Wyrastanie pędów i liści z gron pomidorów
Re: Wyrastanie pędów i liści z gron pomidorów
Dla mnie też... Mnie uczono, że zazara ziemniaka w ziemi siedzi 

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- BassBecia
- 100p
- Od: 15 maja 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re:
To sprawdzony sposób również mojej mamy i ja też go stosuję.nemezja pisze:a ja wyłamuję. Prowadzę pomidory tak by miały tylko 1 główny pęd, bez żadnych bocznych odgałęzień.
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
Co do ziemniaków to dobrze Cie uczono.tomate pisze: Mnie uczono, że zazara ziemniaka w ziemi siedzi

A na pomidorach może być przeniesiona na narzędziach nawet rękach. Oczywiście z powietrzem też ale i z kroplami deszczu i właśnie te zoospory są najgroźniejsze a fakt ten determinuje sposób ochrony pomidorów.
Ja ukorzeniam w kubku z samym piaskiem, bardzo mokrym i pędy boczne średniej wielkościarty pisze:czy do ukorzeniania wilków są potrzebne jakieś środki chemiczne.? w tym roku w gruncie zmarzło mi sporo pomidorków i czy jak teraz zacznę ukorzeniać to zdążą one jeszcze zaowocować jesienią w gruncie.? jak wykonac takie ukorzenianie jakiej wielkości musi być taki wilk .?

jeśli możesz to wrzuć żebym wiedział mniej więcej jakiej wielkości , nalezy trzymac je gdzies w cieniu .? bo teraz ostre słonce i dosc wysokie temperatury .?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Ja tam się z nimi nie pieszczę. Trzymam w namiocie z innymi swoimi pomidorami. Trochę podwiędną, ale potem odbiją. W tamtym roku ukorzeniłam tak ok. 10 i żaden się nie zniszczył.
Dzięki za fotke ,a powiedz mi czy głeboko wsadzasz takiego wilka .?
pozdrawiam Tomasz
Oj wsadź na oko i będzie git
. Ja wsadziłam do pierwszych liści.

wiesz to mój pierwszy rok z pomidorami , wszystko w tym roku jest mega amatorskie , począwszy od sadzonek w ziemi z kretowisk
po tunel który był wykonany prowizorycznie.dlatego w tym roku sie ucze
a za rok postaram sie wszystko zmienic na bardziej profesjonalne

pozdrawiam Tomasz
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
arty - powodzenia życzę
Powiem Ci, że człowiek szybko się uczy, rok temu miałem swój debiut, posadziłem pomidory za gęsto, zostawiałem wilki, w pewnym momencie nie było wiadomo gdzie są pędy taki busz urósł, w lipcu był "lipcopad" i przez miesiąc pomidory stały w wodzie - mocno ucierpiały
średnio mi to wyszło
W tym roku są rzadziej, wilki nawet takie mini obrywam (co drugi dzień), podlewam gnojówką z pokrzyw i skrzypu - jest dużo lepiej niż rok temu, pomidory rosą aż miło patrzeć, pierwszy pomidor już powoli dojrzewa (za tydzień - dwa będzie gotowy) a armia zielonych kulek "puchnie" w oczach, na niektórych pędach po kilkanaście ich jest. Mam nadzieję, że jakieś choróbska ich nie załatwią...
Może moje doświadczenia choć małe ale coś Ci podpowiedzą...

W tym roku są rzadziej, wilki nawet takie mini obrywam (co drugi dzień), podlewam gnojówką z pokrzyw i skrzypu - jest dużo lepiej niż rok temu, pomidory rosą aż miło patrzeć, pierwszy pomidor już powoli dojrzewa (za tydzień - dwa będzie gotowy) a armia zielonych kulek "puchnie" w oczach, na niektórych pędach po kilkanaście ich jest. Mam nadzieję, że jakieś choróbska ich nie załatwią...
Może moje doświadczenia choć małe ale coś Ci podpowiedzą...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
ja niestety na niekótrych krzakach zostawiłem wilki i rosną na 2 pędy , nie chciałem ich obrywac bo zaczęły już kwitnąc , to jest mój debiut wielu błedów nie popełnię w przyszłym roku , na pewno bedę budować nowy tunel
pozdrawiam Tomasz
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
a jak jest z pomidorami na gruncie?
prowadzić na dwa, trzy pędy tzn zostawić główny pęd i 1 lub 2 wilki pod pierwszym gronem? pozostałe wilki ucinać? proszę o pomoc
dziękuję
prowadzić na dwa, trzy pędy tzn zostawić główny pęd i 1 lub 2 wilki pod pierwszym gronem? pozostałe wilki ucinać? proszę o pomoc

Pozdrawiam
To wszystko zależy od odmiany. Ja w gruncie robię tak: odmiany wysokie na 2 pędy, samokończące mocno krzewiące się początkowo na 3 pędy /potem i tak się poddaję i rosną jak chcą/, niskie samokończące rosną jak chcą. Generalnie trzeba coś wiedzieć o odmianie jaką się uprawia bo producenci nasion podają informacje jak prowadzić ich odmiany.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
aria nikt nie uprawiał na tym forum gruntowego Ikarus, kupiłam nasionka zanim przeczytałam FO - niestety.
tyle o nim piszą:
Pomidor gruntowy wysoki Ikarus jest to odmiana późna, doskonała do uprawy w gruncie. Tworzy duże, mięsiste, smaczne, intensywnie czerwone owoce o masie 150-200g. Doskonałą do spożycia na świeżo w postaci surówek czy sałatek. Pomidor ten lubi glebę zasobną w składniki pokarmowe, niezbyt ciężką. Wysiew od połowy marca do początku kwietnia do ciepłego pomieszczenia. Do gruntu wysadzać od drugiej połowy maja do połowy czerwca. Pysznymi pomidorkami można będzie się już cieszyć od lipca aż do września.
-- 30 maja 2012, o 10:26 --
ok czyli na 2 pędy go puszczę, ręsztę wilków poucinam.
tyle o nim piszą:
Pomidor gruntowy wysoki Ikarus jest to odmiana późna, doskonała do uprawy w gruncie. Tworzy duże, mięsiste, smaczne, intensywnie czerwone owoce o masie 150-200g. Doskonałą do spożycia na świeżo w postaci surówek czy sałatek. Pomidor ten lubi glebę zasobną w składniki pokarmowe, niezbyt ciężką. Wysiew od połowy marca do początku kwietnia do ciepłego pomieszczenia. Do gruntu wysadzać od drugiej połowy maja do połowy czerwca. Pysznymi pomidorkami można będzie się już cieszyć od lipca aż do września.
-- 30 maja 2012, o 10:26 --
ok czyli na 2 pędy go puszczę, ręsztę wilków poucinam.
Pozdrawiam