Pomysł na skarpe

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Hanuszka
50p
50p
Od: 12 lis 2010, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomysł na skarpe

Post »

nocny_drwalu witaj,
tak sobie szukam i czytam o skarpach i podoba mi się jak piszesz o swoich pomysłach. Moja skarpa jest dluga na 20m i troche mi się obsuneła teraz podczas zimy, musze podsypać ziemią-i nie wiem co na niej posadzić, spodobal mi sie Twoj pomysl z oregano. Ale tez innymi nasadzeniami, i mam pytanko, czy nie bedziesz mial na wiosne jakichs nadwyzek na takowa skarpe?co by ladnie krylo i bylo...ogolnie ladne?szukam roznych rozwiazac zeby ja szybko zakryc, tymczasowo na pewno posieje jakies jednoroczne zeby sie nie napielic-jestem w ciazy wiec zabardzo nie wskazane w taki stanie!:)chetnie sie zaopiekuje rozniastymi szczepeczkami skarpowymi, na sloneczne miejsce!

pomysl i daj znac, jak mozesz, jak nie to ok!

pozdrawiam hanuszka
Pokażę swój ogród na wiosnę:) zapraszam wtedy więc:)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli na słoneczną skarpę, to koniecznie macierzanka w odmianach :)

Albo lawenda między różami....
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
alauda7
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 00:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ciekawy temat, mam niemal identyczną skarpę którą chciałbym obsadzić na wiosnę. Moja skarpa jest jednak północna. Chciałbym posadzić róże okrywowe, najchętniej jakieś wypełnione w kolorze czerwonym lub żółtym, czy możecie polecić jakąś odmianę, i czy jeśli posadzę dwa kolory obok siebie to czy z czasem się nie wymieszają. Pozdrawiam.
Pozdrawiam - Adam - Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hanuszka, a może lepiej zacznij się rozglądać po sąsiadach, może wiosną podzielą się z tobą roślinami ze swoich ogrodów? Byłoby szybciej, taniej i bez kłopotliwego pakowania...

Alauda, o różach do cienia poczytaj tu:
- Róże do cienia, półcienia
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
alauda7
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 00:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Nalewko :) , to dużo cennych informacji. Znalazłem gdzieś taką odmianę róż okrywowych - Mainaufeuer, ale nie mogę doczytać jak by rosła w cieniu. Może ktoś wie, byłaby ładna na skarpę.
Pozdrawiam - Adam - Tylko drzewa, tylko liście...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”