Kosaciec (Iris) ZDJĘCIA cz.1
A nad morzem irysy dzisiaj wyglądają tak :

Tylko ja nie mam tak wielu kolorów , bedę musiała to zmienic ,bo są piękne. A powiedzcie mi jak sobie radzicie z chwastami i innymi kwiatami ,które wrastają między kłącza -nie wiem jak je wydostac ,żeby nie uszkodzić irysów ?
Czym nawozić ,żeby tak kwitły ?
Magda.

Tylko ja nie mam tak wielu kolorów , bedę musiała to zmienic ,bo są piękne. A powiedzcie mi jak sobie radzicie z chwastami i innymi kwiatami ,które wrastają między kłącza -nie wiem jak je wydostac ,żeby nie uszkodzić irysów ?
Czym nawozić ,żeby tak kwitły ?
Magda.
- mateola
- 200p
- Od: 20 kwie 2008, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja teżzuzia55 pisze:Teoretycznie dzieli się w sierpniu,ale ja wszystkie swoje irysy sadziłam w maju /

Magda - ja swoje sadzę rzadko, więc w pierwszym roku spokojnie usuwam chwasty, które się nasieją między kłączami. Dbam, by wokół tej irysowej łączki też nie było chwastów, zwłaszcza ukochanej gwiazdnicy; innych roślin nie sadzę zbyt blisko. W kolejnych latach irysy się zagęszczają i z chwastami praktycznie nie mam problemów.
Co do nawożenia - to dzielę swoje co 4 - 5 lat i sadzę w nowym miejscu, a jeśli w starym - to wymieniam ziemię i wzmacniam ją kompostem. Podlewam właściwie raz - po posadzeniu. I wystarcza

Pozdrawiam - Małgosia
No ,właśnie - pamiętam ,że czytałam gdzieś o kompoście ,bo nawozy chyba są niebezpieczne dla kłączy ?
U mnie niestety powłaziły rośliny(i chwasty...) między kłącza,że chyba tylko pozostało mi je porozsadzać w sierpniu .
Panoszy sie wilczomlecz, haber górski i inne takie ,co trudno je upilnować.
a mam tez grupkę irysów rosnących bardzo blisko jałowca i coraz gorzej wyglądają -nie lubia takiego sąsiedztwa?
Magda.
U mnie niestety powłaziły rośliny(i chwasty...) między kłącza,że chyba tylko pozostało mi je porozsadzać w sierpniu .
Panoszy sie wilczomlecz, haber górski i inne takie ,co trudno je upilnować.
a mam tez grupkę irysów rosnących bardzo blisko jałowca i coraz gorzej wyglądają -nie lubia takiego sąsiedztwa?
Magda.