Gogi poczynania w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gogi poczynania w ogrodzie

Post »

Aniu ta olbrzymia hosta to Frances Williams - piękna majestatyczna olbrzymka. Jestem strasznie ciekawa jak będzie wyglądała w przyszłym sezonie. Zdjęcie zrobione było zaraz po przesadzeniu (robiłam to latem - tak mnie naszło i sama sie z nią siłowałam zamiast poczekać na kawałek faceta :wink: ) Jest fantastyczna, ale im starsza tym bardziej wrażliwa na słońce.

Halinko - hosta to bylina więc obcinanie jej przy ziemi na jesieni wcale jej nie szkodzi, bo i tak góra obumiera a zimują kłącza. To fantastyczne rośliny do cienia i jeśli nie komponuje Ci się w tym miejscu to z powodzeniem mozesz przesadzić na wiosnę w inne miejsce - nie wyrzucaj!

Sylwestrze szersza perspektywa dla Ciebie:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, ;:167 pięknie dziękuje za cudne zdjęcia ;:138 ;:138 ;:138

Ta hosta rośnie u mnie już chyba z 6 lat i już nie da się jej przesadzić, tak się rozrosła, pozostaje tylko przesadzić te które rosną bok niej :D

Życzę miłego wieczoru :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Witaj Gosiu
Masz naprawdę mocne wejście z tymi wiosennymi widokami :wink: . Jeszcze tylko 4 miesiące i się znowu zacznie!
Zazdroszczę Ci 30letnich okazów azalii - są naprawdę cudne!
Pokazuj więcej zdjęć - poprawiają nam mocno humor w ten "nieogrodniczy" czas!
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Piękne zdjęcia pięknego ogrodu ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj, Gogi! :wit
Jestem oczarowana Twoim 30-letnim ogrodem, jest bardzo piękny i bardzo tajemniczy...
Jestem miłośniczką magnolii, więc proszę, opowiedz o magnolii Siebolda rosnącej w Twoim ogrodzie. Ile ma lat i jak wyglądają jej pąki kwiatowe? Może masz zdjęcie? Ja mam dwie młode, jedna nawet kwitła, ale teraz nie mogę zrozumieć, czy mają one te pąki kwiatowe na przyszły rok, czy nie mają. Aha, i w którym miesiącu kwitnie Twoja m. Siebolda?
Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

GOSIU :wit Ogród przepiękny ,tyle kwitnących kwiatów.SUPER
Na jednym zdjęciu pięknie prezentują się goździki a proszę powiedz co za nimi rośnie ???
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Obrazek

Piękna ta azalia w tym zakątku wśród drzew..,inne widoczki wiosenne równie przyjemne.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p

Post »

Dziękuję wszystkim za slowa uznainia - mił, że nie tylko mi podoba sie w moim ogrodzie ;:196

Kalmia - Magnolia siebolda to absolutnie wyjatkowa magnolia. Moja ma około 15 lat może troszke więcej. Rosła sobie w złym miejscu i mniej wiecej 10 lat temu przesadzilam ją w odpowiednie podłoże i na docelowe miejsce. Oczywiście przesadzajac narazilam sie na wieelkie ryzyko, bo magnolie nie lubią tego zabiegu. Mają bardzo miękkie korzenie, które łatwo ulegają uszkodzeniu, ale ja miałam farta ;:138 . Za dobre miejsce i uwielbienie odpłaca mi sie pieknymi kwiatami. Pąki kwiatowe nie zawiązują sie w sezonie poprzedzającym kwitnienie tylko wyrastają razem z liśćmi. Kwitnienie trwa od połowy maja do września. Najwięcej kwiatów jest w maju i czerwcu. Oczywiscie im większy krzew tym wiecej kwiatów i dłużej pojawiają się na roślinie. Niezwykle dekoracyjne sa również szyszki a ponieważ jest to gatunej botaniczny a nie odmiana ozdobna to nasiona można wysiać :heja

Na tym zdjęciu wystajace gałęzie z prawiej to M sieboldii:
Obrazek
Wszystkie stadia - zielony pąk, pąk tuż przed rozwinieciem i z tyłu zawiązki szyszek:
Obrazek
Cudny kwiat:
Obrazek
Urokliwa szyszka:
Obrazek
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p

Post »

Przepraszam, że piszę drugi post, ale po wklejeniu zdjęć wszystko mi przeskakuje ;:223

Halinko - ja tam wychodzę z założenia, ze wszystko da sie przesadzić. Ta duża hosta z krzesłem obok rosła właśnie okolo 6 lat i przesadziłam ja sama - nie było to łatwe, ale jak pomyślałam tak zrobiłam, żałowałam tylko, ze zabralam sie za to bez maża, bo siła robocza by się zdecydowanie przydała :wink:

Pyziu - to druga lokalizacjia tych azalii. Mniej więcej 10 lat temu przesadzaliśmy je z mążem - oczywiście za aprobatą moich rodziców (w koncu to oni zaprosili je do ogrodu :wink: ). Przeszkadzały tam gdzie rosły. Przyjęły sie bez problemu. Rhododendrony mają bardzo płytki system korzeniowy wiec łatwo je przesadzać a przy okazji mozna doprawic odpowiednio podłoże. Przyjęły sie wszystkie, oczywiście były troszke przycięte, ale niewiele.

Wiosenko - za goździkami od lewej: miodunka, hosta a to cienkie po prawej to czosnek ozdobny.

Dziś zauważyłam, ze jeszcze kwitnie u mnie w ogródku cyklamen. Kto by pomyślał, mamy już druga połowe listopada. Przyznam, że jestem troszke zaskoczone, bo mam go dopiero do wiosny.
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p

Post »

Strasznie dziś jestem chaotyczna :oops:

Kalmia znalazlam jeszcze zdjecia Magnolii sieboldii z końca kwietnia:
Obrazek

a tutaj miesiąc poźniej w pełnej krasie:
Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Gosiu, ;:167 ja mam miejsce tylko na jedną magnolię i myślałam o kupnie magnolii żółtej, bo ten kolor kocham najbardziej.
Na razie tworzę dla niej zaciszne miejsce, czyli czekam jak tuje podrosną. Miejsce będzie dobrze nasłonecznione, a glebę przygotuję przed posadzeniem, bo nawet nie wiem jakie ma wymagania glebowe.
Myślałam, o kupnie magnolii kwitnącej, żeby nie było pomyłki w kolorze, nie lubię różu :oops:
Teraz tak się zastanawiam czy nie spróbować wysiać z nasion, skoro, jak piszesz, tę Twoją można, bo jest botaniczna.
Nooo i Twoja cudnie kwitnie na kremowo lub biało, długo i te ozdobne, urokliwe szyszki mnie ujęły :shock:

Czy mogłabym prosić o nasionka Twojej magnolii :?: ... :oops:

Gosiu, przekonałaś mnie do przesadzenia hosty, a do pomocy wezmę syna ... on lubi kopać :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Magnolie ,rh ,azalie cudowne ............ :P ;:138 ;:138 ;:138
Kiedy mój ogród będzie taki dojrzały . :?: :?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Gosiu!!

Gratulacje dla rodziców i dla Ciebie za tak piękny i tajemniczy ogród.
Te duże drzewa i rośliny dają swój klimat, można w tym ogrodzie się zapomnieć.
Hosty są przepiękne i tak ogromne. Ja po raz pierwszy ujrzałam u Ciebie kiedy to na magnolii zawiązują się nasiona.
Powiedz, czy to tylko ta odmiana którą pokazujesz zawiązuje nasiona?

Pozdrawiam
Krystyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p

Post »

Halinko przyznam, ze mi osobiscie żółte magnolie sie nie podobaja. No moze gdyby faktycznie były żółte. Zólte to jest tylko zdjęcie na etykiecie! A kwiat....kolor pozostawia wiele do życzenia! Przynajmniej z tych, które ja widziałam. Poza tym żólte odmiany powstały zdaje się "na bazie" Magnolia acuminata, wiec po "mamusi" mogą chrakteryzowac się silnym i lużnym pokrojem.
Magnolia siebolda ma czystobiałe kwiaty z ciemnoróżowymi precikami. A magnolii kwitnących na biało jest dużo wiecej tyle że w wiekszości kwitna przed rozwojem liści, np:
Magnolia kobus - drzewo
Magnolia x lebnerii
M. stellata
M. denudata - bardzo wrażliwa
M. soulangiana 'Lennei Alba'
M. tripetala - drzewo
i wiele, wiele innych.... wybór duży

Co do nasion to chyba już "po ptakach" bo liście pograbione i wybrane z rabaty, ale zobaczę, moze jeszcze coś sie znajdzie.
Aaa i magnolia rozmnożona z nasiona zakwita po ok. 10 latach! Czyli dla cierpliwych!

Jolu
stary ogród jest urokliwy, ale ma tez pewne ograniczenie - cień przede wszystkim! Nie da sie tu sadzić roślin światlolubnych. Choc ja akurat pokochałam te do cienia.

Leszczyno - wszystkie magnolie mogą zawiązywac nasiona, ale gatunki botaniczne można rozmnażac w ten sposoa a kultywary jedynie wegetatywnie. U mnie szyszki są jeszcze na Magnolia lobeneri i jeśli nie oberwę wszystkich zawiazków szyszeczek również na posredniej

Magnolia x loebneri

Obrazek
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Gogi, bardzo dziękuję za zdjęcia :D ;:138
Ja bardzo długo szukałam tej magnolii i udało mi się, kupiłam i posadziłam w maju 2008 dwie sadzonki. Jedna, jak już pisałam wyżej, nawet już kwitła. Dzięki Tobie już wiem , że nie ma co szukać teraz pąków kwiatowych... Oby zakwitły w następnym roku!
Twoja magnolia jest przepiękna, nareszcie zobaczyłam dorosły okaz :heja . Zainteresowały mnie odmiany m. sieboldii 'Colossus' (b.duże kwiaty) i 'Michiko Renge' (pełne kwiaty). Może kiedyś uda mi się je zdobyć.
Wiosną chciałabym przesadzić jedną moją magnolię, która ma już 7-8 lat i około 2,5 m. wysokości. Urosła mi z maleńkiej sadzonki długości ołówka. Była posadzona zbyt blisko domu i bardzo bym chciała przesadzić ją w bardziej odpowiednie miejsce, ale z drugiej strony bardzo się boję, że mi nie przeżyje. Czy mam przeprowadzić operację przesadzania jeszcze przed kwitnieniem i jak mocno miałabym ją przyciąć? Może mogłabyś doradzić?
Pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”