Storczyki Enidy

GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z takim kolorem jeszcze się niespotkałam,myslałam,że to przeklamanie aparatu.A gdybym spotkała - to już było by moje.Niech Ci dłuuuuuuuuuuugo kwitnie!!!!!
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit
storczyki masz bardzo ładnie , ale najciekawszy kolor i niespotykany ma dendrobium phalaenopsis z pierwszego postu , jeszcze takiego nie widziałam.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Enida, witaj na forum. Storczyki masz przepięknie rozkwitniete, co jeden to ładniejszy (sabotek boski), tylko obawiam się, że miejsce jeszcze skombinujesz na więcej niż jednego... :lol: :lol: :lol:
Tu każdy z nas ma problem z parapetami ale i tak jak się trafi na wymarzone cudo, to i miejsce dla takiego się jakoś znajduje...
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2009, o 11:55
Kontakt:

Post »

Pojechałam wczoraj do ogrodniczego po doniczki i podłoże, miałam kupić jednego, ostatniego storczyka, ale mąż widząc, ze nie mogę się zdecydować katastrofalnie zasugerował, żebym wzięła dwa..no i kupiłam dwa Phalaenopsis..ledwo wcisnęłam na parapet..to MUSI być koniec zakupów, bo już biedny sabotek został wyeksmitowany na stół, obawiam się, ze może mieć za ciemno, no ale zobaczymy.

A tak poza storczykowym tematem - jaka roślina kwitnąca może rosnąć z daleka od okna? :D chciałabym kaktusa, ale to na pewno tez roślina lubiąca parapety... muszę sobie poczytać o czymś innym.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Garuluję nowych zdobyczy :wink: i życzę kolejnych udanych łowów :lol:
A co do roślinek, które rosną daleko od okna, to jedną z nich jest (przynajmniej w potocznym języku,
bo prawdziwej nazwy nie pamiętam :oops: ) Zamioculcas, a przynajmniej znosi takie warunki :)
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Moje dwa ostanie storczyki do kolekcji. Teraz koniec z zakupami aż za dwa, trzy lata będzie przeprowadzka i więcej parapetów..a teraz - cieszyć się tym, co mam :D

A z roślin lubiących półcień - kupiłam dziś skrzydłokwiat :) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Enido, obydwa piękne a skrzydłokwiat lepiej rośnie w cieniu? o kurka, zaraz go przestawiam
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Beatrice - tylko, żeby potem nie było na mnie :wink: Czytałam, ze w lecie lubi półcień, w zimie może stać na parapecie. w każdym razie żadnego bezpośredniego słońca. Pamiętam jak parę lat temu miałam skrzydłokwiat, wtedy jeszcze w ogóle nie interesowały mnie kwiaty, i ten biedaczek stal sobie daaaaleko od okna, na polce jakiegoś regalu,czasem podlany, czasem zasuszany, a pięknie kwitł..
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Enida pisze:Beatrice - tylko, żeby potem nie było na mnie :wink: Czytałam, ze w lecie lubi półcień, w zimie może stać na parapecie. w każdym razie żadnego bezpośredniego słońca. Pamiętam jak parę lat temu miałam skrzydłokwiat, wtedy jeszcze w ogóle nie interesowały mnie kwiaty, i ten biedaczek stal sobie daaaaleko od okna, na polce jakiegoś regalu,czasem podlany, czasem zasuszany, a pięknie kwitł..
Mój właśnie stoi razem ze storczykami. Jak przeglądałam forum, to jakoś tak mi się wydawało, ze jest jaśniejszy, i tu prawda-on ma za dużo światła
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Anussko, bardzo dobrze napisałaś Zamioculcas, niektórzy potocznie nazywają go zamią ale on choć jest bardzo podobny, to dwie zupełnie inne rośliny, nawet z odrębnych od siebie rodzin.
Ja mam ciemne mieszkanie i sporo się dowiadywałam o roślinkach znoszących takie warunki. Zamioculcas jest superowy bo jest bardzo mało wymagający, lubi mało światła i rzadkie podlewanie a w zamian za taką sporadyczną opiekę odwdzięcza się pięknie zielonymi, błyszczącymi liśćmi.
Skrzydłokwiat też jest wspaniały, choć ten woli znacznie więcej wilgoci od Zamioculcasa ale oprócz ozdobnych liści cieszy pięknymi kwiatami - Enida gratuluję wyboru - ekstra roślinka!
Nadają się jeszcze paprocie albo fitonie - te z kolei mają kolorowe listki ale wyglądają trochę jak pokrzywa - osobiście mam i bardzo je lubię.
Jest jeszcze multum innych gatunków ale kwiat do domu to kwestia gustu a te wyżej wymienione, ostatnimi czasy są bardzo modne i wszędzie je można spotkać.
Beatko, uciekaj z tym skrzydłokwiatem z tego parapetu, najlepiej wgłąb pokoju :P
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, już stoi w kącie na podłodze w towarzystwie Zamioculcasa. Nawet ładnie się razem prezentują w mosiężnych osłonach
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

no, bardzo dobrze
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Tylko sprawdzam jak zamieścić takie ładne, duże zdjęcia :D

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Sprawdzaj, sprawdzaj, my przy okazji oczęta nacieszymy bo ten żółtasek jest śliczny jak kurczaczek ;:128
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I pięknie to Tobie wyszło ;:31
ODPOWIEDZ