Śliwy - OPRYSKI

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
gabka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 maja 2007, o 17:40

Czy mogę jeszcze pryskać śliwki ?

Post »

mam na działce śliwke renklode i śliwe opal wiśnie itd czy powinnam je opryskać przeciw robakom, sąsiad na działce mówił mi ze to już za pozno bo są juz zawiązki owoców a śliwki pryska się jak opadają kwiaty czy warto opryskać moje śliwki czy juz nie ma sensu!!!!!chciałabym miec owoce bez robaczków!!

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !.KaRo
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Sąsiad ma rację.
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Teraz śliwy można pryskać jedynie przeciwko brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych (w okresie białego pąka). Najlepiej użyć Topsin, Baycor lub Miedzian.

p.s. Co za beznadzieja, że nie można po paru minutach dopisać niczego do postu. :?
gabka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

dd

Post »

czy na prawde nie warto już pryskać niczym ???? a może są jakies środki które zniszczą robaczki które już się zadomowiły w śliwce????

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !.KaRo
gabka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

u mnie się zawiazki utrzymały ale nie wiem czy bedą same czy z robakiem , nadal nie popryskałam , bo teraz pada ....
moze w piatek przestanie to popryskam!!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proponuję zapoznać się z http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php Komunikaty PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI OCHRONY ROŚLIN I NASIENNICTWA.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

na owocnice za późno na owocówkę dużo za wczesnie
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
gabka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Więc nie pryskam i będę pilnować informacji ze strony podanej przez Andrzeja, czegoś muszę się trzymać a jestem zielona w tych sprawach.
Czy wy ludzie też tak wszystko pryskacie czy czasami się udaje bez oprysków?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliwy i czereśnie trzeba opryskiwać obowiązkowo. Inne drzewa nie. Ale w tym roku chyba owoców nie będzie - u mnie raczej na pewno.
Pozdrawiam Andrzej.
gabka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

no i moje śliwki , a właściwie zawiązki mają ( niektóre na szczescie) taką czarną plamkę rozpołowiłam ja i okazało się ze kazda śliwka z czarnym punkcikiem ma w sobie glistkę , czy powinnam te zawiazki z czarnymi kropkami usunąc???????????????????????? proszę o odpowiedź!!!!
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kiedy opryskiwać śliwy ?

Post »

Czy ktoś może mi powiedzieć czym i kiedy robić opryski śliw, żeby nie były robaczywe? Z góry dziękuję za rady.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zalecam http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php i przeczytanie o owocnicy oraz owocówce śliwkóweczce http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/szkodsad.html
Pozdrawiam Andrzej.
x_B-a
---

Post »

Przeczytałam te artykuły. Tak jak podejrzewałam na opryski już za późno. W zeszłym roku kupiłam domek z bardzo zaniedbanym sadem. Zauważyłam, że wszystkie śliwy są robaczywe. Nasz sołtys obiecał, że opryska moje drzewka jak będzie robił opryski u siebie. Mnie jednak wydawało się, że te opryski już powinny być zrobione. Z tego co przeczytałam wynika, że miałam rację. Czy już nic nie da się zrobić ? Na wiosnę przycinałam wszystkie drzewka. Jesienią grabiłam liście. Cały czas pozbywam się chwastów (a były one duże jak w Puszczy Amazońskiej). Czy możliwe jest, że stan owoców w zeszłym roku był spowodowany tak wielkimi zaniedbaniami ? Z drugiej strony czy sołtys może mieć rację ? Czytałam o tym, że tutejszy klimat charakteryzuje się długą zimą i bujną wegetacją. Zauważyłam, że kwiaty które w innych rejonach przekwitły u mnie dopiero rozkwitały.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Gąsienice owocówki, będącej sprawcą robaczywienia owoców, zimuja w glebie pod drzewami. Bujne chwasty stwarzają im lepsze warunki do przezimowania. Myślę, że w tym roku pozostaje Ci zbieranie porażonych owoców i wyrzucanie ich daleko od domu oraz zakładanie w lipcu opasek z papieru falistego na pnie drzew, do których będą schodzić gąsienice po zakończeniu żerowania w owocach.
x_B-a
---

Post »

Myślę, że masz rację. Ogród był w zeszłym roku bardzo zapuszczony (w chwili kiedy go kupiłam) i wszystkie śliwki były robaczywe. Teraz nie ma już chwastów, ale porządki zrobiłam dopiero wiosną. Jesienią zeszłego roku tylko zdążyłam wygrabić liście. Czy te opaski kupuje się w sklepach ogrodniczych ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”