Kaśkowe storczyki
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posypać rany, po obcięciu. Używam jednak węgla, a nie cynamonu.
To tak na wyczucie, jestem chemikiem i mam więcej zaufania do asteptycznych właściwości węgla, niż cynamonu, bo to w końcu kora i nie do końca pewnie znamy wszystkie jego działania. Gdzieś czytałam, że cynamon trzeba dawać z ostrożnością, bo nadmiar może wpływać na ograniczanie wzrostu. A przecież przy odratowywaniu takich bidul chodzi nam by tego wzrostu nie ograniczać.
Ja węgiel biorę w palce i końcówkę obciętą obtaczam węglem.
Jeśli korzeń u nasady jest pusty, a na końcówkach twardy i zielony, to nie żałuj obcięcia go. Lepiej go uciąć i niech wypuści nowy zdrowy, bo za parę miesięcy będziesz maiła znowu przesadzanie i wycinanie go. Mnie było za pierwszym razem żal i przedłużyłam tylko jego rekonwalescencję, bo naraziłam na ponowną operację.
To tak na wyczucie, jestem chemikiem i mam więcej zaufania do asteptycznych właściwości węgla, niż cynamonu, bo to w końcu kora i nie do końca pewnie znamy wszystkie jego działania. Gdzieś czytałam, że cynamon trzeba dawać z ostrożnością, bo nadmiar może wpływać na ograniczanie wzrostu. A przecież przy odratowywaniu takich bidul chodzi nam by tego wzrostu nie ograniczać.
Ja węgiel biorę w palce i końcówkę obciętą obtaczam węglem.
Jeśli korzeń u nasady jest pusty, a na końcówkach twardy i zielony, to nie żałuj obcięcia go. Lepiej go uciąć i niech wypuści nowy zdrowy, bo za parę miesięcy będziesz maiła znowu przesadzanie i wycinanie go. Mnie było za pierwszym razem żal i przedłużyłam tylko jego rekonwalescencję, bo naraziłam na ponowną operację.
No to po operacji
Przygotowanie do zabiegu:

Wydłubany z doniczki pacjent:

Okazało się, że coś rośnie pod jedynym liściem

Tyle zostało po wycięciu:

Już w nowym podłożu:

Większość korzeni była jędrna i wyglądała naprawdę ładnie.
Stare podłoże obejrzałam bardzo dokładnie, ale nie znalazłam nic niepokojącego.
Za jakiś czas się okaże czy nie zrobiłam mu krzywdy. No i oczywiście jestem strasznie ciekawa co mu tam rośnie

Przygotowanie do zabiegu:

Wydłubany z doniczki pacjent:

Okazało się, że coś rośnie pod jedynym liściem

Tyle zostało po wycięciu:

Już w nowym podłożu:

Większość korzeni była jędrna i wyglądała naprawdę ładnie.
Stare podłoże obejrzałam bardzo dokładnie, ale nie znalazłam nic niepokojącego.
Za jakiś czas się okaże czy nie zrobiłam mu krzywdy. No i oczywiście jestem strasznie ciekawa co mu tam rośnie

- DAK
Dzielnie się sprawiłaś. Teraz jakby co, to już wiesz jaki jest stan korzeni.
To może być nowy maluszek, ale ze zgrubienia jeszcze tego nie widać.
Ale skoro cokolwiek tam wychodzi, czy to maluszek, czy korzonek, to znaczy, że masz silnego chwata, który sobie w korzenie nadmuchać nie da i będzie żył.
Jak na tak sfatygowany okaz i po takim potraktowaniu, jak opisałaś, to korzenie rzeczywiście ma niezłe. Widać z niego silna bestia.
Jeszcze raz gratulacje.
To może być nowy maluszek, ale ze zgrubienia jeszcze tego nie widać.
Ale skoro cokolwiek tam wychodzi, czy to maluszek, czy korzonek, to znaczy, że masz silnego chwata, który sobie w korzenie nadmuchać nie da i będzie żył.
Jak na tak sfatygowany okaz i po takim potraktowaniu, jak opisałaś, to korzenie rzeczywiście ma niezłe. Widać z niego silna bestia.
Jeszcze raz gratulacje.
Na brak miejsca nie narzekam, a do tego byłam tak przygotowana, że jeszcze tylko maseczki mi brakowałoGrażyna Widera pisze:Dobrze,że taka obszerna sala operacyjna!

Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Kaśkowe storczyki
BARDZO Ci dziękuję za pomoc. Bez Twojego wsparcia pewnie jeszcze długo nie odważyłabym się na ten zabiegDAK pisze:Dzielnie się sprawiłaś.

Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Kaśkowe storczyki
Pojęcia nie masz jak strasznie się cieszę, że trafiłam wreszcie na ludzi, którzy rozumieją moje zauroczenie storczykami. Tym bardziej, że nie dalej jak wczoraj, usłyszałam od mojej znajomej, że chyba trochę przesadzam z tymi storczykami i że mi kompletnie odbiło. A to tylko dlatego, że szukałam w kilku sklepach przeźroczystych doniczek na moje maluchyDAK pisze:Kasiu, ja też tak byłam prowadzona przez wspaniałych ludzi na tym forum.
Obcowanie z roślinami widać uszlachetnia, bo nigdzie tylu sympatycznych, chętnych do pomocy nie znajdzie się jak wśród roślinnie zakręconych.
Na to forum wchodzi się jak na jakąś zaczarowaną wyspę.

Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Kaśkowe storczyki
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Piękne początki kolekcji Kasiu
, bardzo podoba mi sie nowe dendrobinum phalaenopsis
. Trzymam kciuki za dobra reanimację słabeuszka...
, moze to pod liściem to tam wypuści keiki.. ? Kto wie..

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- DAK
Kasiu, gdyby ludziom tak właśnie odbijało, jaki świat byłby piękny i przyjazny i takiKatehoney pisze:......... usłyszałam od mojej znajomej, że chyba trochę przesadzam z tymi storczykami i że mi kompletnie odbiło. A to tylko dlatego, że szukałam w kilku sklepach przeźroczystych doniczek na moje maluchy
k o l o r o w y

-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Widze DAK, że się dorwałaś do generatora tęczy i gradientów tekstowych 
Ja polecam ten dostosowany pod bbcode
http://tektek.org/color/

Ja polecam ten dostosowany pod bbcode
http://tektek.org/color/