Na wiosnę wyjdzie znowu
Psiząb
- teli
- 200p

- Od: 17 paź 2008, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Psiząb
Psi ząb , po kwitnieniu , obumiera i zanika , dlatego zalecają ,wetknięcie znacznika , w te miejsce , by tam nie grzebać
Na wiosnę wyjdzie znowu
Na wiosnę wyjdzie znowu
Carpe Diem...
- Donneczka
- 200p

- Od: 16 cze 2009, o 00:15
Wielkie dzięki
. Dobrze, że kijki bambusowe wbiłam bo teraz niewiedziałabym gdzie są.
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
Czy psizębów u Was z czasem przybywa, rozrastają się jakoś? Ja posadziłam 'Pagoda' dwa lata temu, pierwszy raz zakwitły wszystkie 'ząbki', ale następnego roku już było mniej
Dokupiłam teraz parę po 4 zł sztuka na targach, ale mam obawę, że z tych poprzednio posadzonych będzie jeszcze mniej 
- fibius
- 200p

- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Kontakt:
selli7->
prawdopodobnie trzymasz je w złych warunkach. Moje psizęby (też Pagoda :P) mam o 4-5lat i zrobiła się z nich ładna kępka. Potrzebują miejsca półcienistego, glebę próchniczą, żyzną i wilgotną.
prawdopodobnie trzymasz je w złych warunkach. Moje psizęby (też Pagoda :P) mam o 4-5lat i zrobiła się z nich ładna kępka. Potrzebują miejsca półcienistego, glebę próchniczą, żyzną i wilgotną.
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Swoje psie zęby wykupuje jak tylko zaczynają zasychać liście i rozsadzam nawet w tym samym miejscu, bo mają tendencje do nadmiernego zagęszczania się i drobnienia cebul - wtedy są tylko liście bez kwiatów.
'Pagoda' to mieszaniec, ma spore cebule.
Moje rosną w miejscach słonecznych do lekko ocienionych. Gleba jest piaszczysta z dużą zawartością próchnicy, z wierzchu 5-10cm przekompostowanej kory.
'Pagoda' to mieszaniec, ma spore cebule.
Moje rosną w miejscach słonecznych do lekko ocienionych. Gleba jest piaszczysta z dużą zawartością próchnicy, z wierzchu 5-10cm przekompostowanej kory.
Rosną u mnie na glebie półciężkiej, takiej piaszczysto gliniastej, żyznej.Przed sadzeniem domieszałam takiej torfiastej + piasek, ale może za mało, albo nie służy im mało przepuszczalny grunt niżej

xipe- też w przyszłym sezonie wykopię, bo mam wrażenie, że liście wyrosły (czyli cebulka jest) tylko kwiatów mniej.Mam wrażenie, że kwiaty były w tym roku tez troszkę mniejsze niż bezpośrednio po posadzeniu:?
xipe- też w przyszłym sezonie wykopię, bo mam wrażenie, że liście wyrosły (czyli cebulka jest) tylko kwiatów mniej.Mam wrażenie, że kwiaty były w tym roku tez troszkę mniejsze niż bezpośrednio po posadzeniu:?
- xipe

- Kontakt:
Selli7 pamiętaj, że cebulki są wrażliwe na przesuszenie. Najlepiej je od razu posadzić lub o ile to nie możliwe przechować je w torfie do czasu sadzenia.
Tak,
Ostatnio trafiłam dopiero w październiku, nie były przesuszone, duże, ale trochę się martwię,że późno, bo ogólnie zakupione cebulki psizębu trzeba sadzić wcześnie, w sierpniu, gdyż długo się ukorzeniają.
- xipe

- Kontakt:
Okryj je z wierzchu korą mieloną albo stroiszem.
-
wesoly

- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Tak się dzieje. Jedynie niepokojące może być bardzo raptowne i dość prędkie zasychanie liści.
jarek
jarek
Dlaczego u psizębu 'Pagoda' nie wyrosły do końca i zaschły pączki? Są takie różowawe, ale wyraźnie zahamowany jest wzrost? Część ma 3 rok, powodem może być niewykopywanie, ale 5 ząbków sadziłam zeszłej jesieni i też tak mają.Ogólnie mam tylko kilka niewielkich kwiatków 
- andowan

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
A nie zmarzły ? Moje tak się w tej sytuacji zachowywały. Teraz biegam z doniczkami i nakrywam.
Nie , nie zmarzły, bo wtedy wszystkie, a kilka kwiatków i dorodne liście są.Po prostu część pąków jest jakby 'pusta', są tylko pręciki okryte czymś przysychającym na krótszych niż kwiaty łodyżkach, tak jakby pąki przestały rosnąć na pewnym etapie.
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
mój psiząb rośnie 2-gi sezon. Ma więcej kwiatków i trzy łodyżki...
taki był w I-szym sezonie...

a taki teraz...

Uważacie, że trzeba go wykopać ? a kiedy sadzić ponownie ? Po I-szym sezonie go nie wykopywałam...
Bardzo podobają mi się te kolorowe psiezęby, ale dotychczas na takie nie trafiłam...
taki był w I-szym sezonie...

a taki teraz...

Uważacie, że trzeba go wykopać ? a kiedy sadzić ponownie ? Po I-szym sezonie go nie wykopywałam...
Bardzo podobają mi się te kolorowe psiezęby, ale dotychczas na takie nie trafiłam...
To zdjęcie moich zasuszonych pączków psizębów 'Pagoda', o których wspominałam na poprzedniej stronie.Nie wiem jaka może być przyczyna, ze część pąków nie wyrosła i zaschła, nawet tych posadzonych w zeszłym roku
Może ktoś wie?