Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1

Rośliny doniczkowe
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja calla dalej zasuszona :(
W sierpniu odkryłam na niej pajęczynę i takie malutkie czarne robaczki... po kilku próbach pozbycia się ich - poddałam sie. W obawie przed rozniesieniem się "zarazy" zcięłam wszystkie liście i zasuszyłam cebule. We wrześniu wsadziłam cebule do nowej ziemi i do dziś ani śladu życia.
Nelu, czy swoja calle zaczęłaś już podlewać? Czy też bez podlewania wypuściła liście?
Dużo słonka i uśmiechu!!!
d
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Dorko- ja te bidulki cebulki wsadziłam do ziemi /normalnej/ podlałam i zostawiłam w spokoju...no i zaczęły rosnąć. Zobaczymy co dalej...
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nelu, przyznaj się ;-) Pewnie wyszeptałaś jakieś zaklęcia i dopiero pojawił sie kwiat ;-)
Swojej calli jeszcze nie podlewam. Mam ja dopiero pierwszy rok i jeszcze u mnie nie zimowała. tak z żalem w oku patrze na fotkę Twojej piękności ale chyba jeszcze poczekam z podlewaniem. Wyjęłam cebulkę z doniczki (by sprawdzić czy żyje) i znalazłam korzonki!!! Pierwsza oznaka życia!! Wiec już callie zostawiam w spokoju i zapominam o niej ;-) Niech zimuje i zbiera siły. Mam nadzieje, że na wiosnę będzie cieszyć mnie jeszcze piękniejszymi kwiatami niż to było w tym roku.
Cieplutkie pozdrowienia!!
d
p.s: marzy mi sie śnieg...
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:cry: To nie jest kwiat- ona dopiero puszcza liścia...Napisałam, że ruszyła, bo cebulka była taka podsuszona jak kupiłam. Dopiero idzie pierwszy liść...
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

On się nie zmarnuje. Roślina była sztucznie pędzona na określony termin.

Teraz spróbuj utrzmać jak najdłużej zielone liście. Wraz z coraz większym zamieraniem liści ograniczaj podlewanie. I nie zdziw się jak szybko zaschnie.

Potem postępuj tak jak pisaliśmy.
Wiosną wysadzisz do donicy i latem znów będziesz miała kwiaty.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Moja calla dostała "małpiego rozumu". Jak ona szybko rośnie ! Nie spodziewałam się takiego szybkiego przyrostu :shock: . Przecież niedawno wsadziłam wątpliwej urody 2 "cebulki" do jednej doniczki a tu po miesiącu musiałam przesadzić, bo korzenie zajęły prawie całą doniczkę...
Tu wielki ukłon w stronę Basi- to przepowiedziała :D /ja mam białą callę pierwszy raz/.Liście roślina wypuściła prawie na 50 cm wzwyż...Toż to będzie jakiś kolos :shock:
Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam dwie cebulki call "Black Eyed Beauty" (zakupy inernetowe) i nie wiem co z nimi dalej zrobić? :?: :cry:
Cebulki wyglądają na zaschnięte i zapakowane były w papierową torebkę.
Czy powinnam je wsadzić w doniczki czy raczej przechować do wiosny i wsadzić do gruntu?
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dopóki nie ma zielonego pąka przechowuj w temp. około 10 stopni. Możesz wsadzić w marcu do doniczki wówczas wcześniej zakwitnie, a po przymrozkach wsadzić do gruntu.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basiu,czy te cebulki mogą tak sobie leżeć w tej torebce papierowej czy przesypać je torfem?
Nie mam doświadczenia z roślinami cebulowymi :oops:
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Moje tak leżą ,ale są w chłodnej piwnicy. Możesz je włożyć do lekko wilgotnych trocin lub torfu, ale przy podwyższonej temperaturze szybciej skiełkują.
Awatar użytkownika
bena
100p
100p
Od: 1 cze 2005, o 11:39

calla

Post »

Wsadziłam do doniczki calle ,ale nie wim czy dobrze , jedna cebulka ma malutkie rostki , czy to zaczątki liści czy korzeni( zajrzałam do ziemi) -żebym tylko nie wsadziła cebul do góry nogami :( , jedna ma oznaki gnicia , co zrobić proszę o pomoc.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Odbrzeb ziemię i rany po oczyszczeniu zasyp zmielonym węglem drzewnym. Jak nie masz takiego to rozgnieć zwykły węgiel medyczny i ten pył nanieś na ranę.
Awatar użytkownika
bena
100p
100p

calla

Post »

Basiu dziękuje za pomoc , ale może coś doradzisz odnośnie sadzenia cebulki - ktorą stroną ?czym są te rostki w cebulce?
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gdybym jeszcze wiedziała co to są rostki?

Pączek szczytowe czyli to z czego wyrastają później liście są dość grube. Jeśli masz wątpliwości to najlepiej poczekaj z sadzeniem aż bulwa zacznie kiełkować. Wówczas nie będziesz miała wątpliwości. Ponieważ kiełkuje w oparciu o własne zapasy więc nic jej nie będzie.
Awatar użytkownika
bena
100p
100p

calla

Post »

Basiu , kiełkami nazwałam malutkie białe stożki na cebulce , skojażyło mi sie to z ziemniakami gdy zaczynają dawac oznaki życia w piwnicy. Może niezbyt fortunne porównanie, Cebulki Neli są okrągłe i zdecydowanie widoczny pęd , moje są bardziej płaskie i nieregularne. Przepraszam za moje niejasne informacje i nazewnictwo. Szkoda że umieściłam tecebulki już w ziemi . Chyba je wyjmę i poczekam az same dadza znać ze już czas na posadzenie i według rady Basi będzie widać która strona jest która.
Dziękuje
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”