Filtry dzbankowe - jakość wody

Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

volcowitch pisze:
Grymasella pisze:A znasz normy dla storczyków w tej kwestii? Istnieją?
Już znalazłem TUTAJ
Skoro uważasz, że to jest norma odpowiadająca na me pytanie - jaka jest więc mieszcząca się w normie koncentracja związków azotowych zawartych w wodzie służącej do podlewania storczyków? Wapnia? Chlorków?
Bardzo ciekawy aspekt - może wypłynie gdzieś przy jakiejś okazji informacja o właściwej wodzie (z podanymi parametrami i zakresem) dla naszych pięknych :)
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Był taki wątek na pewnym forum. Jutro postaram się go podac. Pamietam jedynie, że te parametry były zależne od fazy wzrostu lub spoczynku w jakiej znajduje się dany storczyk. Ale dotyczyło to jedynie NPK.

Niestety nie spotkałem się do tej pory z materiałami dotyczącymi związków wapnia i chloru. Wiem tyle że są złe dla milusińskich bo przecież epifity jakim jest phalaenopsis czerpałyby w naturze hlor albo wapń :twisted: . No i przed każdym podlewaniem trzeba by badać wodę. A kto na to ma czas i cierpliwość by sprawdzać ile jest chloru i wapnia w wodzie? :twisted:
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

volcowitch pisze:Był taki wątek na pewnym forum. Jutro postaram się go podac. Pamietam jedynie, że te parametry były zależne od fazy wzrostu lub spoczynku w jakiej znajduje się dany storczyk. Ale dotyczyło to jedynie NPK.

Niestety nie spotkałem się do tej pory z materiałami dotyczącymi związków wapnia i chloru. Wiem tyle że są złe dla milusińskich bo przecież epifity jakim jest phalaenopsis czerpałyby w naturze hlor albo wapń :twisted: . No i przed każdym podlewaniem trzeba by badać wodę. A kto na to ma czas i cierpliwość by sprawdzać ile jest chloru i wapnia w wodzie? :twisted:
skoro uważasz za bezcelową wiedzę na temat jakości wody do podlewania dla storczyków to właściwie o czym i po co jest ten temat?
Wszak założyłeś trzy główne kryteria oceny wody: chlor, wapń oraz przewodność. Stąd wyniknęło moje pytanie o normy a skoro ich nie znamy a storczyki to twardziele nie skarżące się długo na nasze błędy to trudno gdybać czy woda z filtra jest ok czy nie jest ok.
Twoja teza (?) - woda z filtra jest lepsza od wodociągowej dla storczyków jest równie dobra jak moja: w niektórych przypadkach woda z kranu może być lepsza do podlewania storczyków niż woda z filtra dzbankowego (choćby w zależności od rodzaju storczyka czy jakości wody w kranie).
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Złe wnioski z mojej wypowiedzi wyciągnęłas. Normę przewodności podałem ze źródła Krzysztofa Gozdka, choć wiele ich jest w internecie, praktycznie się nieróżniace. W mojej wypowiedzi chodziło mi o to, że epifity nie mają w naturze dostępu do chloru i wapnia. Więc najlepiej jakby chloru i wapnia nie było w wodzie do podlewania storczyków. Dlatego najlepiej podlewać destylowaną z nawozami. Ta jest najbezpieczniejsza. Ale zarazem jest to najdroższe rozwiązanie. Filtr dzbankowy to rozwiązanie tańsze niż używanie wody destylowanej. Ogranicza jednocześnie cały "syf" z kranówki.

Więc woda z filtra będzie zawsze lepsza od wody z kranu. Bo bedzie jej bliżej do wody destylowanej niż tej samej wodzie tylko nie przefiltrowanej. Zakładając, że porównujemy wodę z tego samego kranu tylko, że jedna jest przefiltrowana a druga nie. Prawda?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”