Storczyki Marty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie od 2 lat. Jej historia, w ogóle jest dosyć zawiła. Jest to bardzo rzadka papuga, w Polsce jest ich tylko pare, z czego większość w zoo. Została ona złapa 12 lat temu w Gdyni w parku przez mojego kuzyna. 10 lat mieszkała u mojej cioci, która niestety się rozchorowała. Mój starszy brat stwierdził, że taka papuga to super ozdoba do domu i ja przygarnął. Po czym wylądowała ona u mnie :) Papuga jest na prawdę wymagającym stworzonkiem, a do tego strasznieee brudzącym.

Reszta mojej kolekcji:
Obrazek

Obrazek

I mój mini szpital storczykowy:
Obrazek

Na razie wygląda to mało estetycznie, ale zależało mi aby na czas mojego wyjazdu zapewnić zdechlaczkowi odpowiednie warunki.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj w gronie storczykomaniaków. Tak jak juz większość napisała ta choroba bardzo szybko się rozwija.Nawet sie nie obejrzysz a zabraknie Ci parapetów. ;:112 . Pola przepiękna , a na tym zdjęciu gdzie się opala, to później korzysta dla chłody z tego napisu ;:33
Chwal sie dalszymi zakupami.[/b]
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Dla ochłody to my korzystamy z tego napisu ;:8

Polunia jest oswojona, z tym, że preferuje młodych facetów :P Jest za stara, żeby nauczyć ją gadać, ale gada z nami po swojemu :) A raczej przekrzykuje nas :P

Wybieram się zaraz do Obi:)

Pozdrawiam
Marta :)
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nesuniaaa no to pewnie coś z Obi przytargasz? hehe...
To starszych panów atakuje?? Moja lubiła siedzieć na ramieniu i się nadstawiała żeby ją głaskać po szyi i przy tym pieknie się puszyła...A jak mój tata przechodził to darła na niego ryjka i chciała go udziobać... ;:112 ;:112 ;:112
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Obiecałam sobie, że kupie coś tylko jak będzie przecenione :P

Starszych panów, oraz wszelkie kobiety toleruje acz spoufalać się nie pozwala :) Pogadać, owszem pogada, pogłaskać się da jak ma humor, a jak nie to ugryzie w palucha :) Za to mój brat czy kuzyn mogą z nią wszystko zrobić! A ona się puszy i gdacze jak kaczka :)
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Polcia superowa jest i taka wiekowa :roll: To ile takie papugi zyja, ze tak zapytam :roll: ....

I storczyki fajne masz rowniez :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Przy dobrych warunkach 40-50lat.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Święta, święta i po świętach..

Nie było mnie parę dni w domu i jak wróciłam to u moich kwiatków pojawiło się troszkę nowości.

Moje miniaturowe phal. wydłużają pędy:

Obrazek

Obrazek

Na innym phal. budzą się prawie wszystkie śpiące oczka!
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fba3928113645abf.html]Obrazek

Pędy oncidium także się wydłużają:
Obrazek

Nowa psb u cambri:
Obrazek

W końcu się odważyłam i zamówiłam na allegro 3 storczyki :)
Pochwalę się jak je dostane :)

Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Dawno nie pisała a duuuużo się u mnie zmieniło :) Niestety brat zabrał mi aparat więc na razie tylko pochwale się moimi nabytkami, a za jakiś czas wstawie ich zdjęcie. Jak zwykle wszystkie storczyki u mnie są z przeceny.
Pare tygodni temu nabyłam ogromną cambrie i dendrobium phal. Cambria miała ucięte pędy kwiatowe, ale za to ma od groma nowych pseudobulw. Dendrobium ogólnie nieciekawie wyglądało, ale stwierdziłam że zaryzykuje 5 zł. I jak na razie odpłaca mi się wydając młody przyrościk.
Niedawno zamówiłam storczyki z allegro: sabotka, oncidium i dendrobium typu nobile. Wszystko jest przekwitnięte ale są w dobrym stanie. Pozostaje tylko czekać na jakieś pędziki.
Dzisiaj odwiedziłam OBI, a tam... przecena falków :) No cóż wyszłam z 3.. Powoli przekwitają, ale wziełam je ze względu na piękne, jędrne korzenie.

Teraz troche nowości u starszych moich storczyków. Mój biały zdechlaczek puszcza prawdopodobnie keiki, jeden z falków przedłuża swoje pędy kwiatowe, inne falki powoli zaczynają przekwitać, dwa z nich puszczają nowe listki.

To chyba na razie wszystko. Postaram się na dniach o fotki.

Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Długo nie pisałam, ale w końcu czas się pochwalić :)
Odzyskałam już mój aparat więc i zdjęcia będą :D

Czy ta hybryda nie przypomina troszke equestrisa?
Obrazek
Rośnie jak szalona. Przedłuża pędy, pootwierała uśpione oczka. Teraz jest na niej ok 20 kwiatów i drugie tyle pąków.
Obrazek
Moje Oncidium pięknie zakwitło i wypuściło kolejny pęd, który jest niesamowicie długi i ciągle się wydłuża.
Obrazek
Od sąsiadko dostałam przekwitniętego phalaenopsisa, który stał u niej przelany w ciemnym kącie przez pare lat. Mimo tych warunków jest piękny i jędrny. Powycinałam mu połowe korzeni i postawiłam na słoneczku. Oto jak mi się odwdzięcza:
Obrazek
No i moje sadzonki wanilii za 4.99 :D (na allegro te same są za 40 zł :/ )
Obrazek
Tak mi się odwdzięcza mój zdechlaczek:
Obrazek
No i na koniec nowa rozetka na sabotku:
Obrazek

Na koniec dodam, że wszystkie moje storczyki dostały szału. Wszędzie pełno listków, korzonków, pączków, pędzików, przyrostów itp. Nie wiem czy to wiosna, czy nawóz :P

Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Nesuniaaa, Twoje storczyki zachwycające ;:138
I wszystkie te nowe radosne przyrosty, żeby u mnie się tak dużo działo...
Jeśli ten szał nie wywołała wiosna (choć na pewno pomaga), to zdradź jakiego nawozu używasz, jak często i w jakich proporcjach bo tylu pączków na jednym, w dodatku obficie kwitnącym storczyku, to jeszcze nie widziałam (mam tu na myśli Twojego wdzięcznego Phal. przypominającego equestrisa).
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

storczyki ładnie ci rosną. a Phalaenopsis nie przypomina mi equestrisa.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Używam najzwyklejszego florowitu do storczyków. Na 5 l wody wlewam 4 nakrętki.
Zdjęcia nie oddają jak wygląda ten phal. Ma pełno drobniutkich różowo fioletowych kwiatków. No i ta zdolność do wytwarzania pędów. Pewnie w którymś pokoleniu znalazł się jakiś equestris :)

Właśnie wróciłam z zakupów z denrobium phal. Ma jeden pęd kwiatowy i mały zaczątek kolejnego :D I w ten o to sposób dobiłam do 20 storczyków.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Jejuuuu ale to oncidium jst przepiękne :shock: :shock:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Tylko zapach ma troche duszący :) Ale rośnie jak szalone. Oprócz dwóch kwitnących pedów, puszcza kolejny, 3ci ze starej pseudobulwy.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”