Domek drewniany czy murowany?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
prokuna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 paź 2009, o 20:17

Re: Dom ale jaki ?

Post »

ja uwazam co cegla to cegla. Drewno nie jest zbyt trwale.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re:

Post »

fromski pisze:witam serdecznie , ;)
jestem tu nowy
...a ja jestem tu stary,żeby nie powiedzieć baaardzo stary i pozwolę sobie nie zgodzić się z wami..
Kupiłem działkę jakieś 20 lat temu..300 metrów kw i co gosza nie kwadrat a prostokąt 10x30 więc z budową byłm problem żeby zachować wymagane 3 metry od granicy sąsiada.Na szczęście działkę obok ma szwagier więc trochę przymknął oko na te 3 metry.Wybudowałem domek z pustaków..5x4.jeden róg wewnątrz 2,5x2 oddzielony ściankami to pomieszczenie na narzędzia kibelek i umywalka.W "salonie" kominek dwie szafki stojące dwie wiszące wersalka,lodówka ,stolik.
Domek z zewnątrz otynkowany pokryty blachą trapezową.Kominek bardzo się przydaje bo tam spalam wszystko co da się spalić..teraz np obcinane tuje.Nawet w najgorętsze dni w domku panuje przyjemny chłodek dopóki nie otworzę drzwi i temperatura się nie wyrówna...oczywiście wszystko wybudowałem sam..Obok jak wspomniałem działka szwagra..Kupił gotowy drewniany domek..Przywieźli,zmontowali podczas gdy on leżał na leżaczku i obserwował postęp robót.Domek nie izolowany bo z założenia ma służyć w sezonie wiosna-jesień.Latem żeby do niego wejść trzeba godzinę wcześniej pootwierać wszystko i wietrzyć bo jest jak w piekarniku.
Reasumując..nigdy bym się nie zamienił.Teraz domek jest obrośnięty zjednej strony bluszczem,z drugiej hortensją z trzeciej milinem czwarta północna też już obrasta.Fotki w moim wątku...
Oczywiście jest to tylko moja opinia i wcale nie będę się sprzeczał z kimś kto ma inne zdanie....
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Re: Domek drewniany czy murowany?

Post »

Józefie !
Oczywiście, że masz racje. Twoi przedmówcy po prostu teoretyzowali. Ty jesteś praktykiem.
To co napisałeś to tylko cześć zalet.
Ostatnio zmuszony byłem obejrzeć 3 drewniane domki. Ogarnęło mnie przerażenie. One powinny zgnić w ciągu kilku lat.
Jeden około 30 m2 postawiony był na 8 cegłach / OSIEM CEGIEŁ / Drewno na prexerze lepiej bym obrobił niż to z którego zbudowano to coś. Umowa zawarta na gębę. Konserwacja drewna zgodna z reklamami. Wysłałem właścicieli od adwokata. Zgroza.
Budowanie z drewna to sztuka. Sztukmistrz nazywa się cieśla, a tych tego typu domki nie widziały.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zdecydowanie murowany. Poza innymi zaletami można powiesić na ścianie szafki ::
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Postanowiłam na terenie ogrodu postawić altankę . Garaż mały, ogród niczego sobie ( 18,5 ar) i mnóstwo narzędzi( kosiarki, taczki drabiny itd). Docelowo altanka miała służyć do zimowania roślinek ( datury, oleandry itd). I tu refleksja po 1 zimie: temperatura w altance -10, a kwiaty jak stały tak stoją w garażu :wink: . Dzisiaj gdybym podejmowała decyzję: wybudowałabym murowaną a pokombinowałabym coś z elewacją, żeby wyglądało naturalnie. Ale....to jest tylko moje zdanie.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Domki drewniane super wyglądają na zdjęciach z imprezy w kolibie, albo w folderach biur podróży reklamujących Skandynawię :wink:
W rzeczywistości zamiast belek najczęściej mamy domek z desek. Ładny, kiedy nowy. Po kilku latach już wypaczony.
I cały klimat drewnianego domku diabli wzięli. :;230
Dlatego ja bym wybrał domek murowany, a "klimat" próbował uzyskać innymi metodami :wink:
Chyba, że zamiast desek do budowy użyjesz bali. Ale na działce 300 m2?...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16

Post »

Wszystko zależy od wykonania.
Jak to opisano w postach przede mną.Krzysztof pisze,że domek stał na ośmiu cegłach. Czy jest to wada domu z drewna?
Józef pisze z kolei ,że jego szwagier postawił szopkę z nieizolowanych desek , nazywa to domkiem i twierdzi ,że temperatura w środku latem to wada drewnianego "domku". Ciekaw jestem warunków latem w "domku" murowanym mającym trzycentymetrowej grubości ściany.
Kolejny Krzysztof(bishop) twierdzi ,że po paru latach domek drewniany jest wypaczony. Tak , jeśli jest postawiony niezgodnie z zasadami sztuki ciesielskiej.

Często , jeśli nie zawsze przy wyborze czegokolwiek sugerujemy się ceną. Porządnie wykonany , z porządnego materiału , domek drewniany może pełnić rolę domku całorocznego. Nie będzie on wiele tańszy od domku murowanego. Wiadomo że drewno suszone jest droższe , drewno strugane jest droższe . Deski o odpowiednim układzie słojów są droższe od desek z części podkorowej Sam mam do czynienia z klientami, którzy przychodzą z planem domku , altanki, tarasu, balustrady , czegokolwiek.Dowiadują się o ceny drewna i wtedy stwierdzają , "no nie to my byśmy chcieli niesuszone",albo "a drugi gatunek pan ma?". Są tacy , którzy stawiają altanki nawet z surowego. Powodzenia.

Oglądałem "domki" w jednym z marketów.Żeby zredukować koszty elementy są przecienione do granicy złamania się pod własnym ciężarem. Klientowi pozostawia się zakonserwowanie czegoś takiego , bo to też są koszty.A jak zakonserwować kantówkę przymocowaną do desek?Z trzech stron? Czasem widzę już gotowe , całkiem niezłe projekty postawione na wylewce czy fundamencie niczym nie izolowanym. Podwalina stoi w wilgoci i gnije.To tak jakby maratończykowi amputować stopy i powiedzieć " a teraz biegnij , zdobądź rekord świata"

Ujmę to tak. Z mojego punktu widzenia, zarówno domki drewniane jak i murowane są dobre. Pod warunkiem przestrzegania norm technologicznych. jeśli punkty mocowania desek rozsuniemy ponad normę , żeby zużyć jak najmniej kantówek , ściana się wypaczy. Podobnie jeśli zbrojenie stropu betonowego damy za rzadko, strop się zawali. Pieniądze potrzebne na domek drewniany i murowany będą podobne. No chyba , że stawiamy drewnianą szopę. Ta będzie tańsza , ale nie nazywajmy jej domkiem.
Pozdrawiam, Piotr.

Troszkę poprawiłam interpunkcję. Piotrze, spacja ci się zablokowała? :D Nalewka
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałem okazję podziwaić elewację drewnianą u pewnego jegomoscia.Jest ona na tym domu od samego jego powstania.Dom liczy ponad 30 lat jak nie wiecej.Murowany z cegły czerwonej .Elewacja naokolo drewniana impregnowana co parę lat.Moze tak? :D Daje to ,,klimat'':) Mnie się podoba takie rozwiązanie.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Witajcie !
Tak jak napisałem wyżej.
Aby postawić domek drewniany potrzebny jest cieśla, a tych jakby brakuje na rynku budowlanym. Mówię o fachowcu, a nie pseudo fachowcach, lub typowych dachowcach.
Piotrze. Masz racje od materiału z którego się buduje zależy bardzo dużo.
Tyle tylko, że większość ludzi kupuje gotowce, a jakie one są to Ty opisałeś najlepiej.
90 % ludzi skleci coś murowanego i postoi 100 lat.
10 % ludzi, zbuduje coś z drewna i po 10 latach to coś / nie nazywam tego domkiem / gnije.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację Krzysztofie , że cieśla jest przydatny. Ale oprócz tradycyjnego budownictwa drewnianego , gdzie faktycznie zużywa się ogromne ilości wysokogatunkowego drewna , można w technologii szkieletowej postawić naprawdę cacuszka. Stron nie będę podawał , zainteresowani na pewno znajdą. I tego typu , nie waham się użyć słowa domek na działce, postawi średnio zdolny majsterkowicz , tym bardziej taki , który jest w stanie samemu coś wybudować z betonu. I wtedy faktycznie możemy mieć coś z folderu reklamującego Skandynawię.Ciepłe , ciche , relatywnie tanie i przy dobrym projekcie i wykonaniu ,trwałe.
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Racja...
Ale... Technologia szkieletu jest niby nietrudna. Tylko że tu nie ma miejsca na pozorne oszczędności. i uproszczenia. Chodzi mi głownie o paroizolacje. Znając naszych budowlańców można z góry założyć, że sknocą. A nie każdy inwestor się zna... Trzeba sporo wiedzieć i na łapy patrzeć. Chyba, żeby samemu...
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Xavier ,autor wątku jest z Łodzi. W Łasku jest firma robiąca domy i z bala i w szkielecie.Znana mi i z osoby właściciela i z wykonanych inwestycji.Dobrzy są , ale się cenią.Kto szuka , ten znajdzie.Podejrzewam ,że w Łodzi też coś funkcjonuje.Wystarczy popatrzeć , popytać właścicieli kto robił.Na Rąbieńskiej jest osiedle domów szkieletowych , podjechać popytać . Domy stoją już kilkanaście lat , 10 na pewno. Mieszkańcy mogą wydać opinię najlepiej.Wykonawca znany , ewentualne błędy po tylu latach wylazły na pewno.A tak na marginesie , bardzo mi się podoba pisownia zawodu budowlańca,jaki piękny i bogaty ten nasz język ;:63
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

każdy dome ma inne zalety są też i wady
Domek murowany .(jest u sąsiada ) Latem owszem chłodniej niż w drewnianym ale trzeba go często wietrzyć - po każdej zimie w domku czuć stęchlizną trzeba go wietrzyć i wysuszyć jeśli zimą napalą w piecyku wszystko pokryte jest rosą
domek drewniany nie izolowany jest w nim gorąco w upalne dni ale wtedy siedzimy na tarasie lub pod drzewami w cieniu a nie w domku , zaś wieczorem drzewo szybko oddaje ciepło i o 21 godz jest już chłodno
Dobrze zaimpregnowane drewno może stać długo
w tym roku budowaliśmy domek na działce ROD z tarasem całość około 30m kw wybraliśmy wersje drewnianą domek budowany jest na pióro i wpust na zewnątrz domek zaimpregnowany jest pięciokrotnie trzy razy pomalowaliśmy impregnatem benzynowym głęboko penetrującym , a potem jeszcze 2 razy impregnatem woskowym. Jednokrotne pomalowanie całego domku na zewnątrz zajęło mi 8 godz . fachowcy twierdzą że wystarczy na 6-8 lat
W tej chwili fotosik nie działa bo wkleiłabym zdjęcia może zrobię to póżniej
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

a oto zdjęcia mojego domku
Taras jeszcze nie jest całkowicie wykończony ale już widać jak wygląda

Obrazek
Obrazek
Obrazek