lukas93cs,
odpowiadając na Twoje pytania powtórze częściowo co napisał wcześniej
dianek
i
zygmor. Zdecydowana większość rhododendronów dostępna na ryku kwitnie około
6 tygodni po pojawienie się wiosny. Zatem czas kwitnienia jest różny w zależności roku.
Przesuwa się z roku na rok podobnie jak przesuwaję się Swięta Wielkanocne.
Dla tego samego rhododendrona inny czas kwitnienia będzie pod Wrocławiem a inny na Podhalu.
Miesiąc kwitnienia rhododendronów zależy od lokalnego klimatu. Dlatego ze względu na czas
kwitnienia rhododendrony klasyfikuje sie na kwitnące:
- bardzo wcześnie w sezonie
- wcześnie w sesonie
- średnio w sezonie
- późno w sezonie
- bardzo późno w sezonie
Rhododendron, np. Ivory Coast, który jest sklasyfikowany jako kwitnący "bardzo wcześnie"
w sezonie, w Kaliforni gdzie nie ma zimy, będzie kwitnąć od grudnia do lutego, a w polskim
klimacie zapewne w kwietniu.
W lipcu i sierpniu, w polskim klimacie będą kwitnąć rhododendrony które są sklasyfikowane
jako kwitnące "bardzo późno" w sezonie. Takich rhododendronów jest niewiele. Ich listę
znajdziesz na:
http://www.rhododendron.org/alphalist.a ... VL&Genus=R
Nie wiem czy są one dostępne w Polsce.
To nie znaczy że będą kwitły przez dwa miesiące. Długość kwitnienia rhododendronów
też zależy od lokalnego klimatu. W Polsce kwitnienie jest krótkie, ale intensywne.
W cieplejszych stronach, te same rhododenrony będą kwitły dużej ale z mniejszą ilością
kwiatów.
Odnosnie Cunningham's White, to rzeczywiscie w zależności od odmiany i lokalnego klimatu
kwitnie wiosną, albo jesienią, albo wiosną i jesienią. Piszę w zależnosci od odmiany, bo na
świecie jest ponad 100 różnych mutacji tego rhododendrona.
Z tym kwitnieniem wiosną i jesienią jest zapewne tak samo jak z malinami które owocują
dwa razy w sezonie, którymi zauroczyłem się przybywając do Oregonu. Po kilku latach
jak zobaczyłem ile chorób chwytają, jak rodzą, i jak smakują, potraktowałem je łopata,
a na ich miejsce wsadziłem normalne maliny które rodzą tylko raz w sesonie ale są obsypane
smacznymi owocami.
Odpowiadając na ostatnie pytanie, nie ma praktycznej metody na powtarzanie kwitnienia
rhododendronów. Jak na razie ta metoda jest w siłach wyższych.