Podłogówka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Podłogówka

Post »

Sylwuś - trzymam za słowo :)
sylwekw

Post »

Lorrie pisze:Sylwuś - trzymam za słowo :)
O jejku, jak czule się do mnie zwracasz :oops:

Obiecałem więc daję zdjęcie. Wiem, że nie widać na nim wiele i nie znaczy, że nasze płytki to jakiś super wybór ale niech to będzie taki przykład możliwości.

Obrazek
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Nie chcę nikogo straszyć, ale ostrzec. Ja też planowałam ogrzewanie podłogowe, ale znajomy lekarz wybił mi to z głowy. Powiedział, że podłogówka to zafundowanie sobie po parunastu latach żylaków podudzi. Zwłaszcza u pomieszczeniach, gdzie się długo przebywa: salon, sypialnia itp. Przeżyłam szok, nie uwierzyłam mu, ale zaczęłam grzebać na forach internetowych. Efekt jest taki, że nie mam podłogówki nigdzie :|
Marzenna
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 12:07

Post »

Wg mnie podłogówka w sypialni ma jeszcze jedna wadę. Leżymy na łóżeczku, blisko podłogi ....i jest troszkę za ciepło. Bo jednak inaczej rozkłada się temperatura w pomieszczeniach standardowo ocieplanych.
Mam część domu ocieplaną podłogówką, część grzejnikami, trochę płytek, bo zwierzaki, trochę drewna.
Przyznaję, że najbardziej lubię salon gdzie w zimie można się przytulić do kafli wolnostojącego pieca, tak zwanej "kozy".
Ale to każdego indywidualne gusta :)
Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych :)
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sylwek, jak zobaczyłam Twoje zdjęcie to pierwsza myśl była taka: co on za ściemy puszcza, że ma terakotę ... To naprawdę są płytki??? Ale ja zacofana ...

Elu, Marzenko - nie straszcie mnie. U mnie podłogówka już zakupiona ...
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lori, Sylwek nie ściemnia, widziałam takie płytki w sprzedaży w Leroy Merlin.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedyś na forum Muratora odbyła się ostra dyskusja o szkodliwości (lub nie) grzania podłogowego. Poszukajcie, na pewno jeszcze gdzieś to znajdziecie, jeśli jesteście zainteresowani.

Moje wnioski z tej dyskusji:
- grzanie zjada najwięcej prądu podczas włączania "od zera" do momentu nagrzania do ustawionej temperatury. Potem już tylko podtrzymuje się ciepło.
- ciepło podtrzymują także meble, które stoją na grzanej podłodze, ale meble na ogół są drewniane (albo z płyt), więc nie przewodzą dobrze ciepła, więc nie są źródłami specjalnego gorąca.
- nie trzeba rozkręcać grzania na full, do 35 czy więcej stopni C., wystarczy na max 22 na wysokości ok. metra (czujniki), wtedy podłoga nie jest zbyt gorąca, a krążenie nam nie siada.
- żadne kurze się nie podnoszą bardziej, niż przy grzaniu tradycyjnymi kaloryferami. Jeśli w domu jest przeciętnie czysto, to kurz i tak krąży razem z ogrzanym powietrzem i z ruchami osób (czy zwierząt) poruszających się po domu, niezależnie od tego gdzie grzejemy, wysoko, czy nisko, piecem, kominkiem czy podłogą.
- to czy w domu jest ciepło, zależy w dużej mierze od dobrze (lub źle) wykonanej izolacji ścian i otworów czyli okien i drzwi.

To tak na szybko wydobyłam z otchłani pamięci, dyskusja była oczywiście o wiele dłuższa, a argumenty za i przeciw podłogówce fruwały różne, niektóre nawet brane były z sufitu :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
sylwekw

Post »

Nalewko z tymi żylakami to mnie zaskoczyłaś ale .... nawet jeśli tak jest, to pewnie zależy od wielu czynników a nie od samego faktu posiadania ogrzewania podłogowego - od tego jak długo w pomieszczeniach przebywamy, jaka jest temperatura, czy chodzimy na bosaka. Szczerze powiedziawszy to mnie zaskoczyłaś ale jakoś nie przeraziłaś, ja bym w te wszystkie złowróżbne przepowiednie nie wierzył. Ale każdy podejmuje decyzje na własny koszt.

Druga sprawa .. o jakim zjadaniu prądu Ty mówisz .... ja mam ogrzewanie podłogowe wodne, normalne rurki z wodą podgrzewaną tym samym piecem co grzejniki ... hmmm to może o to chodzi z tymi żylakami, że nie temperatura a jakieś pole indukowane w przypadku elektrycznych mat grzewczych je wywyołuje??

Kolejna sprawa, jak może zauważyliście cały czas pisałem że mam podłogówkę na dole wszędzie oprócz sypialni - i chodzi tu właśnie o rozkład temperatury ... leżąc w łóżku jest zbyt blisko ciepła.

O rany ludzie o jakiej temperaturze Wy piszecie ... ja jak mam w domu 22 na wysokości 1,5 metra to już w koszulce chodzę - 19-20 stopni to standard .... no tak ale nie każdy ma, faktycznie znam takich co mają 24-25 i im zimno.

A na kurz w domu to ja sobie założyłem wentylacje mechaniczną z rekuperatorem - mam nadzieje, ze po kilku latach użytkowania będę mógł wyrazić pochelbne opinie na jej temat.

A i jeszcze na temat tych płytek ... to żaden "kit". To jest terakota. Akurat nie kupowana w żadnym z marketów - jeździliśmy i szukaliśmy w różnych punktach z terakotami. Problemem nie było znalezienie imitującej drewno tylko takiej, która by imitowała drewno i na dodatek żonie się podobała - ale to było 4 lata temu więc teraz na pewno jest większy wybór i są jeszcze ładniejsze.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sylwek, proszę podaj nazwę firmy czy sklepu, w którym można zakupić takią imitującą drewno terakotę.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

muchazezlotym pisze:widziałam takie płytki w sprzedaży w Leroy Merlin.
sylwekw

Post »

Przykro mi ... sklep w którym kupiliśmy te płytki (w Legionowie) już nie istnieje. Jaki producent to może udałoby mi się sprawdzić na pudełku z zapasowymi płytkami ale to dopiero gdy będę w domu na wiosnę a to Cię chyba już nie urządza. Ale Lorri - na pewno jest wybór .... tylko musisz rozejrzeć się :-) u mnie dodatkowo chyba pomaga to, że są w "jodełkę" ułożone.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja marzę o czymś jasnym, przypominającym raczej deskę, niż parkiet ...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Nic o żylakach nie pisałam :lol: To nie ja :lol: To Mucha, mnie grzanie od podłogi nie szkodzi, może dlatego, że wolę "zimny wychów cieląt" i mam dość chłodno, a nie tak, żeby boso i w bikini biegać :lol:

Jasna jak deski? Weź pod uwagę, że z ogrodu zawsze przyniesie się piach czy ziemię, a na jasnym widać każdy pyłek. Na bardzo ciemnym zresztą też... Najlepsza jest dwu- albo trzy kolorowa, taka nieco łaciata, w ciapki, plamy albo piegi, wtedy nie trzeba całe dnie ze ścierką latać :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sylwekw

Post »

Nalewka pisze:Nic o żylakach nie pisałam :lol: To nie ja :lol: To Mucha, ......

..Jasna jak deski? Weź pod uwagę, że z ogrodu zawsze przyniesie się piach czy ziemię, a na jasnym widać każdy pyłek. Na bardzo ciemnym zresztą też... Najlepsza jest dwu- albo trzy kolorowa, taka nieco łaciata, w ciapki, plamy albo piegi, wtedy nie trzeba całe dnie ze ścierką latać
O jej faktycznie przepraszam Nalewko to nie Ty pisałaś o żylakach ....
A co do tych kolorów to się z Tobą (Nalewko) zgadzam jak najbardziej.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Mamy podłogówkę w łazience, kuchni i wiatrołapie. Mogła by być w pokojach, ale mamy panele więc nie ma. Jest bardzo fajnie i cieplutko. Trzeba tylko tak ją ustawić, żeby nie była za ciepła (ze wzgledów ekonomicznych i zdrowotnych). Polecam naprawdę gorąco!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”