ja mojego "kundelka" wyniosę na poddasze :) Postawię jednak po tej cieplejszej stronie.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
bena
100p
100p
Od: 1 cze 2005, o 11:39

Post »

Zobaczymy komu szczęście dopisze i zobaczy pierwszy kwiat. Pochwalcie się tylko :D
Pozdrawiam serdecznie Bożena
Grzdyl

Post »

Kamilko, na Twoim miejscu raczej bym nie ryzykował stawiania go do tak zimnego pomieszczenia. Tak duży egzemplarz, który nigdy w takiej temperaturze nie zimował może mieć z tym problemy. Kaktus Beny jest jeszcze młody więc lepiej to zniesie. Muszę jeszcze nadmienić, że temperatura dla S. testudo nie może być niższa niż 8 C.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj ja na pewno sie pochwale :lol: To bedzie jak wejście smoka :;230
Co do postu Władka - ja mam odszczepieńce od Kamili rośliny-matki. Czyli powinna dzielnie przetrwać zime w temp. do 10 *C?
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Grzdyl

Post »

Oczywiście, o Twoim nie wspominałem, gdyż wiedząc, że masz młodą roślinę od Kamili wydawało mi się oczywiste. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”