Caralluma
Drenaż daje się zawsze do wszystkich roślin! To podstawowa wiedza, jaką powinien mieć nawet początkujący ogrodnik hobbysta, więc nie pisałam o nim, jako o rzeczy oczywistej.
Najlepsze na drenaż są różne gotowe granulki dostępne w sklepach ogrodniczych w różnych wielkościach. Kamienie zebrane na przykład w ogródku mogą pochodzić ze skał wapiennych, a wapń jest szkodliwy dla większości kaktusów i sukulentów (i dla wielu innych roślin domowych też). Dlatego też należy uważać z ozdabianiem kamieniami doniczek z sukulentami, trzeba najpierw ustalić, co to za kamień i czy nic szkodliwego nie będzie się z niego wypłukiwało.
Najlepsze na drenaż są różne gotowe granulki dostępne w sklepach ogrodniczych w różnych wielkościach. Kamienie zebrane na przykład w ogródku mogą pochodzić ze skał wapiennych, a wapń jest szkodliwy dla większości kaktusów i sukulentów (i dla wielu innych roślin domowych też). Dlatego też należy uważać z ozdabianiem kamieniami doniczek z sukulentami, trzeba najpierw ustalić, co to za kamień i czy nic szkodliwego nie będzie się z niego wypłukiwało.
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Caralluma
Ja się już dawno uporałem
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=770
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=770
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Wtrącę się w kwestii nazewnictwa. Nazwa wątku jest myląca bo rosliny o których tu dywagujecie są zaliczane do rodzaju Orbea a nie Caralluma.
Ryszka
twoja roslina to najprawdopodobniej Orbea hesperidum
luczek95
jeżeli twoja roslina nie zakwitnie to raczej nie ma szans na określenie gatunku, czyli na tą chwilę jest to Orbea sp.
Uważam że trochę za dużą doniczkę wybrałaś i substrat może za długo utrzymywać wilgoć, a co za tym idzie jest zagrożenie zagniwaniem pedów. Wg mnie w tej wcześniejszej doniczce wszystko było ok tylko trzeba było więcej wody lać.
Ryszka

luczek95

Uważam że trochę za dużą doniczkę wybrałaś i substrat może za długo utrzymywać wilgoć, a co za tym idzie jest zagrożenie zagniwaniem pedów. Wg mnie w tej wcześniejszej doniczce wszystko było ok tylko trzeba było więcej wody lać.
- mgr_
O jednak są kwiatki. Wyglada mi też na Orbea hesperidum. Orbea (nie Caralluma) sprengeri ma jaśniejsze kwiaty i dłuzsze płatki.
Już pisałem na innych wątkach że jest spore zamieszanie z systematyką Asclepiadaceae (stapeliowatych).
Wiekszość roślin o takich "łaciatych" pędach trafiła obecnie do rodzaju Orbea lub Angolluma.
Już pisałem na innych wątkach że jest spore zamieszanie z systematyką Asclepiadaceae (stapeliowatych).
Wiekszość roślin o takich "łaciatych" pędach trafiła obecnie do rodzaju Orbea lub Angolluma.
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Kupiłem tez ostatnio roślinę (na zdjęciu, widoczna mała, po lewej stronie) pod nazwą Stapelia veriegata, czy to to samo co Orbea veriegata? tylko któraś z tych nazw jest aktualna, czy obie mogą być używane?
- mgr_
Aktualnie jest to Orbea veriegata ale to ta sama roslina co Stapelia variegata, a spotkałem się jeszcze nawet z nazwą Caralluma variegata.