Nałogowiec storczykowiec ;-)

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nałogowiec storczykowiec ;-)

Post »

Powiem tak:
watpliwa to fantazja nazwać temat w taki sposób jak nazwałaś :shock:.
I znależć się na jednej liście w google z innymi nałogowcami hmm... powiedzmy
różnych niskich lotów.
Polecam zerknąć http://www.google.pl/search?hl=pl&sourc ... =&aq=f&oq=

Sformułowanie zapisu jako"temat" ulegnie korekcie!

Co do prezentowanych storczyków nie wypowiadam się ,ot tak zwyczajowo ;:65
Natomiast zadam pytanie ochronnie* :lol:
:idea: na ile wiedza , którą zapewne pochłaniasz pozwoli na zminimalizowaie problemów
z utrzymaniem ich w dobrej kondycji z... wejściem w okres po przekwitnięciu.
Storczyki kondycje mają dobrą , zakupione były w stanie doskonałym .Jest to klasycznym wybór
aktualnej oferty w handlu.
Jako, ze nic nie trwa wiecznie, niebawem :roll: następi pora ich pielęgnacji.

Ciesz się kwitnieniem, storczyki są wdzieczne ale... wymagają od nas wiedzy.
Bardzo polecam.

*/ochronnie tzn. na forum chętnie pomagamy ,nie uczymy od podstaw.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie-dziękuję wszystkim za bardzo ciepłe przyjęcie na forum :wit

JOVANKA- Wiem ,że funkcją moderatora forum jest częściowa cenzura wypowiedzi i dbałość o rzetelność zamieszczonych informacji , ale nie zakładaj z góry ,że każdy nowy forumowicz , czy też jak wolisz człowiek , który złapał nową pasję jest kompletnym ignorantem lub laikiem oczekującym tylko pomocy. Takie podejście nie stawia Cię w dobrym świetle - więcej wiary w ludzi :wink: Ja mimo ,że zaczynam dopiero teraz kolekcjonować storczyki - styczność z nimi już miałam dużo wcześniej w laboratorium in vitro zajmującym się namnażaniem tych roślin. Owszem wybitnym specjalistą nie jestem-uczę się nadal i zapewne nigdy całej wiedzy na ten temat nie zgłębię ( ale chętnie podzielę się tym co wiem i przyjmę od innych rady- to najcenniejsze co dają kontakty międzyludzkie : WIEDZA+POMOC=RADOŚĆ I SUKCES ) , ale podstawy pielęgnacji tych roślin znam doskonale zarówno z teorii jak i z praktyki , po prostu dopiero teraz mam czas i miejsce na stworzenie swojej własnej małej kolekcji - no i muszę Cię rozczarować , nie szukam niezwykłych osobliwości , po prostu kupuję egzemplarze , które wpadły mi w oko i cieszą je . W życiu rzeczy nie są gorsze tylko dlatego ,że są bardziej pospolite jak np. schabowy , który jem z dużo większą przyjemnością niż egzotyczny dla naszej kultury Lutefisk (dorsz marynowany w ługu) :? Nie krytykuj lub formułuj tak wypowiedzi, aby nie były odbierane jako krytyczne :wink: Co do nazwy tematu - mi się podoba i chcę żeby taka została są różne nałogi i złe i dobre ( skoro już mamy być drobiazgowi ) , mój jest dobry , więc nie czuję się źle zaklasyfikowana i nie sądzę żeby ktokolwiek poza Tobą wpadł na pomysł porównania nałogowego zbierania storczyków z np. nałogiem palenia :lol: Rozumiem dbałość o poprawność języka itp. ale to nie forum poprawnej polszczyzny - mniej to na przyszłość na uwadze :wink: Pozdrawiam serdecznie . :wit
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja powiem szczerze nie rozumiem uwag Moderatora. Chyba nikt z nas - czytających nie odczytał tytułu jako coś złego. Większość z nas z przymrużeniem oka i w "" powie , że dopadł go nałóg storczykowy, tak jak często pada hasło "storczykomaniak".

Poza tym to trochę nie halo z tym my tu nikogo nie uczymy. jasne, że o początkach można poczytać gdzie indziej, ale ... no cóż ... nie każdy od razu jest alfa i omegą. Ja się wiele nowych rzeczy uczę za każdym razem gdy wchodzę na forum.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Nie wypowiadałam się jako Moderator .
Jestem jak każdy inny użytkownik z prawem głosu .
Nałogowiec inaczej wypadnie w treści postów - dla wiekszości będzie obojętne ,może zabawne.
A inaczej w nagłówku tematu wyciąganym na zewnątrz forum.

Dla nas na podforum też nic to nie mówi taki temat.
Powiem ,ze Osób jak Ty jest wiele ,smiem powiedzieć ,ze wszyscy. Wszyscy jesteśmy nałogowcami jezeli podoba się to słowo, inni powiedzą maniakami itp..określenia na to w co popadamy.
Zastrzegłam jedynie z podkresleniem , ze sformułowanie tematu ulegnie zmianie.
Niewiele to ma wspólnego z dbałością o poprawną polszczyznę, kwestia jest poza nią.
To taka cienka niteczka smaku.I wybacz ,ze tak myślę i przy tym pozostanę.
Rozumiem dbałość o poprawność języka itp. ale to nie forum poprawnej polszczyzny - mniej to na przyszłość na uwadze
Zawsze podkreślam, ze to nie jest forum polonistów i nie walczymy o przecinek.Więc te słowa
ku pamieci mnie nie dotycza.
Dokonujemy w tematach zmian, adekwatnych do treści , I tyle.

Dalszy mój wpis nie jest krytyką , pytam bez żadnego podtekstu.
Natomiast zadam pytanie ochronnie*
na ile wiedza , którą zapewne pochłaniasz pozwoli na zminimalizowaie problemów
z utrzymaniem ich w dobrej kondycji z... wejściem w okres po przekwitnięciu.
Storczyki kondycje mają dobrą , zakupione były w stanie doskonałym .Jest to klasycznym wybór
aktualnej oferty w handlu.
Jako, ze nic nie trwa wiecznie, niebawem następi pora ich pielęgnacji
Czyli... czytamy to co chcemy wyczytać :lol:

Takie stwierdzenie jak i następne z tłumaczeniem *ochronnie
to tylko dlatego wprowadziłam ,ze prezentacja dotyczyła wyłącznie kwiatów, bez słowa o sobie.
Określenie , wybacz zbierania storczyków dotyczy wyłacznie nowych zapaleńców
zawsze to jest pierwszy etap.Pasja przychodzi póżniej.
I nic sobie nie będę z tych tez udawadniać.

PHOENIX,
Nie wymagamy wielkiej prezentacji ale miło wiedzieć coś więcej o Gościach ,którzy do nas
zawitają.
Inaczej się rozmawia i rownież wiemy na co my forumowicze mozemy liczyć.Bo pomoc jest wzajemna.
W kazdym przypadku głębokiej anonimowości staram się pokierować na wiedzę.Taki styl przyjęłam zakładając podforum i wiem jako storczykowiec z "brodą" ,ze idea nie jest zła.No...o czasami tylko boli , gdy przyjmiemy , ze to wytykanie niewiedzy.
Oczywiście , w domyśle jest Osoba nowicjusza w tej branży .

Sformułowanie ..".nie uczymy od podstaw" nie pierwszy raz piszę..
Takich założeń forum nie miało .Skrypt uniemożliwia zrobienia forum w forum.Jak wyglądaja działy
z podstawą, znam.Niestety niewykonalne.I nie jest celem przekalkowanie treści już opracowanych przez storczykowców na innych portalach.

aha !! ISTOTNE
ja akurat nie dziele storczyków na zwykłe i niezwykłe,botaniczne -hybryydy.
Zawsze oponuję , prostuję.
Nikogo nie oceniam zawartością kolekcji.Sama mam większość hybryd,,bo kocham kwiaty.

Szkoda,ze nie poznasz ludzi z którymi rozmawiasz, bo argument polszczyzny, kryteriów w storczykach zupełnie jest bez sensu .Powiem,ze kierowanie pod moim adresem takich zarzutów
kłócił by się z moimi zasadami, znanymi od lat na prawie kazdym forum storczykowym.

Myślę ,że sprawę wyjasniłam i gdzie tkwiło nieporozumienie.

Teraz już wiem, że wiele tematów masz opanowanych, dziękuję za informację o sobie.
Sądzę, ze będzie niejedna okazja skorzystania i z Twojej wiedzy i woli.

Zyczę miłego bywania na forum -JOVANKA

.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

JOVANKA- Każda dyskusja jest kreatywna i wnosi coś nowego do naszego życia - wzbogaca nowymi doświadczeniami , jeśli tylko jest na poziomie , a z Tobą myślę ,że warto będzie pogawędzić bo wydajesz się ciekawym partnerem do dyskusji : umiesz bronić swoich racji , ale potrafisz też dostrzec je po stronie innych i elokwentnie wybrnąć z drażliwych kwestii . Podziwiam to rzadka i cenna cecha .Co do prezentacji -nikt nie lubi od razu odkrywać wszystkich swoich tajemnic, daj ludziom czas , a rozwiną się jak kwiaty z pączka nieśmiałości :wink: :wink: Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

I ponownie jeden z moich ulubieńców intensywny w wybarwieniu-zdjęcia dobrze oddają jego kolorek (Phalaenopsis Peloric ), kojarzy mi się z otwartym "dziobem" ośmiornicy :lol:

Obrazek Obrazek

Tego jeszcze nie pokazywałam (Phalaenopsis Hybridum ) najpopularniejszy w naszych domach-prawdopodobnie, bo wszyscy moi znajomi takie mają i kupują je sobie nawzajem na urodziny :wink: :lol: :

Obrazek Obrazek

A oto zdjęcia rodzinne ;:162

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Masz piękną, kolorową kolekcję.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Masz śliczną kolekcję...Peloric, jest na mojej liście chciejstw :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie ponownie! Dzisiaj muszę Wam koniecznie pokazać mojego nowego domownika :-) Oczywiście jestem znowu zakochana :wink: Moje cudowne słoneczko to Oncidium "Sweet Sugar" (Jamie Sutton x Honolulu) Motylnik - jeden z najdłużej kwitnących osobników w swojej grupie .Wiem , popularny , znany , ale kochany :lol: Prawdziwy promyczek , wymaga od nas minimum , a konkretnie : lubi sporo światła , ale nie bezpośredniego słońca i niską temp. w nocy ( ok.16-18 stopni ) w dzień może być 20 stopni , lubi wilgoć w powietrzu ( 60 % ) . To tyle z teorii - zobaczymy co przyniesie praktyka , opieka i profilaktyka :lol: :lol: Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających wątek i mam nadzieję , że zdjęcia Słoneczka , rozświetlą Wam mroki zimy snującej się za oknami ;:3

Obrazek Ten złocisty intensywny kolorek ..... Obrazek malutkie niby łapki ośmiorniczki ramionka..... Obrazek i cudnie drapieżne cętki na nich.... ;:170 ;:167
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne słoneczko...a do tego taki "powieściowy" opis,można tylko się w nim...zakochać :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Piękne! W sam raz na obecną pogodę, szarą i deszczową. Rozjaśni jesień swą pozytywną żółcią :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Zaświeciło u mnie słońce ;) piekne Oncidium
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Ooooo :) odpowiedni widok w odpowiednim czasie i miejscu :D

Jeszcze troszkę proszę :!:

Pozdrawiam,
Ewelina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Piekne oncidium!Niech Ci długo kwitnie!!Moje zakwitło na początku września i do tej pory jest nadal obsypane kwiaruszkami.Kwitnie na 2 wiechach.Faktycznie bezproblemowe.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Następna wycieczka i nowy mieszkaniec :lol: Poczciwy phalenopsis - chytra hybryda :wink:

Złocisty i ciepły niczym szklaneczka soku pomarańczowego na wakacjach w tropikach ..... :lol:

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”