Storczyki Enidy
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj
storczyki masz bardzo ładnie , ale najciekawszy kolor i niespotykany ma dendrobium phalaenopsis z pierwszego postu , jeszcze takiego nie widziałam.

storczyki masz bardzo ładnie , ale najciekawszy kolor i niespotykany ma dendrobium phalaenopsis z pierwszego postu , jeszcze takiego nie widziałam.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
Enida, witaj na forum. Storczyki masz przepięknie rozkwitniete, co jeden to ładniejszy (sabotek boski), tylko obawiam się, że miejsce jeszcze skombinujesz na więcej niż jednego...
Tu każdy z nas ma problem z parapetami ale i tak jak się trafi na wymarzone cudo, to i miejsce dla takiego się jakoś znajduje...

Tu każdy z nas ma problem z parapetami ale i tak jak się trafi na wymarzone cudo, to i miejsce dla takiego się jakoś znajduje...
Pojechałam wczoraj do ogrodniczego po doniczki i podłoże, miałam kupić jednego, ostatniego storczyka, ale mąż widząc, ze nie mogę się zdecydować katastrofalnie zasugerował, żebym wzięła dwa..no i kupiłam dwa Phalaenopsis..ledwo wcisnęłam na parapet..to MUSI być koniec zakupów, bo już biedny sabotek został wyeksmitowany na stół, obawiam się, ze może mieć za ciemno, no ale zobaczymy.
A tak poza storczykowym tematem - jaka roślina kwitnąca może rosnąć z daleka od okna?
chciałabym kaktusa, ale to na pewno tez roślina lubiąca parapety... muszę sobie poczytać o czymś innym.
A tak poza storczykowym tematem - jaka roślina kwitnąca może rosnąć z daleka od okna?

Beatrice - tylko, żeby potem nie było na mnie
Czytałam, ze w lecie lubi półcień, w zimie może stać na parapecie. w każdym razie żadnego bezpośredniego słońca. Pamiętam jak parę lat temu miałam skrzydłokwiat, wtedy jeszcze w ogóle nie interesowały mnie kwiaty, i ten biedaczek stal sobie daaaaleko od okna, na polce jakiegoś regalu,czasem podlany, czasem zasuszany, a pięknie kwitł..

- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój właśnie stoi razem ze storczykami. Jak przeglądałam forum, to jakoś tak mi się wydawało, ze jest jaśniejszy, i tu prawda-on ma za dużo światłaEnida pisze:Beatrice - tylko, żeby potem nie było na mnieCzytałam, ze w lecie lubi półcień, w zimie może stać na parapecie. w każdym razie żadnego bezpośredniego słońca. Pamiętam jak parę lat temu miałam skrzydłokwiat, wtedy jeszcze w ogóle nie interesowały mnie kwiaty, i ten biedaczek stal sobie daaaaleko od okna, na polce jakiegoś regalu,czasem podlany, czasem zasuszany, a pięknie kwitł..
Anussko, bardzo dobrze napisałaś Zamioculcas, niektórzy potocznie nazywają go zamią ale on choć jest bardzo podobny, to dwie zupełnie inne rośliny, nawet z odrębnych od siebie rodzin.
Ja mam ciemne mieszkanie i sporo się dowiadywałam o roślinkach znoszących takie warunki. Zamioculcas jest superowy bo jest bardzo mało wymagający, lubi mało światła i rzadkie podlewanie a w zamian za taką sporadyczną opiekę odwdzięcza się pięknie zielonymi, błyszczącymi liśćmi.
Skrzydłokwiat też jest wspaniały, choć ten woli znacznie więcej wilgoci od Zamioculcasa ale oprócz ozdobnych liści cieszy pięknymi kwiatami - Enida gratuluję wyboru - ekstra roślinka!
Nadają się jeszcze paprocie albo fitonie - te z kolei mają kolorowe listki ale wyglądają trochę jak pokrzywa - osobiście mam i bardzo je lubię.
Jest jeszcze multum innych gatunków ale kwiat do domu to kwestia gustu a te wyżej wymienione, ostatnimi czasy są bardzo modne i wszędzie je można spotkać.
Beatko, uciekaj z tym skrzydłokwiatem z tego parapetu, najlepiej wgłąb pokoju :P
Ja mam ciemne mieszkanie i sporo się dowiadywałam o roślinkach znoszących takie warunki. Zamioculcas jest superowy bo jest bardzo mało wymagający, lubi mało światła i rzadkie podlewanie a w zamian za taką sporadyczną opiekę odwdzięcza się pięknie zielonymi, błyszczącymi liśćmi.
Skrzydłokwiat też jest wspaniały, choć ten woli znacznie więcej wilgoci od Zamioculcasa ale oprócz ozdobnych liści cieszy pięknymi kwiatami - Enida gratuluję wyboru - ekstra roślinka!
Nadają się jeszcze paprocie albo fitonie - te z kolei mają kolorowe listki ale wyglądają trochę jak pokrzywa - osobiście mam i bardzo je lubię.
Jest jeszcze multum innych gatunków ale kwiat do domu to kwestia gustu a te wyżej wymienione, ostatnimi czasy są bardzo modne i wszędzie je można spotkać.
Beatko, uciekaj z tym skrzydłokwiatem z tego parapetu, najlepiej wgłąb pokoju :P