AnniaJ pisze:Dziękuję, Lesiu, za kompostownikowe rady. Myslałam o takim: (wymiary: długość: 66 cm, szerokość 66 cm, wysokość 110 cm, pojemność 390 l) ze względu na niewielką ilośc miejsca a posiadanie miejsca za tujami obok kubłów na smieci, ale skoro mówisz, że to nie nalepszy pomysł, trzeba będzie się zastanowić.
Wydaje mi się, że tak małą ilość odpadów również można by przekompostować, ale niekoniecznie w drewnianym kompostowniku.
Co do ogólnodostępnych plastikowych konstrukcji, to im nie ufam - jakoś wydają mi się kompletnie niepraktyczne.
Kompostowanie tak małej ilości ma jedną wadę - kompost nigdy nie nagrzeje się do takiej temperatury aby "zabić" większość nasion chwastów które mogłyby się tam dostać - dlatego trzeba uważać co się tam wrzuca. Z drugiej jednak strony mały kompostownik trudno zarzucać trawą z kosiarki, bo zapchałby się w ciągu chwili, a nad odpadami kulinarno-domowymi łatwo zapanować.
Ale mała ilość kompostowanego materiału ma tą zaletę, że łatwo i bez wysiłku można ją mieszać i można robić to często - a to bardzo przyspiesza kompostowanie (w końcu compose znaczy mieszać) . I tutaj wskazałbym albo na klasyczny plastikowy kompostownik ale taki który łatwo rozebrać, albo ściągnąć. Grzebanie widłami czy łopatą w takim kompostowniku zapewne szybko uszkodziłoby jego komstrukcję. Pamiętać należy również o tym, że gdy jest ustawiony na miejscu przyczepić go do ziemi żeby nam nie odfrunął - bo o ile dobrze pamiętam to na tym forum wyczytałem o takim przypadku.
Jako 2 opcję zaproponowałbym jeszcze zupełnie inne rozwiązanie - kompostownik zrobiony z zamocowanej obrotowo beczki. Tego typu rozwiązanie ma ta zaletę, że po wrzuceniu do środka materiału do kompostowanie i dżdżownic, zamykamy beczkę i tylko obracamy beczkę kilka razy co kilka dni a on sam miesza się w środku. W ten sposób podobno można uzyskać kompost już w przeciągu 6 tygodni letnich (nie sprawdzałem, tylko wyczytałem). Rozładowanie takiej beczki jest również banalnie proste - kompost wręcz można wysypać do taczki czy pojemnika. Dżdżownice również można bez problemu kupić na Allegro, w sklepie wędkarskim lub "podkraść" z kompostownika lub pryzmy sąsiada.
Zdjęcia kompostowników - beczek (to są gotowe produkty dostępne w sklepach w innych krajach, ale zrobienie czegoś takiego nie powinno być trudne):
Ważne jest aby umożliwić dostęp powietrza do beczki - można wywiercić otwory wzdłuż brzegów baczki, bądź zamontować w środku plastikową rurkę z otworami jak na tym rysunku:
AnniaJ pisze:Projekty fantastyczne!!! Tym bardziej miło bedzie tu zaglądać

A nowa pergola cudo! Ten łuk na górze - fantastyczny! Warto było czekać

Efekt obłędny.
cattleya pisze:Muszę przyznać że pergola przy moich kupnych robi imponujące wrazenia
Cieszę się, że się podoba. Dziękuję i zapraszam ponownie